In dit dorp in de provincie Teruel vind je rivieren van steen

In dit dorp in de provincie Teruel vind je rivieren van steen
Beeld: Turismo Aragón /web

In dit dorp in de provincie Teruel vind je rivieren van steen

Aan geologische en natuurlijke bijzonderheden geen gebrek in Spanje. In Orihuela del Tremedal, een prachtig dorpje in de provincie Teruel te midden van de Sierra de Albarracín, vind je rivieren van losse stenen. Alsof het water bevroren is in granieten eeuwigheid. 

Orihuela del Tremedal is een klein dorpje ten oosten van Teruel. Je bereikt het door vanuit Teruel zelf ongeveer 50 minuten de A-23 en de A-1511 te volgen. Het centrum is historisch erfgoed en kenmerkt zich door zijn traditionele architectuur: statige herenhuizen, een barokke kerk en andere gebouwen vol geschiedenis. 

Naast die menselijke pracht is er ook de indrukwekkende natuurlijke omgeving van de Sierra de Albarracín. Vanuit Orihuela del Tremedal vertrekken prachtige wandelingen. Dit is één van de leegste delen van Spanje en dat belooft rust en schoonheid. 

De bezienswaardigheid die we hier bespreken, is die van de zogenaamde ‘ríos de piedra’, de ‘stenen rivieren’. Om bij dit geologisch wonder te raken volg je de A-1512 vanuit Orihuela, tot je bij een bron komt die aangeduid staat als de Fuente Majada Las Vacas. 

Hier vind je één van de grootste ‘stenen rivieren’ op aarde. Het gaat om een grote verzameling van stenen en rotsen die doorheen de tijd een lange formatie zijn gaan vormen, waardoor het net een versteende rivier lijkt te zijn. Een uitzicht om stil van te worden. De rotsen ontstonden door de sterke vriestemperaturen. Toen het water in hun sijpelde en dan bevroor en ontdooide, vielen de rotsen in kleinere blokken uiteen. 

Orihuela del Tremedal ligt trouwens ook aan de poorten van wat het Spaanse Lapland genoemd wordt. Dat is één van de minst bevolkte delen van Europa en belooft ook avontuur en rust voor zij die van weinig bevolkte gebieden houden. We bespraken dat Spaanse Lapland eerder al in dit artikel.

spanje lapland
Het leegste van het lege Spanje in het Spaanse Lapland
Meer dan 80% van de inwoners van Spanje is te vinden langs de kust en in de grote steden, maar ook in de minder dan 20% van het land wonen mensen in het lege Spanje wat zelfs nog leger kan zijn.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud