Paard valt flauw bij ‘tiro y arrastre’ feest in Valencia

Paard valt flauw bij ‘tiro y arrastre’ feest in Valencia
Beeld: PACMA / YouTube

VALENCIA – In Spanje zijn helaas nog steeds veel festiviteiten in dorpen en steden waar dieren bij betrokken zijn en waarbij in de meeste gevallen de dieren ook het meeste te lijden hebben. De Spaanse Partij voor de Dieren PACMA heeft op haar website een video geplaatst van een paard dat vermoeid ten val kwam tijdens een festiviteit in Riba-roja de Turia afgelopen 11 augustus.

Op onderstaande video is te zien hoe een paard het moeilijk heeft om de enorm zware kar te trekken. Na enige tijd valt het paard oververmoeid om en blijft het op de grond liggen waarbij het dier niet meer overeind kan komen. Meteen proberen diverse mannen het paard op zijn/haar poten/benen te plaatsen maar of dat lukt is niet meer te zien op de door PACMA gepubliceerde video.

Volgens PACMA is het dierenleed waaronder oververmoeide en gewonde paarden die vaak geschopt en geslagen worden meer de regel dan een uitzondering bij de ‘Tiro y arrastre’ festiviteiten in de regio Valencia. Volgens de regels en regionale wetten is het mishandelen (slaan en schoppen) van de paarden absoluut verboden.

Feest

De bedoeling van het traditionele feest ‘tiro y arrastre’ in Valencia is dat een paard een kar vol met zware zakken zand door een dikke laag modder moet trekken en dat zo snel mogelijk dient te doen zodat zijn ‘baas’ de winnaar wordt. Helaas is dit zwaar werk voor de paarden die in de zomermaanden ook nog eens te maken hebben met extra hoge temperaturen en de stress.

Volgens PACMA gaat het hier om pure dierenmishandeling want weliswaar heeft de Dierenpartij slechts één video gepubliceerd, volgens hen zijn er meer gevallen bekend waarbij de paarden oververmoeid zijn en/of geslagen en geschopt worden.

Valencia

Het ‘tiro y arrastre’ feest is een traditie daterend uit 1940 dat jaarlijks in augustus en september georganiseerd wordt in de deelregio Valencia en in het zuiden van Catalonië. Het bestaat uit een race door het modder waarbij een paard een houten kar beladen met zware zandzakken zo snel mogelijk naar de finish moet slepen.

De wedstrijden vinden plaats op een parcours van 3 meter breed en 50 tot 60 meter lang waarbij het paard door een laag modder of zand de kar moet trekken. Volgens de regels en regionale wetten is het mishandelen (slaan en schoppen) van de paarden absoluut verboden. In de praktijk gebeurt het echter wel zoals PACMA keer op keer aantoont met videobeelden.

Open brief

Recent heeft Raquel Aguilar van de PACMA partij een open brief gestuurd naar de burgemeester van Valencia Joan Ribó om een einde van het ‘Tira y arrastre’ feest aan te vragen. In die open brief schrijft zij dat ze vanaf de eerste keer op zeer jonge leeftijd de traditie gezien heeft ze een afkeer heeft van deze festiviteit waarbij dieren worden uitgebuit en mishandeld.  

In dezelfde brief schrijft ze dat een van de belangrijkste ‘Tiro y arrester’ feesten plaatsvindt in de stad Valencia. Een stad die al sinds 4 jaar niet meer onder het bewind staat van de conservatieve in de ogen van PACMA dieronvriendelijke PP-partij maar van de PSOE socialisten. De huidige socialistische en progressieve burgemeester blijft de paarden feesten in Valencia echter beschermen, iets dat volgens de coördinator van PACMA onbegrijpelijk is.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

11
Reageer op dit artikel

8 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Wizza

De zoveelste marteling uit het stenen tijdperk. De dieren beschermings wetten in Spanje zijn beter als in Nederland, maar ze worden niet nageleefd.
Barbaars en middeleeuws en een schande (zoveelste) voor Spanje.

Mimie

Hola. Ik ben het volledig eens met Ger; onder de mom van: het is onze cultuur worden wereldwijd verschrikkelijk, pijnlijke handelingen verricht zowel bij mens als dier, wanneer komt daar een einde aan ? Op deze video is er ook geen enkele die het gezond verstand heeft om die kar en zandzakken los te maken van dat uitgeputte dier….heel erg.

thecla

Wat ben ik geschrokken bij het zien van deze beelden, hoe kan men zo’n schone en nuttige dieren kwaad doen, door er op te slaan, te kloppen , op de rug , op de buik, op de kop, op de poten, hoe is dit toch mogelijk , gaat het dan toch de verkeerde kant uit met bepaalde mensen, respect voor dier en mens is de hoofdzaak in onze samenleving, blijkbaar hebben die mannen echt geen opvoeding gekregen, en wie naar zoiets gaat gaan kijken is geen haar beter of die beestenbeulen, idem voor stierengevechten, niets geen cultuur en al zeker… Lees verder »

Pank

Spelregels veranderen. Als het paard de opdracht niet kan volbrengen, moet het baasje voor de kar gespannen worden. Het publiek mag hem dan met zweep aanmoedigen.

Loes

Pank, ik ben het volledig met je eens. Wat een rotmentaliteit hebben deze dierenmishandelaars toch 😈😈😈

sonia.declercq@gmail.com

Die eigenaars van paarden eens voor een volle, zware kar spannen en in de warmte door de modder laten lopen !!!!

Lucia

Deze Verschrikking kende ik nog niet.Erger bestaat niet.
Triester kan niet.
Altijd de Guardia Civil/ Seprona,de dieren politie,bellen.Daar zijn ze voor
Als ze geen respect hebben voor de dieren, voor de Guardia Civil hebben ze het wél, bovendien krijgen ze een boete.Hopelijk hoge boetes en inderdaad die eigenaar voor de kar spannen en laten trekken door de modder.
Overigens is dat voor die paarden,zelfs bij koud weer, een te zware opgave.Het zijn geen Belgische trekpaarden

Dick

Zolang het Spaanse volk deze dierenmishandeling blijkbaar toestaat is het voor mij een onderontwikkeld asociaal volk.

Lucia

Deze Verschrikking kende ik nog niet.Erger bestaat niet.
Triester kan niet.
Altijd de Guardia Civil/ Seprona,de dieren politie,bellen.Daar zijn ze voor
Als ze geen respect hebben voor de dieren, voor de Guardia Civil hebben ze het wél, bovendien krijgen ze een boete.Hopelijk hoge boetes en inderdaad die eigenaar voor de kar spannen en laten trekken door de modder.
Overigens is dat voor die paarden,zelfs bij koud weer, een te zware opgave.Het zijn geen Belgische trekpaarden

Tuts Renate

Verschrikkelijk!!! Daar is op de video een vrouwenstem die vraagt wat er gebeurd en het antwoord is “NADA” …
NIETS ??? Dat zou ik willen zien als ze zelf uit leedvermaak die zware vracht moest trekken. FOEI ! FOEI ! FOEI ! MENSHEID , LAAT DE SATANISCHE PRAKTIJKEN OP ONZE MEDE BEWONERS VAN DEZE PRACHTIGE PLANEET OPHOUDEN !!!!!!!!!!!

Ger

Je blijft je toch verwonderen dat de normen en waarden zo kunnen verschillen bij individuen, groepen en landen, Dier-en-Leed zou in géén enkel land als gemeengoed mogen voor komen.
En zeker niet onder het mom “het is onze cultuur”, het word hoog tijd dat deze CULT zijn laatste UUR heeft geslagen.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.