skip to Main Content
De veiligste en onveiligste steden van Spanje
123rf

De veiligste en onveiligste steden van Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de gegevens bekend gemaakt wat betreft de criminaliteit in Spanje in 2018. Uit die gegevens is o.a. op te maken dat Spanje binnen Europa het derde veiligste land is met gemiddeld 45,1 misdrijven per 1.000 inwoners.

In 2018 werden er in heel Spanje 2.131.424 strafbare feiten (misdaden en misdragingen) geregistreerd wat neerkomt op 45,61 misdrijven per duizend inwoners. Van de 63 steden in Spanje met meer dan 100.000 inwoners zijn er 28 die het gemiddelde percentage overschrijden.

Er zijn binnen Spanje echter grote verschillen te merken waarbij de veiligste stad (waar de minste misdrijven werden geregistreerd) Gijón (Asturië) was terwijl Barcelona de onveiligste stad was waarbij het aantal misdrijven vier keer meer was dan in Gijón.

Veiligste steden

Gijón

Gijón (Asturië) heeft iets meer dan 270.000 inwoners waarbij er in 2018 slechts één moord plaatsvond. Desalniettemin steeg de criminaliteit mer 4,4% maar is de criminaliteit toch de laagste van alle grote steden in Spanje met 27,48 misdrijven per duizend inwoners.

Logroño

Met slechts 1% afstand met de veiligste stad staat Logroño (La Rioja) op de lijst. De hoofdstad van de wijn-regio heeft meer dan 150.000 inwoners waarbij er in 2018 geen enkele moord werd gepleegd en de criminaliteit met 1% daalde naar 28,56 misdrijven per duizend inwoners.

Oviedo

De andere grote stad in Asturië is Oviedo met meer dan 220.000 inwoners. Oviedo (Asturië) was in 2018 moord-vrij en ondanks dat diefstallen en drugsgerelateerde misdrijven daalden, steeg de criminialiteit over het algemeen met 8,6% in 2018 naar 29,62 misdrijven per duizend inwoners.

Castellón

De hoofdstad van de gelijknamige provincie in de Comunidad Valenciana Castellón (de la Plana) met iets meer dan 170.000 inwoners is de vijfde veiligste stad van Spanje. Weliswaar vonden er in 2018 drie moorden plaats en steeg de criminaliteit met 15%, met 31,72 misdrijven per duizend inwoners is dit blijkbaar nog steeds lager dan andere steden.

Onveiligste steden

Barcelona

Van alle 63 steden is Barcelona (Catalonië) de onveiligste stad van Spanje. Uiteraard is Barcelona met 1,6 miljoen inwoners groter dan andere steden maar met 119,85 misdrijven per duizend inwoners is Barcelona de onveiligste stad van Spanje. Er vonden in 2018 tien moorden plaats in Barcelona wat bijna een vierde is van alle moorden in heel Catalonië maar toch 18 moorden minder dan in 2017.

Marbella

De stad Marbella (Andalusië) heeft meer dan 140.000 inwoners en staat op de tweede plaats van onveiligste steden met vier moorden in 2018 wat twee moorden meer waren dan in 2017. In totaal waren er 80,4 misdrijven per duizend inwoners het afgelopen jaar.

Madrid

De grootste stad van Spanje met 3,2 miljoen inwoners heeft in 2018 een stijging gehad van 2% wat betreft criminaliteit. Er werden minder auto’s gestolen en er vonden minder diefstallen met geweld plaats maar het aantal moorden steeg met 4 naar 20 moorden. In totaal vonden er 74,49 misdrijven plaats per duizend inwoners.

Tarragona

De Catalaanse stad Tarragona staat op de vijfde plaats als onveilige stad met 73,34 misdrijven per duizend inwoners. Tarragona heeft meer dan 130.000 inwoners en het aantal misdrijven steeg met 9,2% met één moord.

Palma

Palma (Mallorca) heeft meer dan 409.000 inwoners en in 2018 steeg de criminaliteit met 3,7% naar 72,5 misdrijven per duizend inwoners. Er werd in Palma in 2018 één persoon vermoord.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. IK SCHRIK NIET , iK WOON IN AMSTERDAM DUS BEN WEL WAT GEWEND.
  iK GELOOF DAT JE NIET MEER KAN ZEGGEN DAT HET OOK MAAR ERGENS HELEMAAL VEILIG IS.

 2. Geen idee waar je het over hebt Leo… Woon hier nu bijna 8 jaar en heb me nog nooit maar dan ook nooit onveilig gevoeld… Waar had je in godsnaam dat gevoel? Of liep je snacht lekker rond te lopen in getafe ofzo??

 3. Blijkbaar zijn overal de misdaadcijfers naar omhoog gegaan… Dat belooft als dat de tendens is voor de komende jaren. Niemand die zich afvraagt hoe het komt?

 4. De laatste keer dat ik in Madrid was voelde ik me ook niet veilig, ik kom daar ook liever niet maarja soms moet ik er heen. Als buitenlander moet je daar voortdurend goed om je heen kijken en dat ook goed laten zien aan de omstanders anders heb je de kans bruut berooft te worden, relax is het beslist niet.

  1. Dat gevoel van onveiligheid beleef ik het meest in Barcelona. Veels te druk in de binnenstad. 300.000 mensen per dag op de Ramblas.. pick a pockets zijn errr en veelll!! O.a.
   In Madrid.. super stad trouwens! Heb ik me nooit onveilig gevoel. Maar we weten allemaal.. in grote steden altijd oppassen!!

  2. Geen idee waar je het over hebt… Woon hier nu bijna 8 jaar en heb me nog nooit maar dan ook nooit onveilig gevoeld… Waar had je in godsnaam dat gevoel? Of liep je snacht lekker rond te lopen in getafe ofzo??

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken