Hongerstaking en menselijke keten tegen massatoerisme op de Canarische Eilanden

Hongerstaking en menselijke keten tegen massatoerisme op de Canarische Eilanden
Beeld: @lorellodt / X

Hongerstaking en menselijke keten tegen massatoerisme op de Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden zijn een populaire toeristische bestemming, bekend om hun prachtige stranden, vulkanische landschappen en aangename klimaat. Het massatoerisme op de eilanden heeft echter geleid tot een aantal negatieve gevolgen, waaronder hongerstakingen en menselijke ketens door activisten die in aanloop naar de manifestatie op 20 april een verandering van het toerismemodel op de eilanden eisen.

Het massatoerisme op de Canarische Eilanden is de afgelopen decennia sterk toegenomen, met als gevolg een overbelasting van de infrastructuur, milieuvervuiling en een verlies van de lokale identiteit. De hoge concentratie van toeristen in bepaalde gebieden heeft geleid tot overvolle stranden, lange wachtrijen en een toename van de criminaliteit.

Op de Canarische Eilanden zijn hongerstakingen begonnen als reactie op de schadelijke effecten van massatoerisme. De activisten eisen een tijdelijke stop op toerisme, zodat de eilanden kunnen herstellen van de overexploitatie. Dit moratorium op toerisme zou de natuur en de lokale gemeenschappen ten goede komen. Het doel is om duurzaam toerisme te bevorderen en de kwetsbare ecosystemen te beschermen tegen verdere schade. De hongerstakingen benadrukken de urgentie van het vinden van evenwicht tussen toerisme en behoud van de natuurlijke schoonheid van de Canarische Eilanden.

De activisten hebben een manifest uitgebracht waarin ze hun eisen uiteenzetten. Ze waarschuwen dat de Canarische Eilanden opraken, net als het geduld van de burgers, en ze geloven dat de demonstratie op 20 april een keerpunt zal zijn om een suïcidaal en onhoudbaar toeristisch model te veranderen dat gekenmerkt wordt door hongerlonen, woningnood en milieuschade.

In La Laguna op Tenerife hebben honderden mensen een menselijke ketting gevormd als protest tegen de bouw van diverse nieuwe hotels zoals de Cuna del Alma in Puertito del Adeje en Hotel de La Tejita tevens op Tenerife. In de ogen van het platform “Canarias se agota” zijn deze hotels illegaal.

De activisten beweren ook dat de politieke klasse begint te beven voor een krachtige, onstuitbare beweging, en ze beschuldigen de president van de Canarische Eilanden, Fernando Clavijo, ervan de eilandbewoners te willen laten geloven dat hij de demonstratie steunt, terwijl hij in werkelijkheid de ontwikkeling van toeristische projecten bevordert, de sloop van het hotel RIU op Fuerteventura probeert te voorkomen, en 20 miljoen euro aan steun toewijst om het toerisme te bevorderen.

Ga naar de inhoud