Licht, camera, actie en overlast: de inwoners van Madrid zijn het beu in een filmset te wonen

Licht, camera, actie en overlast: de inwoners van Madrid zijn het beu in een filmset te wonen
Beeld: Canva

Licht, camera, actie en overlast: de inwoners van Madrid zijn het beu in een filmset te wonen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse hoofdstad Madrid is een van Europa’s meest emblematische steden. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat heel wat filmproducenten de stad kiezen als decor. Een groeiende groep mensen is het echter grondig beu constant tussen de filmsets door te moeten manoeuvreren.

Je komt je deur uit en ziet een politieachtervolging die in scene is gezet voor de populaire televisiereeks ‘La Casa de Papel’; je drinkt een vermout op een terrasje en het lijkt of je in ‘Madres Paralelas’ van Pedro Almodovar bent beland, of je wandelt ’s ochtends langs het Teatro Barcelo en waant je in de serie ‘Elite’.

Heel wat regisseurs kiezen de straten van Madrid om hun producties in waar te maken. In totaal wordt 35% van alle Spaanse opnames in de hoofdstad gedraaid. Daar gaat echter een minder mooie werkelijkheid achter schuil. “De stijging in het aantal filmopnames is gigantisch en abusief”, vertelt Victor Rey, woordvoerder van het buurtcomité Vecinal Sol en Las Letras. “Je kan niet in je eigen straat parkeren of nauwelijks passeren. Niemand denkt aan de buren, terwijl wij er de gevolgen van dragen.”

Vooral in de buurten Sol, Las Letras, Lavapiés en Cavas-La-Latina zijn de problemen het grootst. Victor vertelt hoe er gevallen zijn geweest van ouders die hun kinderen naar school wilden brengen en niet werden doorgelaten. Vanuit de buurtcomités vraagt men een beter beheer van de filmproducties. Ze zijn er niet op uit dat de opnames worden stilgelegd of onmogelijk worden gemaakt, maar wel dat middels dialoog voor iedereen een aangename oplossing kan gevonden worden.

Ga naar de inhoud