Acht op de tien inwoners van Spanje zeggen plastic te recyclen

Acht op de tien inwoners van Spanje zeggen plastic te recyclen
Beeld: Ecoembes.es

Acht op de tien inwoners van Spanje zeggen plastic te recyclen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Uit een onderzoek van Ecoembes blijkt dat acht op de tien inwoners van Spanje oftewel 82,3 procent zeggen het plastic in de gele afvalcontainers te recyclen. Dat wil zeggen, zij geven aan thuis meerdere afvalbakken hebben om o.a. het plastic apart te bewaren om later in een gele afvalcontainer te gooien.

Het aantal inwoners van Spanje dat aangeeft dat ze recycled is met twee miljoen gestegen naar 38,9 miljoen inwoners. Met name de 50-plussers en gescheiden personen recyclen steeds meer in Spanje. Dat blijkt uit een onderzoek van Catchment waarbij 8.800 personen naar recycling gevraagd werd.

82,3 procent van de deelnemers geeft aan dat ze thuis meerdere afvalzakken of bakken heeft om afval te scheiden waarbij plastic, glas en papier bovenaan het lijstje staan. Dat afval wordt dan thuis gescheiden om later op straat in de afvalcontainers met kleuren te gooien, geel voor plastic, blauw voor papier en groen voor glas (bruin/oranje is voor organisch afval en grijs voor normaal huisafval).

93,3 procent van de deelnemers zegt dat ze recycled omdat ze dat als belangrijk zien terwijl anderen dan niet zo als belangrijk zien maar toch meedoen. 75,4 procent zegt zelfs trots te zijn dat ze afval apart verzameld en scheidt.

De inwoners van de autonome regio La Rioja scheiden het afval het meest (94,8 procent) gevolgd door Navarra (93,7 procent), Baskenland (90.8 procent), Madrid regio (89,2 procent) en Andalusië (85,6 procent).

De resultaten van het onderzoek laten zien dat inwoners van Spanje steeds beter weten naar welke container elk soort afval gaat. Zo bevestigt 78,6 procent van de recyclers dat ze plastic flessen, blikjes of karaffen altijd associëren met en weggooien in de gele container, 69,8 procent in het geval van brikverpakkingen en 66,4 procent in het geval van plastic bakjes en plastic yoghurtbakjes. Er is echter ander afval zoals spuitbussen (37,1 procent) en vleeswarenschaaltjes (42 procent) waarbij men aangeeft niet te weten in welke container deze moeten gaan.

Weet jij in Spanje ook niet in welke afvalcontainer iets gegooid moet worden om op de juiste manier het afval te scheiden? Kijk dan eens HIER op de A.I.R-e website, een virtuele assistent (bot) die al je vragen over het recyclen in Spanje kan beantwoorden (uiteraard in het Spaans).

Ga naar de inhoud