Waarom het eten van een meloen in de zomer in Spanje een goed idee is

Oeps ... foto ontbreekt!

Waarom het eten van een meloen in de zomer in Spanje een goed idee is

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.


MADRID – Volgens gezondheidsspecialisten is het een goed idee om tijdens de warme zomermaanden meloenen te eten. Niet alleen zijn ze lekker en kunnen ze met van alles en nog wat gecombineerd worden, ze zijn ook nog eens hartstikke gezond en zijn uitstekend geschikt om de dorst te stillen.

Als eerste moet er een onderscheid gemaakt worden in meloenen. De meest populaire in Spanje zijn de watermeloen (sandía) en de suikermeloen (melón) waarbij die laatste weer onder te verdelen is in de gele honingmeloen (melón verde), Piel de Sapo meloen (melón piel de sapò) en de galiameloen (melón galia) maar er zijn nog veel meer soorten te vinden.

In dit geval hebben we het over de watermeloen ofwel sandía in het Spaans welke voor 91% bestaat uit water en dus een uitstekende dorstlesser is en de rest uit 6% suikers, vitamines zoals vitamine C en vezels. Je kent ze wel, groen van buiten en rood van binnen.

De watermeloen is al eeuwen oud en werd door de Moren (Arabieren) in Spanje geïntroduceerd in Andalusië waarna de cultivatie van de sandía zich verder langs de Middellandse Zee naar het noorden verspreidde. Het Spaanse woord sandía komt van het Spaans Arabische Sandiyya.

De watermeloenen die buiten gekweekt zijn bloeien tussen de late lente en de vroege zomer zodat ze tijdens de zomer en vroege herfst optimaal zijn voor consumptie. Er zijn echter ook watermeloenen die in de kas worden geteeld waardoor het dus mogelijk is om het hele jaar door watermeloenen te hebben.

De sandía is echter een zomerse fruitsoort die ook het meest in de zomermaanden genuttigd wordt. Maar waarom is het een goed idee om watermeloen te eten in de zomer. We geven enkele redenen:

1- De smaak is sappig, zoet en verfrissend. Daarnaast is de watermeloen makkelijk in stukken te splitsen en te vervoeren om overal te kunnen eten. Een stuk meloen is ook makkelijk te eten.

2- Het is super hydraterend wat vooral erg handig is in het geval van kinderen en ouderen en een andere manier is om water binnen te krijgen.

3- De watermeloen kan als voorgerecht gegeten worden (met Spaanse ham bijvoorbeeld), als dessert of als tussendoor. De watermeloen kan voor dezelfde verkoeling zorgen als een ijsje maar is veel gezonder.

4- Omdat de meloen zoveel water bevat en weinig calorieën kan het in overvloed gegeten worden, vooral interessant voor mensen die aan het lijnen zijn.

5- De watermeloen kan zo gegeten worden, direct uit de ijskast. Zet het mes erin, verdeel het in stukken en het fruit is klaar voor consumptie.

6- Je kunt er heerlijke sappen mee maken zoals fruit shakes en smoothies. Daarnaast kan de watermeloen gegeten worden in combinatie met de ook al gezonde gazpacho, in salades en bij het ijs.

7- Watermeloenen zijn niet duur in aanschaf en men kan deze heel (ongeveer 5 kilo) of in de helft gesneden kopen in de supermarkten en speciaalzaken.

8- Een watermeloen verkleint volgens specialisten de kans op astma, vermindert het risico op kanker, bevordert de gezondheid van de huid, vermindert de kans op hart- en vaatziektes, heeft een ontstekingsremmende werking en is goed voor de ogen.

En jij, waarom eet jij een watermeloen in de zomer? Eet je de sandía zo of samen met iets lekkers …

Ga naar de inhoud