40 jaar geleden werd het WK voetbal voor mannen in Spanje gespeeld

40 jaar geleden werd het WK voetbal voor mannen in Spanje gespeeld
Beeld: @johnygrey / twitter

40 jaar geleden werd het WK voetbal voor mannen in Spanje gespeeld

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op 13 juni 1982 werd de twaalfde editie van het FIFA wereldkampioenschap voetbal gespeeld in Spanje. Er deden 24 landen mee en er werden 52 wedstrijden in 17 stadions gespeeld waarbij 146 doelpunten vielen. Recent was er sprake van een wens van Spanje, Portugal en Marokko samen om het WK 2030 te hosten wat de tweede keer zou zijn dat Spanje een gastland zou zijn voor een WK. 

40 jaar geleden op 13 juni 1982 begon het WK voetbal in Spanje. Het FIFA wereldkampioenschap voetbal 1982 was de twaalfde editie van de internationale voetbalwedstrijd tussen de nationale mannenteams van landen die aangesloten zijn bij de FIFA. Spanje was dat jaar het gastland voor de eindronde. De eindronde van het toernooi begon op zondag 13 juni en eindigde vier weken later, op zondag 11 juli 1982.

Voor Spanje was het WK 1982 het eerste grote evenement sinds de nieuwe democratie na de Franco-dictatuur. De mascotte voor het WK 1982 was Naranjito, een vrolijke sinaasappel met een gezicht, armen en benen. Hij draagt het tenue van het Spaans voetbalelftal en heeft in zijn linkerhand een voetbal. Op zijn hoofd heeft hij een steeltje met een groen blad. De naam Naranjito is afkomstig van het woord naranja (sinaasappel). Hier is het verkleinwoordje -ito toegevoegd, letterlijk vertaald betekent zijn naam dus sinaasappeltje. Naranjito representeert charme en energie.

Titelverdediger van het WK 1982 was Argentinië, dat vier jaar eerder in eigen land de wereldtitel had gewonnen ten koste van Nederland. Italië werd uiteindelijk wereldkampioen in 1982 nadat het land met 3-1 van West-Duitsland wist te winnen in de finale. 

Spanje was als gastland niet zo succesvol dat het in de halve finale of finale terecht kwam en eindigde op de 12e plaats, net achter Argentinië (11) en België (10). Nederland deed niet mee maar België dus wel en moest in de Groepsfase (C) tegen titelverdediger Argentinië spelen, wat België overigens met 0-1 wist te winnen in het Camp Nou stadion in Barcelona.

Spanje zat in Groep E samen met Honduras, Joegoslavië en Noord-Ierland. De eerste wedstrijd tegen Honduras speelde Spanje 1-1 gelijk terwijl Spanje met 2-1 van Joegoslavië wist te winnen maar met 0-1 van Noord-Ierland verloor. Met 3 punten ging Spanje door naar de volgende ronde waar Spanje met 1-2 van West-Duitsland verloor en 0-0 gelijk speelde tegen Engeland waardoor Spanje werd uitgeschakeld.

Ga naar de inhoud