Opnieuw 48 zwarte vlaggen voor slechte stranden en havens in Spanje (2024)

Opnieuw 48 zwarte vlaggen voor slechte stranden en havens in Spanje (2024)
Beeld: ai-beeld / redactie

Opnieuw 48 zwarte vlaggen voor slechte stranden en havens in Spanje (2024)

Regelmatig verschijnen er lijstjes met de beste, mooiste, geweldigste en fantastische stranden, maar Ecologistas en Acción wil elk jaar ook graag de slechtste stranden laten zien. Deze stranden verdienen geen internationaal bekende blauwe vlag maar meer een zwarte vlag omdat ze vies, verlaten en vervuild zijn. Spanje heeft meer dan 8000 kilometer aan kustlijn en het is dan ook meer dan logisch dat er enkele stranden en delen langs de kust zijn die niet zo pluis zijn.

Spanje mag dan wel het land zijn met de meeste blauwe vlaggen ter wereld met 747 ‘banderas azules’, het zou ook rustig het land kunnen worden met de meeste zwarte vlaggen of ‘banderas negras’ van Europa. Naast de geweldige stranden waar elk jaar weer miljoenen toeristen op vakantie gaan zijn er ook plaatsen langs de kust waar je maar beter niet kunt gaan zwemmen en op het strand moet liggen.

Elk jaar doet Ecologistas en Acción een onderzoek naar de kwaliteit van de Spaanse stranden en kust waaruit ze niet alleen lijstjes kunnen maken van mooie stranden, maar ook lijsten met de slechtste stranden en vervuilde kustlijn. De 48 zwarte vlaggen zijn onderverdeeld in groepen zoals: 

  • 16 zwarte vlaggen voor lozingen van grijs afvalwater.
  • 15 zwarte vlaggen voor stedelijke speculatie.
  • 6 zwarte vlaggen voor industriële omstandigheden.
  • 3 zwarte vlaggen voor havens.
  • 4 zwarte vlaggen voor effecten op biodiversiteit.
  • 3 zwarte vlag voor vuilophoping.
  • 6 zwarte vlag voor chemische verontreiniging.

Regio’s

Andalusië is de autonome regio met 10 zwarte vlaggen, te weten 3 in Huelva, 2 in Cádiz, 2 in Málaga, 2 in Granada en 2 in Almería. Asturië heeft 2 zwarte vlaggen gekregen in Xixón en Avilés terwijl ook Cantabrië 2 zwarte vlaggen kreeg.

Catalonië heeft 6 zwarte vlaggen gekregen, 2 in de provincie Tarragona, 2 in Barcelona en 2 in Girona. Het Baskenland heeft 4 zwart vlaggen gekregen terwijl er 6 zwarte vlaggen gingen naar Galicië, 2 in Pontevedra, 2 in A Coruña en 2 in Lugo. Op de Balearen eilanden werden 2 zwarte vlaggen gegeven wat 4 zwarte vlaggen zijn op de Canarische Eilanden. 

De Valencia regio kreeg 6 zwarte vlaggen, 2 in Alicante waaronder in Calpe, 2 in Valencia en 2 in Castellón en de Murcia regio kreeg 2 zwarte vlaggen, uiteraard bij de Mar Menor en de Bahia de Portman bij Cartagena.

Ga naar de inhoud