Spanje en andere EU-landen ontvangen eerste herstelplan betaling

Spanje en andere EU-landen ontvangen eerste herstelplan betaling
Beeld: 123rf

Spanje en andere EU-landen ontvangen eerste herstelplan betaling

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In totaal twaalf EU-landen waaronder Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland krijgen de eerste betaling van het Europese herstelplan. Dat wil zeggen, de EU-ministers van Financiën hebben dinsdag de herstelplannen van twaalf landen waaronder dus Spanje goedgekeurd. Spanje ontvangt 69,5 miljard euro waarvan 9 miljard euro zo snel mogelijk en 10 miljard euro voor het einde van dit jaar.

Het geld uit het Europese corona-herstelfonds van 672,5 miljard euro, bestaande uit 312,5 miljard euro aan subsidies en 360 miljard aan leningen, wordt niet in een keer uitbetaald maar in delen. De EU-landen worden nauwlettend in de gaten gehouden met wat ze met het ontvangen geld gaan doen waarbij de geldkraan dichtgedraaid kan worden als de landen niet voldoen aan de hervormingsdoelen.

Spanje krijgt de beschikking over 140 miljard euro, bestaande uit 69,5 miljard euro als ‘schenking’ terwijl het land nog eens 70,5 miljard euro kan lenen. In het geval van Italië wordt er gesproken over een schenking van 81 miljard euro en een lening van 91 miljard euro.

De Spaanse regering wil als eerste de 69,5 miljard euro aannemen omdat het land twee jaar de tijd heeft om het resterende bedrag van 70,5 miljard te vragen aan de Europese Commissie. Nu dat de EU-ministers van Financiën o.a. het nationale Spaanse herstelplan hebben goedgekeurd, ontvangt Spanje als eerste 9 miljard euro en voor het einde van 2021 nog eens 10 miljard euro.

De Europese Commissie eist dat 37 procent van het plan wordt toegewezen aan de ecologische transitie en 20 procent aan de technologische transitie. De analyses uitgevoerd door de technici van de EC lieten zien dat Spanje aan deze criteria voldoet: 40 procent van het bedrag wordt toegewezen aan de ecologische transitie en 28 procent aan de technologische transitie. Over het algemeen is men in Brussel tevreden met de ambitie en reikwijdte van het Spaanse herstelplan.

Ga naar de inhoud