De bierconsumptie onder de Spanjaarden daalde in 2023, maar steeg onder toeristen

De bierconsumptie onder de Spanjaarden daalde in 2023, maar steeg onder toeristen
Beeld: via canva.com

De bierconsumptie onder de Spanjaarden daalde in 2023, maar steeg onder toeristen

Volgens gegevens van de Spaanse Brouwers daalde de bierconsumptie per hoofd van de bevolking in 2023 met twee liter tot 56 liter in vergelijking met het voorgaande jaar. Dit betekent een daling van 3,5% voor de bierconsumptie onder inwoners van Spanje. Echter, als we de toeristen meenemen in de berekening, zien we een stijging van 2,8% in de totale bierconsumptie in Spanje vergeleken met 2022.

Deze daling bij de Spaanse bevolking wordt toegeschreven aan twee belangrijke factoren: de inflatie en de toename van de gezinsbesparingen. Met stijgende prijzen en een groter deel van het budget dat naar essentiële uitgaven ging, hebben Spanjaarden hun bierconsumptie wat moeten matigen.

Een andere oorzaak van de lagere bierconsumptie onder inwoners was het verlies van 8901 horecagelegenheden in Spanje, een daling van 3% vergeleken met 2022 en zelfs 11% minder dan in de voor de pandemie in 2019. Minder cafés en restaurants betekent logischerwijs ook minder gelegenheden om een biertje te drinken.

Ondanks deze uitdagingen blijft bier een essentieel product voor de Spaanse horeca. Volgens de gegevens is bier goed voor ongeveer 25% van de omzet in horecagelegenheden, en in kleinere cafés kan dit oplopen tot 40%. 

Wat opvalt is dat de consumptie van alcoholvrij bier in 2023 met 1% is gestegen. Spanje heeft het hoogste percentage alcoholvrij bierconsumptie in de westerse wereld, met maar liefst 14% van de totale bierconsumptie per hoofd van de bevolking.

Ondanks de uitdagingen op het gebied van consumptie, blijft de Spaanse bierproductie op peil. In 2023 produceerde Spanje 41,3 miljoen hectoliter bier, waardoor het de tweede grootste bierproducent van Europa bleef, na Duitsland met 87,8 miljoen hectoliter.

De brouwerijen verkochten in totaal 38,7 miljoen hectoliter bier in 2023, een daling van 0,7% vergeleken met het jaar ervoor. De verkopen in de horecasector overtroffen die in de levensmiddelenbranche met 52,5% versus 47,5%, hoewel dit verschil kleiner was dan in 2019 voor de pandemie.

De Spaanse bierexport daalde met 2,8% tot 4,1 miljoen hectoliter in 2023. Hoewel dit een daling is, blijft het een gezond exportniveau, boven de historische mijlpaal van 4 miljoen hectoliter die voor het eerst werd bereikt in 2022.

De ambachtelijke biersector heeft het zwaarder gehad, met een daling van 5% in het aantal brouwerijen vergeleken met 2022 en een scherpe daling van 38% sinds 2019. Deze nichemarkt heeft duidelijk meer moeite met het herstel van de pandemie en de economische uitdagingen.

Ga naar de inhoud