Gemeente legt uit waarom Benidorm een blauwe vlag voor een strand minder heeft

Gemeente legt uit waarom Benidorm een blauwe vlag voor een strand minder heeft
Beeld: 123rf

Gemeente legt uit waarom Benidorm een blauwe vlag voor een strand minder heeft

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Op woensdag werden via de Foundation for Environmental Education (FEE) zoals elk jaar de Blauwe Vlaggen voor de stranden en jachthavens verdeeld met in Spanje in totaal 729 vlaggen waarmee het land opnieuw wereldleider is. De Valencia regio heeft van de autonome regio’s de meeste bñlauwe vlaggen met een totaal van 139 vlaggen voor stranden en 19 vlaggen voor jachthavens. De provincie Alicante heeft de meeste vlaggen met 74 maar de populaire kustplaats Benidorm is na 34 jaar een van de drie blauwe vlaggen kwijt.

Benidorm heeft in 2022 slechts twee blauwe vlaggen gekregen, die van het Playa Levante strand en die van het Playa Mal Pas strand. Maar Benidorm heeft een blauwe vlag verloren, die van het Playa de Poniente strand waar al 34 jaar de blauw gekleurde vlag te zien is. Volgens de gemeente is dat natuurlijk geheel onterecht en heeft de FEE organisatie alleen gekeken naar een momentopname in juni 2021.

Precies op dat moment was er als gevolg van een storm een lekkage van een rioolpijp waardoor er vies afvalwater vermengd met regenwater in de zee terecht kwam. De gemeente verzekert dat de kwaliteit van het water bij het Poniente strand uitstekend is en dat het strand de beste kwaliteit zand heeft. Verder heeft het strand, zoals elk jaar, alle voorzieningen zoals dat hoort bij een strand met een blauwe vlag.

De gemeente heeft reeds aan de Foundation for Environmental Education (FEE) gevraagd om hun beslissing om de blauwe vlag te verwijderen te herzien. Maar de FEE en de Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor (Adeac) heeft al geantwoord dat er geen wijziging komt en dat Benidorm wat betreft het Poniente strand het zonder de blauwe vlag moet doen dit jaar. Het strand heeft van de 100 toegestane punten er 104 gekregen dus het verschil was minimaal maar de microbiologische parameters bij diverse monsters die genomen werden waren te hoog. 

De badgasten in Benidorm moeten het dit jaar doen met twee van de drie stranden met een blauwe vlag, wat overigens niets veranderd aan de kwaliteit van het strand.

Ga naar de inhoud