Volledig elektrische auto’s willen maar niet doorbreken in Spanje

Volledig elektrische auto's willen maar niet doorbreken in Spanje
Beeld: Freepik

Volledig elektrische auto’s willen maar niet doorbreken in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – In Spanje hebben elektrische auto’s een aandeel van 4,8 procent op alle autoverkopen in het land. Dat is ver onder het Europese gemiddelde dat op 10,5 procent staat, aldus de gegevens in een onderzoek van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA). Maar er is een lichtpuntje want in Spanje is een 16,1 procent aandeel in hybride HEV auto’s wat boven het Europese gemiddelde van 11,5 procent ligt en wat zelfs meer is dan de 13,1 procent in Nederland.

Uit het onderzoek blijkt dat van alle nieuwe personenwagens die in 2020 werden verkocht in de Europese Unie 47,5 procent benzinemodellen waren, 28 procent dieselmodellen en 24,5 procent alternatieve brandstoffen zoals elektriciteit, waterstof, LPG-gas en aardgas. In aantallen kan gesproken worden over 4,71 miljoen benzine- 2,77 miljoen diesel- en 1,04 miljoen elektrisch oplaadbare modellen waaronder de volledig elektrische en plug in hybride modellen terwijl er 1,18 miljoen hybride modellen verkocht werden.

In Spanje blijkt uit het onderzoek van ACEA dat het aandeel alternatieve brandstoffen erg klein is. Zo hebben de zogenaamde BEV’s (volledig elektrisch) een aandeel van 2,1 procent terwijl dat voor de PHEV’s (plug in Hybrid) 2,7 procent is. In het geval van de HEV’s (hybrid electric) is dat 16,1%, NGV’s (aardgas) is dat 0,4% en andere types zoals LPG modellen is dat 1,2%.

Nederland voert de lijst aan wat betreft volledig elektrische autos’ (BEV) met 20,5 procent terwijl Zweden de lijst van de plug in hybride (PHVE) auto’s aanvoert met 22,6 procent. Spanje doet het met de hybride auto’s (HEV) nog niet zo slecht en zelfs met 16,1 procent beter dan de 13,1 procent in Nederland en 9,9 procent in Zweden.

Over het algemeen kan gezegd worden dat de hybride modellen (zonder stekker) in de meeste landen het meest verkocht wordt en het aandeel in Hongarije is met 24,8 procent het hoogst gevolgd door Litouwen met 20,6 procent en dan Spanje en Italië met elk 16,1 procent. In Nederland is dat dus 13,1 procent terwijl dat percentage in België niet verder komt dan 3,7 procent.

Het feit dat de hybride zonder stekker modellen zo populair zijn in Spanje is waarschijnlijk het gevolg van het gebrek aan laadpalen. In heel Spanje staan volgens het onderzoek slechts 7.407 laadpalen, minder dan de 8.481 laadpalen in België en veel minder dan de nummer 1 Nederland 66.665 laadpalen, de 45.751 laadpalen in Frankrijk en de 44.538 laadpalen in Duitsland.

In de hele Europese Unie zijn 224.237 laadpalen te vinden en het aandeel van Nederland is 29,7 procent gevolgd door Frankrijk met 20,4 procent en Duitsland met 19,9 procent. Het aandeel van België is 3,8 procent wat iets meer is dan de 3,3 procent van Spanje.

Bekijk het hele onderzoek HIER in het Engels (PDF)

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.