Licht, camera, actie en overlast: de inwoners van Madrid zijn het beu in een filmset te wonen

Licht, camera, actie en overlast: de inwoners van Madrid zijn het beu in een filmset te wonen
Beeld: Canva

Licht, camera, actie en overlast: de inwoners van Madrid zijn het beu in een filmset te wonen

MADRID – De Spaanse hoofdstad Madrid is een van Europa’s meest emblematische steden. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat heel wat filmproducenten de stad kiezen als decor. Een groeiende groep mensen is het echter grondig beu constant tussen de filmsets door te moeten manoeuvreren.

Je komt je deur uit en ziet een politieachtervolging die in scene is gezet voor de populaire televisiereeks ‘La Casa de Papel’; je drinkt een vermout op een terrasje en het lijkt of je in ‘Madres Paralelas’ van Pedro Almodovar bent beland, of je wandelt ’s ochtends langs het Teatro Barcelo en waant je in de serie ‘Elite’.

Heel wat regisseurs kiezen de straten van Madrid om hun producties in waar te maken. In totaal wordt 35% van alle Spaanse opnames in de hoofdstad gedraaid. Daar gaat echter een minder mooie werkelijkheid achter schuil. “De stijging in het aantal filmopnames is gigantisch en abusief”, vertelt Victor Rey, woordvoerder van het buurtcomité Vecinal Sol en Las Letras. “Je kan niet in je eigen straat parkeren of nauwelijks passeren. Niemand denkt aan de buren, terwijl wij er de gevolgen van dragen.”

Vooral in de buurten Sol, Las Letras, Lavapiés en Cavas-La-Latina zijn de problemen het grootst. Victor vertelt hoe er gevallen zijn geweest van ouders die hun kinderen naar school wilden brengen en niet werden doorgelaten. Vanuit de buurtcomités vraagt men een beter beheer van de filmproducties. Ze zijn er niet op uit dat de opnames worden stilgelegd of onmogelijk worden gemaakt, maar wel dat middels dialoog voor iedereen een aangename oplossing kan gevonden worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.