Gratis treinkaartjes in Spanje van september tot en met december

Gratis treinkaartjes in Spanje van september tot en met december
Beeld: Canva

Gratis treinkaartjes in Spanje van september tot en met december

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse premier heeft op dinsdag nieuwe plannen aangekondigd om het leven van veel inwoners van Spanje iets goedkoper te maken. In dit geval gaat het om het reizen met de trein dat voor veel mensen gedurende vier maanden gratis zal worden. Maar deze 100% korting geldt niet voor iedereen en niet overal daarom een korte uitleg.

De aangekondigde 100% korting, dus gratis, geldt voor de zogenaamde ‘abonos de cercanías, rodalies en media distancia’, dat zijn de meer ritten kaarten of abonnementen voor de korte en middellange afstand treinen. Deze korting geldt dus niet voor lange afstandsritten en de hogesnelheidstreinen of AVE/AVLO en ook niet voor individuele of losse treinkaartjes zoals een enkeltje of retourtje naar Madrid, Barcelona of Valencia.

De 100% korting geldt voor de cercanías, rodalies en media distancia treinen die verzorgd worden door de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe (zie onderaan artikel voor uitleg over de treinen). In feite geldt daar sinds juni al een korting van 50% maar van 1 september tot en met 31 december 2022 wordt dat 100% voor de houders van abonnementen of meer ritten kaarten (abonos).

Deze 100% korting geldt dus niet voor de AVE/AVLO hogesnelheidstreinen en lange afstandstreinen maar ook niet voor de regionale treinverbindingen die onder de verantwoordelijkheid vallen van de autonome regio’s. Daar geldt een korting van 30% die door de regionale overheden uitgebreid mag worden waarbij de regering voorstelt om dat naar 60% te verhogen. De kortingen gelden dus ook niet voor de metro, tram of bussen of voor het schoolvervoer en zeker niet voor het toeristisch vervoer.

Maar hoeveel inwoners van Spanje kunnen gebruik maken van deze 100% korting en waar zal dat hoofdzakelijk gelden? Met name de inwoners en treinreizigers in de buurt van de grote steden zoals Madrid, Barcelona en Valencia zullen gebruik kunnen maken van deze tijdelijke korting. 

Gemiddeld zijn er 48 miljoen passagiers per maand die gebruik maken van de treinen waar deze korting voor geldt, dat zijn circa 200 miljoen passagiers gedurende de vier maanden van 1 september tot en met 31 december. Ongeveer 95% van deze treinreizigers maakt gebruik van de cercanías treinen terwijl 5% gebruik maakt van de media distancia treinen. 80% van al deze reizigers maakt gebruik van deze treinen bij Madrid en Barcelona met circa 900 duizend gebruikers per dag in Madrid en 400 duizend in Barcelona terwijl dit 46 duizend is in Valencia.

Type treinen

Er zijn in Spanje veel typen treinen van de Spaanse spoorwegmaatschappij Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles (Renfe) waaronder de AVE (hogesnelheidstreinen), AVLO (budget hogesnelheidstreinen), larga distancia (lange afstandstreinen), media distancia (middellange afstandstreinen), cercanías (regionale of korte afstandstreinen) en de Catalaanse Rodalies (Catalaanse regionale of korte afstandstreinen).

Ga naar de inhoud