Hoogste temperaturen van Spanje op de Canarische Eilanden: 38,2 graden op Gran Canaria

Hoogste temperaturen van Spanje op de canarische Eilanden: 38,2 graden op Gran Canaria
Beeld: 123rf

Hoogste temperaturen van Spanje op de Canarische Eilanden: 38,2 graden op Gran Canaria

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nadat op het Spaanse vasteland de autonome regio’s Andalusië, Extremadura, Castilla-La Mancha, Murcia en de Valencia regio te maken hebben gehad met temperaturen boven de 44 graden, worden op dinsdag 13 juli de hoogste temperaturen van het hele land geregistreerd op de Canarische Eilanden. Op Gran Canaria werd 38,2 graden geregistreerd bij het meetstation van San Bartolomé de Tirajana.

Afgelopen zondag steeg het kwik in Villarrobledo (Albacete) naar 44,5 graden en op maandag werd het 44,2 graden in Murcia stad gevolgd door 43,2 graden in Elche (Alicante) en 43,1 graden in Orihuela (Alicante). De hitte is in deze autonome regio’s op het Spaanse vasteland nog niet helemaal over maar de Canarische Eilanden hebben nu te maken met extreem hoge temperaturen.

In San Bartolomé de Tirajana (Gran Canaria) steeg het kwik naar 38,2 graden wat de hoogste temperatuur van dinsdag 13 juli werd in heel Spanje. In La Aldea de San Nicolás (Gran Canaria) werd het ook erg warm met 35,5 graden terwijl het in Agaete (Gran Canaria) 35,4 graden werd en het kwik steeg naar 34,9 graden in Agüimes (Gran Canaria).

Op het Canarische Eiland La Palma (Santa Cruz de Tenerife) werd het 34,2 graden en in El Pinar op het eiland El Hierro (Santa Cruz de Tenerife) werd ook een temperatuur van 34,2 graden geregistreerd door de Spaanse weerdienst AEMET.

Op Fuerteventura werd het niet warmer dan 31,3 graden in Antigua en 29,8 graden in Pájara. Op Lanzarote steeg het kwik naar 29,5 garden in Yaiza Playa Blanca en werd het 29,3 garden bij het vliegveld van Lanzarote.

Meetstations AEMET
De meteorologische stations van de Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) zijn de enige die de officiële temperaturen mogen meten in Spanje. Bij de meer dan 800 meteorologische stations in Spanje wordt de temperatuur van de lucht volgens internationale afspraak gemeten. Dit gebeurt in graden Celsius op een hoogte van anderhalve meter boven een open (gras)vlakte. De thermometer of de sensor staat in een wit kastje (in het Spaans garitas meteorológicas) met wanden die de vorm hebben van een open jaloezie. Daardoor heeft de wind vrij spel, maar zon en neerslag kunnen niet tot de instrumenten doordringen.

Ga naar de inhoud