15 juli is gemiddeld de zonnigste dag in het jaar in Spanje

15 juli is gemiddeld de zonnigste dag in het jaar in Spanje
Beeld: via canva.com

15 juli is gemiddeld de zonnigste dag in het jaar in Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De dag van de start van de zomerzonnewende, die ook het begin van de astronomische zomer markeert (op 21 juni in het noordelijk halfrond) is theoretisch gezien de dag met de meeste uren daglicht in Spanje. Maar, is het ook de dag met de meeste zonneschijn? Hoewel de logica zou suggereren dat het zo is, toont de realiteit een ander beeld: de dag met de meeste zonneschijn vindt in Spanje namelijk plaats in juli.

Om deze analyse mogelijk te maken, hebben de weerexperts van de website El Tiempo data verzameld uit de periode van 1991 tot 2020 van alle stations die gegevens over dagelijkse zonuren bijhouden. Stations met onvoldoende gegevens of veel ontbrekende informatie zijn uitgefilterd om de betrouwbaarheid van de conclusies te vergroten.

Dus, op basis van de gegevens van ongeveer zeventig stations die het vasteland en beide eilandengroepen (Balearen en Canarische Eilanden) omvatten, valt de zonnigste dag van het jaar in Spanje op 15 juli. Deze dag voert de lijst aan met gemiddeld 10,8 zonuren. Dicht daarachter volgen 11 juli en 18 juli.

Waarom is de zonnigste dag in juli? Hoewel de dag met theoretisch de meeste zonuren gelijk loopt met de wisseling van het astronomisch seizoen, zorgt de daadwerkelijke atmosferische situatie vaak voor bewolking, wat het aantal uren zonneschijn verlaagt. Maar in juli is er doorgaans weinig bewolking in het grootste deel van Spanje. Gezien de dagen dan nog steeds lang zijn, is het begrijpelijk dat de zonnigste dag in de maand juli plaatsvindt.

Er is in het algemeen geen sterk patroon in Spanje, al lijkt het wel zo te zijn dat hoe noordelijker en oostelijker je gaat, de zonnigste dag later plaatsvindt. In delen van het zuidoosten valt de zonnigste dag in de tweede helft van juni. In de Guadalquivir, het zuidelijk plateau en de Ebro-regio gebeurt dit in de eerste helft van juli. In het oostelijke Cantabrische gebied, het noordelijke plateau en delen van het Middellandse Zeegebied valt de zonnigste dag meestal in de tweede helft van juli. Tenslotte zijn de eerste en tweede week van augustus specifiek voor bepaalde plaatsen, zoals Ourense, Gran Canaria of het eerder vermelde Gijón.

Ga naar de inhoud