De ’tarjeta monedero’ (letterlijk vertaald: portemonneekaart) of prepaid betaalkaart van de sociale zekerheid is een zeer belangrijke en innovatieve ontwikkeling op het gebied van sociale ondersteuning in Spanje. Deze kaart biedt financiële hulp aan gezinnen in extreme armoede met kinderen en adolescenten, en vervangt de traditionele voedselpakketten. Maar wat is de portemonneekaart precies, waar dient het voor, wat zijn de bedragen en wanneer en waar worden zijn uitgegeven?
De speciale portemonneekaart kan worden gebruikt in supermarkten om eerste levensbehoeften zoals voedsel en hygiëneartikelen aan te schaffen. Het wordt geschat dat ongeveer 70.000 gezinnen, wat ongeveer 100.000 personen zijn, deze prepaid betaalkaart zullen ontvangen.
Afhankelijk van het aantal gezinsleden zal de portemonneekaart een maandelijks bedrag hebben tussen de 130 en 220 euro. Dit bedrag is gebaseerd op het aantal personen in het kwetsbare huishouden.
- Twee leden van de gezinseenheid (volwassene en minderjarige): 130 euro per maand
- Drie leden: 160 euro per maand
- Vier leden: 190 euro per maand
- Vijf of meer leden: 220 euro per maand
Het opwaarderen van de portemonneekaart wordt aangeboden voor periodes van één, twee of drie maanden, en kan worden verlengd tot een maximale periode van één jaar, afhankelijk van de behoeften van elk gezin.
De portemonneekaart van de sociale zekerheid is bedoeld voor gezinnen in extreme armoede met kinderen en adolescenten in hun zorg. Om in aanmerking te komen voor deze kaart, moeten gezinnen voldoen aan de volgende criteria:
- Gezinnen met kinderen of adolescenten (tot 18 jaar) in hun zorg.
- Verkeert in extreme armoede, met een inkomen onder de armoedegrens.
- Woonachtig in Spanje.
- Geen andere sociale ondersteuning of hulp ontvangen die vergelijkbaar is met de tarjeta monedero.
Het aanvraagproces voor de portemonneekaart verloopt als volgt:
- Identificatie en beoordeling door de autonome regio’s: De autonome regio’s zijn verantwoordelijk voor het identificeren, beoordelen en doorverwijzen van potentiële begunstigden voor deze kaart. Zij voeren een grondige evaluatie uit van de gezinssituatie om te bepalen of men in aanmerking komt.
- Goedkeuring door de sociale zekerheid: Nadat de autonome regio’s de potentiële begunstigden hebben geïdentificeerd en doorverwezen, worden de aanvragen beoordeeld en goedgekeurd door de sociale zekerheid.
- Uitgifte van de portemonneekaart: Zodra de aanvraag is goedgekeurd, wordt de tarjeta monedero uitgegeven en toegestuurd aan de begunstigde gezinnen.
Het is belangrijk op te merken dat het aanvraagproces kan variëren tussen de verschillende autonome regio’s, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor de identificatie en beoordeling van de potentiële begunstigden. Gezinnen worden daarom aangeraden contact op te nemen met de sociale diensten in hun gemeente of regio voor meer informatie over de specifieke vereisten en aanvraagprocedure.
De invoering van de portemonneekaart van de sociale zekerheid is een geleidelijk proces dat in april 2024 is begonnen. De belangrijkste mijlpalen in dit traject zijn:
- April 2024: De autonome regio’s zijn begonnen met het identificeren, beoordelen en doorverwijzen van potentiële begunstigden voor de portemonneekaarten.
- Komende maanden: De sociale zekerheid zal de aanvragen beoordelen en goedkeuren, waarna de betaalkaarten zullen worden uitgegeven.
- Eind 2024: Naar verwachting zullen de eerste portemonneekaarten worden uitgereikt aan de begunstigde gezinnen.
- 2025 en verder: De uitrol van de portemonneekaarten zal worden voortgezet, waarbij gestreefd wordt naar een landelijke dekking voor alle gezinnen in extreme armoede met kinderen en adolescenten.
Gezinnen kunnen de portemonneekaart aanvragen zodra hun autonome regio het identificatie- en beoordelingsproces heeft gestart. Dit proces is sinds april 2024 in gang gezet, maar het precieze moment waarop gezinnen de aanvraag kunnen indienen, kan per regio verschillen.
Daarom heeft de Spaanse regering de hulp gevraagd van het Rode Kruis (Cruz Roja) die helpt met het verspreiden van de tarjetas monderos. Meer informatie is te vinden bij de lokale afdeling van het Rode Kruis in jouw gemeente of provincie.
Het is belangrijk op te merken dat de uitrol van de portemonneekaart een geleidelijk proces is en dat niet alle gezinnen tegelijkertijd de kaart zullen ontvangen. De prioriteit zal liggen bij de gezinnen die zich in de meest kwetsbare situaties bevinden.
Welke supermarkten?
De portemonneekaart van de sociale zekerheid kan worden gebruikt bij een reeks supermarkten en andere detailhandelszaken voor de aankoop van eerste levensbehoeften, zoals voedsel en hygiëneartikelen. De volgende supermarkten accepteren momenteel de portemonnee-kaart: Carrefour, Alcampo, Eroski-Caprabo, Spar Gran Canaria, Más y Más, Alimerka en Dinosol
Deze lijst is niet compleet en kan in de toekomst worden aangevuld als meer supermarkten zich aansluiten bij het portemonneekaart systeem, zoals de Mercadona, Día, Lidl en Aldi (die op het moment van schrijven dus nog niet meedoen).
Wat kan er worden gekocht?
De portemonneekaart van de sociale zekerheid is bedoeld voor de aankoop van eerste levensbehoeften, waaronder:
- Voedingsmiddelen:
- Vers voedsel (fruit, groenten, vlees, vis, zuivelproducten)
- Droge voorraden (granen, pasta, conserven, olie, etc.)
- Babyvoeding
- Hygiëneartikelen:
- Persoonlijke verzorgingsproducten (zeep, shampoo, toiletpapier, etc.)
- Verzorgingsproducten voor baby’s (luiers, doekjes, etc.)
- Schoonmaakproducten:
- Huishoudelijke reinigingsmiddelen
- Wasmiddelen
De portemonneekaart mag niet worden gebruikt voor de aankoop van andere producten, zoals:
- Alcohol en tabaksproducten
- Elektronica en huishoudelijke apparaten
- Kleding en accessoires
- Luxeartikelen en niet-essentiële aankopen
Het doel van de portemonneekaart is om gezinnen in extreme armoede te ondersteunen bij het voldoen aan hun basisbehoeften, niet om luxe of onnodige aankopen te faciliteren.
Een van de grote verbeteringen van deze modelverandering is dat gezinnen verse producten kunnen kopen, wat met voedselbanken niet mogelijk was. In de overeenkomst zullen de winkels en producten die kunnen worden aangeschaft worden vastgelegd: bijvoorbeeld of melk wel is toegestaan, maar alcohol niet. Ook zijn maandverbanden toegestaan, maar make-up niet.