Museum Albacete toont privécollectie zakmessen van Nederlandse verzamelaar

Museum Albacete toont privécollectie zakmessen van Nederlandse verzamelaar
Beeld: via canva.com

Museum Albacete toont privécollectie zakmessen van Nederlandse verzamelaar

Messen zijn erg belangrijk voor Albacete, een stad in Castilla-La Mancha. Deze messen zijn niet alleen gereedschap; ze lijken op kunstwerken en zijn een groot deel van wat de stad uniek maakt. De traditie van het messen maken in Albacete is zelfs bekend ver buiten Spanje. In Nederland heeft de inmiddels overleden Wil Rol meer dan duizend van deze prachtige messen verzameld en het was zijn grote passie.

Een deel van deze collectie is nu te zien in het Museo de la Cuchillería in Albacete. De tentoonstelling Navajas con Historia: Colección Rol laat meer dan honderd verschillende messen zien en is open voor bezoekers.

De messenmakerij in Albacete is meer dan alleen een ambacht; het is een belangrijk onderdeel van de identiteit van de stad. Dit erfgoed, dat sterk verankerd is in het DNA van Albacete, boeit niet alleen de inwoners, maar ook mensen ver buiten de stadsgrenzen. Een goed voorbeeld hiervan is Wil Rol, een Nederlander die gefascineerd raakte door de ‘navajas’, de traditionele zakmessen van Albacete. Zijn liefde voor deze messen resulteerde in een verzameling van meer dan duizend stuks, waarvan meer dan honderd in Albacete zijn gemaakt.

Twee jaar na zijn overlijden heeft de familie van Wil Rol, een enthousiaste verzamelaar van Spaanse messen (navajas), zijn collectie gegeven aan het Messenmuseum in Albacete. Dit museum was een favoriete plek voor Wil en hij maakte er veel vrienden in de wereld van messenmakers. Het museum is nu een ideale plek voor zijn bijzondere collectie.

De verzameling bevat honderden navajas uit verschillende landen zoals Albacete, Duitsland, Frankrijk, Italië, India, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk en België. Deze gift is een belangrijk moment voor Albacete. De collectie heeft niet alleen veel culturele waarde, maar toont ook de speciale relatie tussen de Nederlandse familie Rol en Albacete, dankzij Wil’s passie voor de lokale schoenmakerij.

Wil Rol heeft een indrukwekkende messencollectie opgebouwd, die nu te zien is in het Messenmuseum van Albacete. Dit museum is een bijzondere plek voor hem en zijn familie. Hier heeft Wil goede vrienden gemaakt, waaronder verzamelaar Rafael Martínez de Peral en Mariana de Pascual, de huidige directrice van het museum.

Ga naar de inhoud