Eerste tropennacht van het jaar in Spanje met 25,4 graden om 5 uur ‘s morgens

Eerste tropennacht van het jaar in Spanje met 25,4 graden om 5 uur ‘s morgens
Beeld: 123rf

Eerste tropennacht van het jaar in Spanje met 25,4 graden om 5 uur ‘s morgens

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Op diverse plaatsen langs de Middellandse Zeekust hebben de inwoners te maken gehad met hoge temperaturen in de nacht van zaterdag op zondag. Dat gebeurde onder andere in de provincies Almería, Murcia en Alicante waar het tot 25,7 graden werd om 5 uur ‘s morgens. 

Men spreekt van een tropennacht als de temperatuur niet onder de 20 graden komt, iets dat wel vaker voorkomt in Spanje. Toch kan de nachttemperatuur vaak nog hoger zijn waardoor men niet kan slapen, dat noemen we dan een ‘noche tropical’ ofwel een tropische nacht of tropennacht.

In de provincie Almería in Andalusië werd om 5 uur ‘s morgens volgens de dagelijkse gegevens van de Spaanse weerdienst Aemet de hoogste temperatuur van Spanje op dat tijdstip gemeten met 25,4 graden bij het vliegveld van Almería. In Roquetas del Mar daalde het kwik niet onder de 24,4 graden terwijl dat 23,4 graden was in Adra.

Verderop in Andalusië werd bij het vliegveld van Málaga een temperatuur gemeten van 22 graden en 22,1 graden in Estepona. Ook in de autonome regio Murcia werd het erg warm met om 5 uur ‘s morgens een temperatuur van 23,7 graden bij het vliegveld San Javier en 22,7 graden in Águilas.

In de provincie Alicante werd om 5 uur ‘s morgens een temperatuur gemeten van 23,2 graden bij het vliegveld Alicante-Elche en 22,7 graden in Alicante stad. Ook in de provincie Valencia om precies te zijn in de gemeente Viveros werd een temperatuur gemeten van 21,3 graden terwijl het 20,7 graden werd in Miramar en 20,5 graden bij het vliegveld van Valencia.

In de meeste andere provincies in Spanje lag de temperatuur rond de 20 graden of daaronder en kan er niet echt gesproken worden van een tropennacht (op enkele kleine uitzonderingen na).

Wat is een tropennacht?

‘Noches tropicales’ zijn nachten waarbij de temperatuur minimaal 20 graden is gedurende de nachtelijke uren, na middernacht dus. Hier wordt echter nogal eens over gediscussieerd aangezien een tropennacht langs de Middellandse Zee geheel anders kan zijn dan in het midden van Spanje vanwege het verschil van de gevoelstemperatuur en luchtvochtigheidsgraad die aan de kust hoger zijn.

Experts zeggen dat de ideale temperatuur om normaal te kunnen slapen in de zomer tussen de 18 en 21 graden ligt. Het wordt erg moeilijk slapen als het kwik tot de 25 graden stijgt of daarboven waarna men last kan hebben van een ‘insomnio ambiental’ ofwel slapeloosheid door hitte.

Waar in Spanje?

In Spanje komen overal tropennachten voor waardoor het erg lastig slapen is en het beter vertoeven is op straat dan binnenshuis. De meeste tropennachten van Spanje vinden echter plaats op de Canarische Eilanden waar men gemiddeld 92 tropennachten per jaar heeft. Het eiland El Hierro steekt daar echter bovenuit met gemiddeld 128 tropennachten per jaar.

Op het Spaanse vasteland zijn het de provincies Cádiz, Melilla en Almería waar de meeste tropennachten voorkomen met respectievelijk 89, 88 en 83 nachten waarbij de nachttemperatuur minstens 20 graden is. Op de Balearen eilanden vinden ook veel tropennachten plaats met als uitschieter het eiland Ibiza met 79 tropennachten per jaar.

In de rest van de provincies langs de Middellandse Zee zoals in de Comunidad Valenciana, Murcia en de rest van Andalusië (inclusief het binnenland) spreekt men over gemiddeld zo’n 50 tropennachten per jaar terwijl dat in de regio Catalonië iets minder is met tussen de 40 en 50 tropennachten op jaarbasis.

In de rest van Spanje zoals in Madrid, Zaragoza, Cáceres, Toledo en Ciudad Real om maar enkele provincies te noemen heeft men jaarlijks gemiddeld zo’n 20 tot 30 tropennachten, veel minder dus dan langs de Middellandse Zee.

Ga naar de inhoud