Inwoners Córdoba willen een straat noemen naar de uitvinder van de airco

Inwoners Córdoba willen een straat noemen naar de uitvinder van de airco

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÓRDOBA – De stad en provincie Córdoba kunnen met recht een van de heetste gebieden van Spanje genoemd worden en het is die regio waar de airconditioning overuren maakt in de zomermaanden. Dit jaar werden de hoogste temperaturen gemeten in de gemeente Montoro waar in juni 2017 al de hoogste temperatuur ooit gemeten werd geregistreerd. Een airconditioning is dus geen overbodige luxe en dat stellen de Cordobeses op op prijs.

De moderne airconditioning zoals men deze nu kent en veelvuldig gebruikt wordt in Spanje werd uitgevonden door de Amerikaan Willis Carrier. De inwoners stellen die uitvinding zeer op prijs en willen daarom een straat in de stad noemen naar de uitvinder. Op internet is er door honderden inwoners een petitie ondertekend die overhandigd zal worden aan de burgemeester in de hoop dat Carrier een eigen straat krijgt.

Wie is Carrier?

In 1901 trad Willis Carrier in dienst van de Buffalo Forge Company, een bedrijf dat verwarmings- en ventilatiesystemen produceerde. Carriers eerste klant was een drukkerij in Brooklyn, Sackett-Wilhelms Lithographing and Publishing. Veranderingen in temperatuur en vochtigheid brachten de inktspuitmonden uit lijn, waardoor kleurendruk problematisch werd. Carrier kreeg de opdracht een oplossing te vinden voor dit probleem.

Op 17 juli 1902 kwam hij met de oplossing in vorm van wat nu algemeen erkend wordt als ‘s-werelds eerste moderne airconditioningssysteem. Met sproeikoppen om de lucht af te koelen en er water aan te onttrekken slaagde Carrier erin om niet alleen de temperatuur te regelen, maar ook de luchtvochtigheid.

Na enkele jaren van verbeteringen en veldtesten verkreeg Carrier op 2 januari 1906 een Amerikaans patent voor zijn “Apparatus for Treating Air”. Samen met nog zes jonge ingenieurs richtte hij in 1915 in New York de Carrier Engineering Corporation op, een bedrijf welke in 1979 werd overgenomen door een ander bedrijf.

De inwoners van Córdoba zijn de uitvinder van de moderne airconditioning zo dankbaar voor zijn apparaat dat ze hem dus een eigen straat willen geven. Het is vooralsnog een initiatief van inwoners van de stad en de gemeente moet het allemaal nog onderzoeken maar wie weet heeft Córdoba naast de Mezquita en de Patios de las flores ook binnenkort een Calle Willis Carrier.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.