Cantabrië heeft ook te maken met protesten tegen massatoerisme

Cantabrië heeft ook te maken met protesten tegen massatoerisme
Beeld: @cantabristas_ / X

Cantabrië heeft ook te maken met protesten tegen massatoerisme

Na meerdere protesten tegen massatoerisme op de Canarische Eilanden en binnenkort ook op de Balaren eilanden, hebben inwoners van Cantabrië nu ook geprotesteerd tegen het massatoerisme. Nu zou je denken dat daar geen sprake van is in Noord-Spanje, maar niets is minder waar. Cantabristas heeft hun afkeer getoond tegen een groot toeristisch bouwproject dat in een natuurgebied gebouwd gaat worden. Voor 18 mei staat een groot protest gepland, maar op zondag hebben ze grote spandoeken laten zien op het strand.

Het massatoerisme in Cantabrië is de laatste jaren exponentieel gegroeid, wat heeft geleid tot toenemende bezorgdheid onder de lokale bevolking. De overmatige toestroom van bezoekers heeft niet alleen geleid tot drukte en overlast, maar ook tot een aantal zorgwekkende ontwikkelingen.

Het massatoerisme heeft in Cantabrië geleid tot toenemende protesten en oproepen tot actie vanuit de lokale bevolking. Op zondag hebben activisten twee grote spandoeken van 80 meter lang laten zien op het strand van Isla de Santa Marina voor de kust van Loredo. Op deze opvallende spandoeken was de tekst “Cantabria se defiende, salvemos nuestra costa” (Cantabrië verdedigt zichzelf, laten we onze kust redden) te lezen.

De lokale bevolking maakt zich zorgen over de impact van massatoerisme op de natuurlijke schoonheid en de leefbaarheid van Cantabrië. Ze willen hun kust beschermen tegen verdere ontwikkeling die het ecosysteem kan schaden en de lokale gemeenschappen kan verstoren. De acties van de activisten zijn bedoeld om aandacht te vragen voor deze kwestie en druk uit te oefenen op de autoriteiten om passende maatregelen te ondernemen ter bescherming van de regio.

Een van de directe redenen voor deze actie is de geplande bouw van een nieuw toeristisch megacomplex tussen Loredo en Langre. Dit complex zou bestaan uit 350 tweede woningen en een golfbaan, wat volgens Cantabristas zou leiden tot de onomkeerbare vernietiging van een groot natuurgebied.

Op 18 mei 2024 organiseert Cantabristas ook een grote demonstratie in Loredo, waarbij ze willen protesteren tegen de grootschalige toeristische ontwikkelingen.

Ga naar de inhoud