Vermoedelijke terrorist in vrachtwagen bij Pamplona gearresteerd (video)

Oeps ... foto ontbreekt!

Vermoedelijke terrorist in vrachtwagen bij Pamplona gearresteerd (video)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PAMPLONA – De Guardia Civil heeft zaterdagmorgen in een bedrijvencentrum buiten de stad Pamplona een vermoedelijke jihadist aangehouden. De van oorsprong Marokkaanse man met Spaanse nationaliteit reed in een vrachtwagen en is een bekende bij de politie in Spanje omdat hij drie jaar geleden ook al werd gearresteerd en daarnaast op video’s laat zien hoe men met IS in contact kan komen en over het terrorisme praat.

Weliswaar was er geen direct bewijs dat de 48-jarige Allal El Mourabit van plan was om een aanslag te plegen maar zijn verdachte activiteiten op internet, zijn eerdere aanhouding vanwege mogelijk terrorisme, het feit dat hij in een vrachtwagen reed en dat het in Pamplona tijdens de San Fermin (stierenrennen) feesten enorm druk is op zaterdag met duizenden mensen op straat was voor de Guardia Civil genoeg reden om de man te arresteren.

Op drone videobeelden is te zien hoe de Guardia Civil de witte vrachtwagen met zo’n tien agenten en een politiehond omsingelen en de man weten aan te houden zonder dat deze zich verzet. De Guardia Civil heeft in een persbericht aangegeven dat er geen directe bewijzen waren van een aanslag maar dat de 48-jarige verdachte uit voorzorg is aangehouden vanwege zijn verdachte activiteiten op internet.

Allal El Mourabit werd in december 2016 ook al gearresteerd in Irun (Gipuzkoa) in Baskenland waar hij in een vrachtwagen reed en men vreesde voor een aanslag. Na de aanhouding werden er bewijzen gevonden in de vrachtwagen waaruit zou blijken dat de 48-jarige Marokkaanse-Spanjaard van plan was een aanslag te plegen.

In 2014 werd de man ook gearresteerd in Turkije toen hij van plan was de grens te passeren op weg naar Syrië waarbij hij op Facebook de vraag had geplaatst hoe hij in contact kon komen met IS/DAESH. Hij werd door de Turkse autoriteiten teruggestuurd naar Spanje waarna de politie hem in de gaten houdt.

Ga naar de inhoud