Spectaculaire foto van de Canarische Eilanden gemaakt door een Sentinel-satelliet

Spectaculaire foto van de Canarische Eilanden gemaakt door een Sentinel-satelliet
Beeld: @CopernicusEU / facebook

Spectaculaire foto van de Canarische Eilanden gemaakt door een Sentinel-satelliet

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – De bovenstaande foto werd op zondag 12 juni gemaakt door een sentinel-satelliet van het Copernicus-programma en laat de Canarische Eilanden zien en de omringende bewolking. Er wordt melding gedaan van twee bijzondere weerfenomenen; de ‘wervelstraat van Von Karman’ en een ‘glorie’. Nu zijn dat voor de meeste lezers waarschijnlijk onbekende begrippen maar de foto zegt genoeg.

Op zondag 12 juni maakte Copernicus deze bijzondere foto van de Canarische Eilanden die in het groen/bruin te zien zijn. Op deze foto zijn rechts Fuerteventura, in het midden Gran Canaria en Tenerife en bovenaan links de eilanden La Gomera, El Hierro en een klein deel van La Palma te zien. Lanzarote en La Graciosa (rechts naast Fuerteventura) zijn niet te zien terwijl onderaan rechts een deel van Afrika te zien is.

Maar wat nog meer opvalt zijn de wolken die om de eilanden ‘geduwd’ worden en daarna de zogenaamde ‘wervelstraat van Von Karman’ vormen. Dit is een regelmatig en stabiel patroon van wervels dat in de stroming achter een voorwerp optreedt, dat kunnen hoge gebouwen zijn of zoals in dit geval de Canarische Eilanden.

Op de foto wordt ook een ‘glory’ aangegeven wat een ander weerfenomeen is. De ‘glorie’ is een atmosferisch optisch verschijnsel in de vorm van een gekleurde lichtkrans, die in mist of wolken kan optreden wanneer die door de zon (of maan) worden beschenen. De ‘glorie’ bestaat uit één of meerdere diffuse, zwak-regenboogkleurige ringen rondom het punt direct tegenover de zon of maan. Het is geen regenboog maar lijkt er wel veel op. In dit geval gaat het niet om een ring maar om een lange streep.

De foto is gemaakt door een van de Sentinel observatiesatellieten van het Copernicus-programma, of vroeger GMES (Global Monitoring for Environment and Security) genoemd. Dit is een initiatief dat een kader schept voor Europese activiteiten in het gebied van aardobservatie. Het is een gezamenlijk initiatief van de Europese Commissie en de Europese Ruimtevaartorganisatie. Het doel is activiteiten in Europese aardobservatie te stroomlijnen, de besluitvorming bij te staan van publieke en particuliere instanties in Europa en het ondersteunen van onderzoek.

Ga naar de inhoud