Vermoedelijke terrorist in vrachtwagen bij Pamplona gearresteerd (video)

Vermoedelijke terrorist in vrachtwagen bij Pamplona gearresteerd
Beeld: Guardia Civil

Vermoedelijke terrorist in vrachtwagen bij Pamplona gearresteerd (video)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PAMPLONA – De Guardia Civil heeft zaterdagmorgen in een bedrijvencentrum buiten de stad Pamplona een vermoedelijke jihadist aangehouden. De van oorsprong Marokkaanse man met Spaanse nationaliteit reed in een vrachtwagen en is een bekende bij de politie in Spanje omdat hij drie jaar geleden ook al werd gearresteerd en daarnaast op video’s laat zien hoe men met IS in contact kan komen en over het terrorisme praat.

Weliswaar was er geen direct bewijs dat de 48-jarige Allal El Mourabit van plan was om een aanslag te plegen maar zijn verdachte activiteiten op internet, zijn eerdere aanhouding vanwege mogelijk terrorisme, het feit dat hij in een vrachtwagen reed en dat het in Pamplona tijdens de San Fermin (stierenrennen) feesten enorm druk is op zaterdag met duizenden mensen op straat was voor de Guardia Civil genoeg reden om de man te arresteren.

Op drone videobeelden is te zien hoe de Guardia Civil de witte vrachtwagen met zo’n tien agenten en een politiehond omsingelen en de man weten aan te houden zonder dat deze zich verzet. De Guardia Civil heeft in een persbericht aangegeven dat er geen directe bewijzen waren van een aanslag maar dat de 48-jarige verdachte uit voorzorg is aangehouden vanwege zijn verdachte activiteiten op internet.

Allal El Mourabit werd in december 2016 ook al gearresteerd in Irun (Gipuzkoa) in Baskenland waar hij in een vrachtwagen reed en men vreesde voor een aanslag. Na de aanhouding werden er bewijzen gevonden in de vrachtwagen waaruit zou blijken dat de 48-jarige Marokkaanse-Spanjaard van plan was een aanslag te plegen.

In 2014 werd de man ook gearresteerd in Turkije toen hij van plan was de grens te passeren op weg naar Syrië waarbij hij op Facebook de vraag had geplaatst hoe hij in contact kon komen met IS/DAESH. Hij werd door de Turkse autoriteiten teruggestuurd naar Spanje waarna de politie hem in de gaten houdt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.