Het verhaal achter het boogschuttergebaar van de Spaanse Eurovisie-deelneemster Blanca Paloma

Het verhaal achter het boogschuttergebaar van de Spaanse Eurovisie-deelneemster Blanca Paloma
Beeld: RTVE / screenshot

Het verhaal achter het boogschuttergebaar van de Spaanse Eurovisie-deelneemster Blanca Paloma

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spaanse Eurovisie-deelneemster Blanca Paloma is vaak te zien in dezelfde boogschutter houding. Het is een belangrijk gebaar voor haar. Het verhaal achter dit gebaar is minder heldhaftig dan je misschien zou denken.

De eerste keer dat het gebaar te zien was bij de zangeres was toen ze voor de eerste keer mee deed aan het Spaanse Benidorm Fest, een wedstrijd om mee te mogen doen aan het Eurovisie-songfestival. Hieraan deed ze dit jaar voor de tweede keer mee. Vorig jaar deed ze mee met haar lied ‘Secreto de agua’ (geheim van water). Sindsdien was het publiek fan.

“Het personage van de boogschutter hebben we met ons allen gemaakt. Uiteindelijk werd iedereen verliefd op het personage en vroegen jullie me of ze in Eurovisie-songfestival te zien zou zijn. Dat gaat gebeuren, ik speel niet alleen het personage, maar ik ben het ook.” Dit zei de zangeres nadat ze het Benidorm Fest won bij haar tweede poging in 2023.

Het verhaal waarop het personage is gebaseerd is waargebeurd. Het gaat om een misdaad waarover een documentaire is gemaakt. Voor deze documentaire maakte Blanca Paloma de muziek. Hiertoe behoorde ook haar nummer ‘secreto de agua’ waarmee ze voor de eerste keer meedeed aan het Benidorm Fest.

De documentaire gaat over de onopgeloste zaak van Lucía Garrido. Het lichaam van deze vrouw werd gevonden in 2008 in het zwembad op het terrein van haar partner. De partner ging over de zorg voor exotische dieren die door de Guardia Civil in beslag waren genomen. De zaak werd onder de loep genomen in de documentaire die verschillende fouten in het onderzoek aan het licht bracht. Het lied van Blanca Paloma voor deze documentaire was een klaagzang voor de overledene. Hierin wilde ze de godin Diana of Artemis weergeven, de godin van de bescherming. Deze godin wordt vaak afgebeeld als boogschutter. En zo werd het gebaar van de boogschutter geboren als iconisch gebaar voor Blanca Paloma.

Ga naar de inhoud