Paard valt flauw bij ‘tiro y arrastre’ feest in Valencia

Oeps ... foto ontbreekt!

Paard valt flauw bij ‘tiro y arrastre’ feest in Valencia

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – In Spanje zijn helaas nog steeds veel festiviteiten in dorpen en steden waar dieren bij betrokken zijn en waarbij in de meeste gevallen de dieren ook het meeste te lijden hebben. De Spaanse Partij voor de Dieren PACMA heeft op haar website een video geplaatst van een paard dat vermoeid ten val kwam tijdens een festiviteit in Riba-roja de Turia afgelopen 11 augustus.

Op onderstaande video is te zien hoe een paard het moeilijk heeft om de enorm zware kar te trekken. Na enige tijd valt het paard oververmoeid om en blijft het op de grond liggen waarbij het dier niet meer overeind kan komen. Meteen proberen diverse mannen het paard op zijn/haar poten/benen te plaatsen maar of dat lukt is niet meer te zien op de door PACMA gepubliceerde video.

Volgens PACMA is het dierenleed waaronder oververmoeide en gewonde paarden die vaak geschopt en geslagen worden meer de regel dan een uitzondering bij de ‘Tiro y arrastre’ festiviteiten in de regio Valencia. Volgens de regels en regionale wetten is het mishandelen (slaan en schoppen) van de paarden absoluut verboden.

Feest

De bedoeling van het traditionele feest ‘tiro y arrastre’ in Valencia is dat een paard een kar vol met zware zakken zand door een dikke laag modder moet trekken en dat zo snel mogelijk dient te doen zodat zijn ‘baas’ de winnaar wordt. Helaas is dit zwaar werk voor de paarden die in de zomermaanden ook nog eens te maken hebben met extra hoge temperaturen en de stress.

Volgens PACMA gaat het hier om pure dierenmishandeling want weliswaar heeft de Dierenpartij slechts één video gepubliceerd, volgens hen zijn er meer gevallen bekend waarbij de paarden oververmoeid zijn en/of geslagen en geschopt worden.

Valencia

Het ‘tiro y arrastre’ feest is een traditie daterend uit 1940 dat jaarlijks in augustus en september georganiseerd wordt in de deelregio Valencia en in het zuiden van Catalonië. Het bestaat uit een race door het modder waarbij een paard een houten kar beladen met zware zandzakken zo snel mogelijk naar de finish moet slepen.

De wedstrijden vinden plaats op een parcours van 3 meter breed en 50 tot 60 meter lang waarbij het paard door een laag modder of zand de kar moet trekken. Volgens de regels en regionale wetten is het mishandelen (slaan en schoppen) van de paarden absoluut verboden. In de praktijk gebeurt het echter wel zoals PACMA keer op keer aantoont met videobeelden.

Open brief

Recent heeft Raquel Aguilar van de PACMA partij een open brief gestuurd naar de burgemeester van Valencia Joan Ribó om een einde van het ‘Tira y arrastre’ feest aan te vragen. In die open brief schrijft zij dat ze vanaf de eerste keer op zeer jonge leeftijd de traditie gezien heeft ze een afkeer heeft van deze festiviteit waarbij dieren worden uitgebuit en mishandeld.  

In dezelfde brief schrijft ze dat een van de belangrijkste ‘Tiro y arrester’ feesten plaatsvindt in de stad Valencia. Een stad die al sinds 4 jaar niet meer onder het bewind staat van de conservatieve in de ogen van PACMA dieronvriendelijke PP-partij maar van de PSOE socialisten. De huidige socialistische en progressieve burgemeester blijft de paarden feesten in Valencia echter beschermen, iets dat volgens de coördinator van PACMA onbegrijpelijk is.

Ga naar de inhoud