De kathedraal van Burgos kan Werelderfgoed-titel verliezen vanwege nieuwe deuren

De kathedraal van Burgos kan Werelderfgoed-titel verliezen vanwege nieuwe deuren
Beeld: 123rf

De kathedraal van Burgos kan Werelderfgoed-titel verliezen vanwege nieuwe deuren

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BURGOS – De Kathedraal van Burgos staat op de UNESCO lijst van Werelderfgoederen maar deze titel zou deze rooms-katholieke kathedraal uit 1221 wel eens kunnen verliezen. Terwijl 2021 een feestelijk jaar moest zijn omdat het acht eeuwen geleden is dat de eerste steen werd gelegd en Paus Franciscus de viering van een jubileumjaar heeft goedgekeurd, zorgen nieuwe deuren voor een minder feestelijk moment.

Op 21 juli 1221 werd begonnen met de bouw van de Kathedraal van Burgos in de huidige autonome regio Castilië en León. 330 jaar later werd de Kathedraal in 1567 geheel in gebruik genomen maar het is nu 800 jaar later dat in 2021 een jubileumjaar gevierd zal worden, met goedkeuring van Paus Franciscus.

Maar wat een feestelijk jaar had moeten zijn kan wellicht eindigen in een triest jaar omdat de Kathedraal van Burgos zijn plaats op de UNESCO lijst van Werelderfgoederen wellicht kan kwijtraken. De reden daarvoor is dat de Cabildo van de Kathedraal aan de kunstenaar Antonio Lopez de opdracht heeft gegeven voor nieuwe deuren.

Die nieuwe bronzen deuren moeten de huidige oude houten deuren van de koninklijke ingang aan de Santa María gevel vervangen. Deze deuren zijn dit jaar de deuren van vergeving en dus extra bijzonder. De huidige houten deuren stammen uit de 18e eeuw en de vervanging daarvan is in strijd met de UNESCO-regels en de voorwaarden die UNESCO stelt aan het toekennen van de erkenning als Werelderfgoed.

De nieuwe bronzen deuren moeten bestaan uit drie grote gebeeldhouwde afbeeldingen van God de Vader, de Maagd Maria en Niño Dios. De nieuwe deuren moeten in juli klaar zijn en geplaatst worden maar vanwege alle protest van inwoners van Burgos, politici, organisaties voor het beheer van Culturele monumenten en UNESCO zelf is besloten de plaatsing uit te stellen.

deuren 1
Beeld: Cabilod de Burgos

Catedral de Burgos

De Catedral de Burgos is een rooms-katholieke Kathedraal in de Spaanse stad Burgos, toegewijd aan Maria. De bouw van de Kathedraal begon in 1221 in opdracht van Ferdinand III van Castilië. Negen jaar later werd de Kerk in gebruik genomen, maar de bouw duurde met tussenpozen voort tot 1567, waarmee deze in totaal ruim 330 jaar duurde. 

Sinds 1984 staat de Kathedraal van Burgos ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De gotische Kathedraal is drieschepig, heeft dwarspanden, veel kapellen en een zware vieringtoren uit de 16de eeuw.

Ga naar de inhoud