Spaanse overheid gaat banken en energiesector tijdelijk extra belasten vanwege meer inkomsten

Spaanse overheid gaat banken en energiesector tijdelijke extra belasten vanwege meer inkomsten
Beeld: Pool Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa

Spaanse overheid gaat banken en energiesector tijdelijk extra belasten vanwege meer inkomsten

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op dinsdag tijdens de eerste ‘discurso del estado de la Unión’ sinds zeven jaar nieuwe maatregelen aangekondigd om het hoofd te bieden aan de financiële crisis die is ontstaan door onder andere de oorlog in Oekraïne en de inflatie. Omdat banken en de energiesector vanwege de enorme prijsstijgingen rijker zijn geworden, zullen zij nu ook tijdelijk gedurende twee jaar extra belasting moeten betalen.

Het is de bedoeling dat in 2023 en 2024 de lage- en middeninkomensgroepen in Spanje met die extra belastinginkomsten geholpen kunnen worden in deze moeilijke tijd. De regering gaat er vanuit in 24 maanden tijd 7 miljard euro binnen te halen waarvan 3 miljard euro van de banken en 4 miljard euro van de energiebedrijven.

De extra belasting voor de energiebedrijven wordt ingesteld vanwege de buitengewone winsten van deze bedrijven in de jaren 2022 en 2023. Deze maatregel was reeds eerder aangekondigd maar niet verder uitgewerkt en omschreven. Vanwege de hoge energie, gas en brandstofprijzen zijn er grote bedrijven die veel meer winst maken en dat wordt nu extra belast, aldus Sánchez.

De extra belasting voor de banken komt eigenlijk als een verrassing en koude douche voor de financiële sector. Meteen na de aankondiging van de Spaanse premier daalden de aandelen ook meteen. Omdat de grote banken beginnen te profiteren van rentestijgingen, gaat dat nu extra belast worden.

Sánchez meldde in zijn toespraak in het parlement dat de winsten voor de energiebedrijven en banken niet zomaar ‘caídos del cielo’ (uit de hemel vallen) en betaald worden door de inwoners van het land. Deze bedrijven moeten daar iets van terug geven in de vorm van een tijdelijke belasting gedurende twee jaar in 2023 en 2024.

Ga naar de inhoud