Het Spaanse Machu Picchu op Tenerife wordt overspoeld door toeristen

Het Spaanse Machu Picchu op Tenerife wordt overspoeld door toeristen
Beeld: via canva.com

Het Spaanse Machu Picchu op Tenerife wordt overspoeld door toeristen

In het hart van Tenerife ligt Masca, een verborgen juweel dat je meeneemt op een reis door de tijd. Dit dorp wordt ook wel het Spaanse Machu Picchu genoemd en is diep geworteld in de geschiedenis en cultuur van het eiland. Helaas heeft ook Masca te maken met de gevolgen van massatoerisme. De toename van bezoekers heeft invloed op de natuurlijke omgeving en de traditionele manier van leven in het dorp.

Masca, gelegen in het massief van Teno en 750 meter boven de zeespiegel, is een dorp dat is uitgeroepen tot Etnografisch en Historisch Belang. Het is normaal gesproken een oase van rust en sereniteit, omringd door diepe kloven en steile kliffen die uitkomen op de Atlantische Oceaan. Het landschap is een ware lust voor het oog, met een schitterend kleurenpalet van groene berghellingen, bruine rotsen en de azuurblauwe wateren van de oceaan.

De toenemende populariteit van Masca heeft geleid tot een nieuw initiatief van het Cabildo (het eilandbestuur) van Tenerife. Vanaf deze zomer zal er een toegangsprijs worden gevraagd voor niet-inwoners die het dorp willen bezoeken. Dit pilotproject maakt deel uit van een bredere strategie om de natuurgebieden van het eiland beter te beschermen en de dienstverlening te verbeteren.

Het Cabildo zal de veiligheid en voorzieningen in Masca opschroeven, waardoor bezoekers kunnen genieten van een comfortabele en veilige ervaring. Bovendien wordt er een aanlegsteiger geopend in Los Gigantes, waardoor toeristen de optie hebben om per boot naar Masca te reizen. Dit zal niet alleen het verkeer in het dorp verminderen, maar ook de noodzaak voor reddingsoperaties bij wandelaars die in de problemen zijn geraakt, beperken.

Om de toestroom van bezoekers te reguleren, zal het Cabildo een dagelijks quotum van 275 personen instellen voor toegang tot Masca. Op dit moment komen er soms meer dan 600 toeristen naar het dorp. Toeristen kunnen alleen via geautoriseerde reisbureaus een bezoek boeken, waardoor de drukte in het dorp beheersbaar blijft.

Daarnaast wordt er nagedacht over een busdienst om het autoverkeer in de smalle, bochtige wegen naar Masca te verminderen. Deze maatregelen zijn bedoeld om de kwetsbare natuur te beschermen en de ervaring voor bezoekers te verbeteren.

Ga naar de inhoud