Gebouw van vijf verdiepingen vanwege slecht weer na ontruiming ingestort in Teruel

Gebouw van vijf verdiepingen vanwege slecht weer na ontruiming ingestort in Teruel
Beeld: screenshot / twitter

Gebouw van vijf verdiepingen vanwege slecht weer na ontruiming ingestort in Teruel

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In de stad Teruel in het zuiden van de regio Aragón is dinsdag een gebouw van vijf verdiepingen met 21 appartementen ingestort. Vanwege het slechte weer met veel regen in dat gebied van Spanje, was de situatie dusdanig dat de politie en brandweer op tijd alle bewoners van het ingestorte gebouw en de aangrenzende gebouwen konden ontruimen. Na de instorting van het gebouw kwam de Hondenbrigade van de Brandweer omstreeks 14.00 uur ter plaatse. Hun taak was te controleren of er geen slachtoffers onder het puin van het ingestorte gebouw lagen. Er zijn geen lichamen gevonden en er is ook niemand als vermist opgegeven.

De hevige stormen die in het zuiden van Aragón zijn geregistreerd, hebben op verschillende plaatsen in de regio uiteenlopende schade veroorzaakt. In de provinciehoofdstad Teruel heeft dit geleid tot de instorting van een complex in de Calle de San Francisco nummer 21, een gebeurtenis die gelukkig geen persoonlijk letsel heeft veroorzaakt. Dit was mogelijk doordat er voldoende tijd was om de 21 appartementen in het vijf verdiepingen tellende gebouw dat instortte, te evacueren voor de volledige instorting.

Een waarschuwing kwam dinsdagochtend om 10.35 uur binnen bij 112 Aragón van een buurtbewoner die barsten in het gebouw had opgemerkt. Dit leidde tot de inschakeling van de brandweer van Teruel, lokale en nationale politie, en vrijwilligers van de Protección Civil. Toen de brandweerlieden de situatie van het gebouw onderzochten om het te stutten, constateerden ze aanzienlijke schade. Hierna werd besloten de operatie af te blazen, slechts enkele minuten voor de totale instorting van het vijf verdiepingen hoge gebouw.

Getroffen bewoners meldden dat ze al enkele dagen te kampen hadden met aanzienlijke lekkages in het gebouw. Ze hadden vorige week vrijdag een bijeenkomst met de wethouder van Infrastructuur van de gemeente om de problemen te bespreken. Dezelfde bronnen beklaagden zich dat ze al 15 dagen eerder het gemeentehuis op de hoogte hadden gebracht van de lekkages. 

Op dinsdag, rond 8 uur ’s ochtends, hoorden ze geluiden en zagen ze scheuren die erop wezen dat het gebouw op het punt stond in te storten, wat hen ertoe bracht de brandweer te alarmeren en de evacuatie van dit gebouw, en ook de naastgelegen gebouwen nummer 19 en 23, in gang te zetten. Ten slotte zijn om veiligheidsredenen ook de twee gebouwen aan elke kant van het ingestorte gebouw en twee aan de overkant geëvacueerd, wat betekent dat er in totaal zes extra complexen zijn geëvacueerd naast het ingestorte gebouw.

Ga naar de inhoud