De hoge kosten van de eerste communie in Spanje

De hoge kosten van de eerste communie in Spanje
Beeld: via freepik

De hoge kosten van de eerste communie in Spanje

In Spanje is de eerste communie een belangrijke rituele gebeurtenis voor katholieke kinderen. Het is een bijzondere dag waarop kinderen voor het eerst deelnemen aan de heilige eucharistie. Deze dag wordt vaak uitbundig gevierd met familie en vrienden. De kosten voor zo’n feestelijke gebeurtenis kunnen echter flink oplopen tot meer dan 2400 euro in het duurste geval.

Volgens gegevens van de Spaanse Bisschoppenconferentie (CEE) worden er jaarlijks ongeveer 245.000 communies gevierd in Spanje. In Spanje wordt het communiefeest meestal gevierd in het voorjaar, tussen april en juni, maar in de meeste gevallen in de maand mei. Het exacte moment kan echter variëren afhankelijk van de regio en de plaatselijke tradities. 

Tijdens de communie plechtigheid draagt het kind meestal speciale kleding, zoals een witte jurk of een kostuum, en worden cadeaus gegeven door familieleden en vrienden. Na de plechtigheid wordt er vaak een feest of banket georganiseerd, waarbij familie en vrienden samenkomen om te eten, te drinken en te vieren.

Kosten meisjes

Voor meisjes vormt het communie-jurk een belangrijk onderdeel van de outfit. De prijzen voor deze jurkjes variëren sterk, van 80 euro tot maar liefst 1500 euro. Naast het jurk zelf zijn er ook diverse accessoires zoals een diadeem, haaraccessoires, handtas, handschoenen, kousen, schoenen en een gouden medaille. Deze accessoires kunnen in totaal tussen de 184 en 901 euro kosten.

Voor het kapsel van de meisjes moet ook budget worden vrijgemaakt. Een standaard kapsel kost normaal gesproken 15 euro, maar als er wordt gekozen voor een ingewikkelder kapsel kan dit oplopen tot 100 euro.

Opgeteld kunnen de kosten voor een meisje uitkomen op minimaal 264 euro voor de goedkoopste opties, tot wel 2401 euro voor de duurdere varianten.

Kosten voor jongens

Voor jongens is het kostuum de belangrijkste uitgave. De prijzen hiervoor liggen tussen de 80 en 800 euro. Daarnaast moeten ook schoenen, een overhemd, stropdas en eventueel een vest of gilet worden aangeschaft. Deze items kosten in totaal tussen de 124 en 701 euro.

Net als bij de meisjes moet ook voor de jongens rekening worden gehouden met kosten voor de kapper. Deze liggen over het algemeen lager, namelijk tussen de 10 en 50 euro.

De minimale kosten voor een jongen komen uit op 214 euro, terwijl de maximale kosten kunnen oplopen tot 1501 euro.

Het banket

Een belangrijke kostenpost is de locatie waar het communiefeest wordt gehouden. Dit kan variëren van een eenvoudige ruimte in een kerk tot een luxe zaal in een hotel of restaurant. De prijzen hiervoor lopen sterk uiteen, van enkele honderden euro’s tot duizenden euro’s.

Ook de catering voor het feest is een grote kostenpost. Afhankelijk van het aantal gasten, het menu en de dranken kunnen de kosten hiervoor oplopen tot wel 10.000 euro of meer.

Naast locatie en catering zijn er nog diverse andere kosten, zoals: decoratie en versiering, muziek en entertainment, fotografie en videografie, uitnodigingen en bedankkaartjes en vervoer.  Deze overige kosten kunnen gemakkelijk oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Ga naar de inhoud