Linzen en Methadon: de cocktail van de gifmengster in de gevangenis van Huelva

Linzen en Methadon: de cocktail van de gifmengster in de gevangenis van Huelva
Beeld: Canva

Linzen en Methadon: de cocktail van de gifmengster in de gevangenis van Huelva

HUELVA – Tussen juli en november 2018 heerste er even angst in de gevangenis van Huelva. De hoofdverpleegster van de instelling werd vergiftigd met methadon en pregabaline. Ze overleefde de vergiftiging, maar later volgden nog een aantal gelijkaardige gevallen op dezelfde dienst. De modus operandi van de dader komt nu pas volledig aan het licht.

1.200 gevangenen telt de gevangenis van Huelva . Een vrij grote instelling die dan ook over zijn eigen medische dienst beschikt. Tussen juli en november 2018 werden plots een aantal meldingen van vergiftiging gemaakt. In totaal werden 8 medewerkers getroffen. De angst was groot toen boven water kwam dat er giftige stoffen waren gemengd in het eten. Eerst dacht men dat het om de daad van een geïnterneerde ging, maar al snel kwam aan het licht dat het om een verpleegster ging. De initialen van de vrouw zijn M.E.M. en ze had maar liefst vijftien jaar dienst in de gevangenis.

De verpleegster ging steeds op dezelfde manier te werk. In de koelkast bewaarde het personeel het eten dat ze van thuis mee brachten, en zij deed daar stiekem een cocktail van methadon, nordiazepam en soms ook pregabaline bij. Ze vergiftigde altijd het eten van de ploeg die na haar aan de slag ging.

Dat jaar was de verpleegster in kwestie verantwoordelijk voor het bewaren van de sleutel die toegang gaf tot de methadon. Ze riskeert nu een straf van 23 jaar. 5 daarvan voor herhaaldelijke toebrengen van verwondingen en nog eens zes maal drie jaar voor het toebrengen van verwondingen aan 6 andere personen.

Alle slachtoffers kwamen er van af met hevige misselijkheid en braken. Als laatste aanslag goot de dader het vergif in de melk die bij het ontbijt werd geserveerd om zo veel mogelijk mensen te raken. Zes mensen werden toen onwel. Aan de basis van de vergiftiging pogingen zou een conflict tussen verpleegster M.E.M en de hoofdverpleegster hebben gelegen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.