Gezinnen met huisdieren geven gemiddeld 1215 euro per jaar uit aan hun dieren

Gezinnen met huisdieren geven gemiddeld 1215 euro per jaar uit aan hun dieren
Beeld: via canva.com

Gezinnen met huisdieren geven gemiddeld 1215 euro per jaar uit aan hun dieren

Huisdieren zijn al eeuwenlang onze trouwe metgezellen geweest. Of het nu gaat om de onvoorwaardelijke toewijding van een hond, de elegante gratie van een kat, of de kleurrijke persoonlijkheden van knaagdieren en vogels, deze kleine wezens brengen vreugde, troost en onvergetelijke momenten in ons leven. Maar huisdieren brengen ook kosten met zich mee die geschat worden op gemiddeld 1215 euro per jaar.

De kosten van het hebben van een huisdier kunnen behoorlijk oplopen, afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort dier, leeftijd en gezondheid. Volgens recente gegevens gedeeld door het Partido Animalista Pacma, besteden Spaanse huishoudens met huisdieren jaarlijks meer dan 3 miljard euro aan de zorg en dierenartskosten voor hun huisdieren. Dit betekent een gemiddelde uitgave van 1215 euro per huishouden.

Volgens de gegevens van Pacma leven er momenteel meer dan 31 miljoen dieren samen met zes miljoen Spaanse gezinnen. De Asociación Española de Industria y Comercio del Sector del Animal de Compañía (Aedepac) meldde in 2020 dat er 28 miljoen dieren in Spaanse huishoudens woonden, met een jaarlijkse omzet van ongeveer 2 miljard euro voor de sector gericht op de verzorging en dierenartskosten van kleine huisdieren.

Een van de belangrijkste kostenposten voor huisdiereigenaren in Spanje zijn de dierenartskosten. Pacma stelt voor om de btw op dierenartskosten te verlagen van het huidige tarief van 21% naar ofwel een vrijstelling of ten minste een verlaagd tarief van 4%. Door de kosten voor dierenartskosten te verlagen, kan de adoptie van huisdieren gestimuleerd worden en kunnen families beter in staat zijn om de gezondheid van hun geliefde metgezellen te beschermen.

Naast de financiële last voor individuele gezinnen, heeft de verzorging van huisdieren ook een bredere economische impact. Volgens gegevens van de Federación Europea de la Industria de Alimentación para Mascotas (Fediaf) bedragen de gemiddelde maandelijkse uitgaven voor honden en katten in Europa 217 euro per huishouden. In Spanje schat het Ministerie van Landbouw de gemiddelde maandelijkse uitgaven op 130 euro voor honden en 91 euro voor katten.

Deze cijfers benadrukken de omvang van de huisdierenindustrie en de economische betekenis ervan. Door de kosten voor huisdiereigenaren te verlagen, kan de Spaanse overheid niet alleen de last voor gezinnen verlichten, maar ook een positieve invloed hebben op de gehele sector.

Ga naar de inhoud