De invloed van prijzen voor olijfolie op de inflatie in Spanje

De invloed van prijzen voor olijfolie op de inflatie in Spanje
Beeld: via canva.com

De invloed van prijzen voor olijfolie op de inflatie in Spanje

Olijfolie neemt een bijzondere plaats in de Spaanse keuken en economie in. Deze veelgeprezen olie is een van de belangrijkste exportproducten van het land en een essentieel onderdeel van de zogenaamde mediterrane dieetcultuur. Helaas hebben de afgelopen jaren van slechte oogsten en stijgende prijzen ervoor gezorgd dat deze krachtige smaakmaker minder toegankelijk is geworden voor de gemiddelde consument.

De recente opmerkingen van de directeur-generaal Economie en Statistiek van de Banco de España benadrukken de impact van stijgende prijzen voor olijfolie op de inflatie van de voedselprijzen in Spanje. Olijfolieconsumptie is aanzienlijk duurder geworden, wat bijdraagt aan hogere inflatie in Spanje vergeleken met andere Europese landen.

De afgelopen jaren zijn gekenmerkt door historisch lage olijfoogsten in Spanje, wat zorgde voor schaarste en prijsstijgingen. Deze schaarste kan worden toegeschreven aan een reeks factoren, waaronder ongunstige weersomstandigheden, ziekten die de olijfbomen hebben aangetast, en het verouderen van vele olijfboomgaarden in Spanje.

De impact van deze ontwikkelingen op de prijzen voor consumenten is overduidelijk. Volgens een recent rapport van de Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) stegen de prijzen voor huismerk olijfolie met 7% tussen januari en april, terwijl de prijzen voor merk olijfolie met maar liefst 23% stegen in dezelfde periode.

Gelukkig lijken er betere tijden aan te komen voor liefhebbers van olijfolie. De algemeen directeur van een van de grootste olijfolieproducenten van Spanje (Deoleo) voorspelt dat de prijzen de komende maanden zullen dalen, mogelijk met wel 50% ten opzichte van de huidige recordhoogte. De prijsdaling komt door goede regenval in Andalusië. Als het weer gunstig blijft, kunnen de prijzen volgend jaar terugkeren naar het niveau van 2021.

De aanhoudende hoge prijzen hebben ertoe geleid dat veel Spaanse huishoudens hun consumptie van olijfolie hebben teruggeschroefd. Volgens recente gegevens is het aandeel huishoudens dat olijfolie consumeert gedaald van 82% naar 78% in de afgelopen 52 weken, wat neerkomt op bijna een half miljoen minder consumenten.

Ga naar de inhoud