De metro in Spanje bestaat 100 jaar

De metro in Spanje bestaat 100 jaar
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – In 1919 werd de eerste metrolijn van Spanje geopend. Dat gebeurde in Madrid waarna er steeds meer metrolijnen bij kwamen in de Spaanse hoofdstad en diverse andere Spaanse steden. 100 jaar later hebben de metrolijnen in Spanje maandelijks meer dan 100 miljoen passagiers in 8 steden waar meer dan 720 kilometer aan metrolijnen te vinden zijn.

Op dit moment, 100 jaar nadat de eerste metrolijn in Madrid werd geopend in 1919, zijn er 8 steden die een metronetwerk hebben. Dat zijn Madrid (1919), Barcelona (1924), Valencia (1988), Bilbao (1997), Palma de Mallorca (2007), Sevilla (2009), Málaga (2014), Granada (2017).

Madrid

De metro in Madrid werd een realiteit in 1919 en is inmiddels uitgegroeid tot het veertiende metronetwerk ter wereld. Anno 2019 heeft de metro van Madrid 294 kilometer aan metrolijnen en 302 metrostations waarmee Madrid op de zesde plaats ter wereld staat, nog voor wereldsteden als Tokio en Seoel. Ondanks dat tijdens de crisisjaren er minder gebruikers waren van de metro in de Spaanse hoofdstad is dat inmiddels weer gestegen naar 657 miljoen passagiers op jaarbasis (2018).

Barcelona

De metro van Barcelona werd slechts 5 jaar na de opening van de metro in Madrid geopend in 1924. In 2018 werden er 407 miljoen passagiers vervoerd. In totaal heeft de metro van Barcelona bijna 158 kilometer aan metrolijnen en zijn er 198 metrostations te vinden.

Valencia

Pas in 1988 werd de metro van Valencia geopend. Inmiddels zijn er 9 metrolijnen te vinden en zijn er 138 metrostations (waarvan er een ontworpen werd door Santiago Calatrava) langs de 156 kilometer aan metrolijnen. Helaas is de metro van Valencia de geschiedenisboeken ingegaan als de metro met het ergste ongeluk ooit. In 2006 overleden er 43 personen en raakten er 47 zwaargewond toen een wagon van de rails raakte. Jaarlijks maken meer dan 67 miljoen passagiers gebruik van de ‘MetroValencia’.

Bilbao

Bilbao heeft sinds 1997 een eigen metronetwerk met jaarlijks bijna 90 miljoen passagiers. De metro van Bilbao is de derde meest gebruikte van Spanje met 49,1 kilometer aan metrolijnen en 47 metrostations.

Palma de Mallorca

De hoofdstad van Mallorca is Palma en sinds 2007 kan men daar gebruik maken van een metro. Er zijn 17 stations langs de 15,5 kilometer aan metrolijnen waarbij er jaarlijks zo’n 1,1 miljoen passagiers zijn die gebruik maken van de ‘Metro de Palma’.

Sevilla

De hoofdstad van de autonome regio is Sevilla en sinds 2009 heeft men daar een metronetwerk. Weliswaar begon men al met de plannen voor een eigen metro in Sevilla in de zeventiger jaren van de vorige eeuw maar het duurde tot 2003 voordat men met de werkzaamheden begon. Inmiddels heeft de metro van Sevilla jaarlijks zo’n 17 miljoen passagiers die gebruik kunnen maken van 18 kilometer aan metrolijnen en 22 stations.

Málaga

Het tweede metronetwerk van Andalusië werd geopend in de stad Málaga in 2014. De metro van Málaga bestaat uit twee routes die rijden over 11,3 kilometer aan metrolijnen met 17 stations. Jaarlijks heeft de metro van Málaga meer dan 6,3 miljoen passagiers.

Granada

Niet alleen is de metro van Granada het derde metronetwerk van Andalusië, het is tevens de nieuwste metro van Spanje. Dit netwerk werd geopend in 2017 en bestaat uit slechts een metrolijn van 18 kilometer lang met 22 stations. Toch maken er jaarlijks meer dan 10 miljoen passagiers gebruik van de ‘Metropolitano de Granada’.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.