Linzen en Methadon: de cocktail van de gifmengster in de gevangenis van Huelva

Linzen en Methadon: de cocktail van de gifmengster in de gevangenis van Huelva
Beeld: Canva

Linzen en Methadon: de cocktail van de gifmengster in de gevangenis van Huelva

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUELVA – Tussen juli en november 2018 heerste er even angst in de gevangenis van Huelva. De hoofdverpleegster van de instelling werd vergiftigd met methadon en pregabaline. Ze overleefde de vergiftiging, maar later volgden nog een aantal gelijkaardige gevallen op dezelfde dienst. De modus operandi van de dader komt nu pas volledig aan het licht.

1.200 gevangenen telt de gevangenis van Huelva. Een vrij grote instelling die dan ook over zijn eigen medische dienst beschikt. Tussen juli en november 2018 werden plots een aantal meldingen van vergiftiging gemaakt. In totaal werden 8 medewerkers getroffen. De angst was groot toen boven water kwam dat er giftige stoffen waren gemengd in het eten. Eerst dacht men dat het om de daad van een geïnterneerde ging, maar al snel kwam aan het licht dat het om een verpleegster ging. De initialen van de vrouw zijn M.E.M. en ze had maar liefst vijftien jaar dienst in de gevangenis.

De verpleegster ging steeds op dezelfde manier te werk. In de koelkast bewaarde het personeel het eten dat ze van thuis mee brachten, en zij deed daar stiekem een cocktail van methadon, nordiazepam en soms ook pregabaline bij. Ze vergiftigde altijd het eten van de ploeg die na haar aan de slag ging.

Dat jaar was de verpleegster in kwestie verantwoordelijk voor het bewaren van de sleutel die toegang gaf tot de methadon. Ze riskeert nu een straf van 23 jaar. 5 daarvan voor herhaaldelijke toebrengen van verwondingen en nog eens zes maal drie jaar voor het toebrengen van verwondingen aan 6 andere personen.

Alle slachtoffers kwamen er van af met hevige misselijkheid en braken. Als laatste aanslag goot de dader het vergif in de melk die bij het ontbijt werd geserveerd om zo veel mogelijk mensen te raken. Zes mensen werden toen onwel. Aan de basis van de vergiftiging pogingen zou een conflict tussen verpleegster M.E.M en de hoofdverpleegster hebben gelegen.

Ga naar de inhoud