skip to Main Content
Torremolinos opnieuw overgenomen door beren
Mad.bear

Torremolinos opnieuw overgenomen door beren

MÁLAGA – Al enkele dagen is de badplaats Torremolinos aan de Costa del Sol overgenomen door beren ofwel “bears” of “osos”. We hebben het hier dan niet over de echte beren die vanuit de Picos de Europa of Pyreneeën helemaal naar Andalusië zijn gekomen maar wel over de duizenden deelnemers aan het Mad.bear festival, het grootste LGTB-festival in Andalusië.

Baarden met haar op de borst en buik. Dit is het model van de homoseksuele man die Torremolinos de afgelopen week heeft gedomineerd. De Mad.bear 2019 is opnieuw het belangrijkste LGBT-evenement in Andalusië. Torremolinos is de plaats waar tussen 7 en 18 augustus de grootste concentratie van “beren” te vinden is van Spanje waarbij er deelnemers zijn uit heel Europa en zelfs de Verenigde Staten.

Dit jaar is het festival bezocht door 7.000 deelnemende bears waarvan 60% uit het buitenland komt, hoofdzakelijk uit Italië, Groot Brittannië en Duitsland. Voor het tweede jaar zijn er dit ook tientallen Amerikaanse beren naar Torremolinos gekomen om mee te feesten. In het geval van de kustplaats gaat het om het Mad.bear Beach festival terwijl tussen 3 en 9 december dit jaar het Mad.bear festival in Madrid zal plaatsvinden.

Wat zijn bears

Bear (in het Nederlands ook wel beer genoemd en in het Spaans oso) is een term uit de homoscene. Het betreft een stevig gebouwde en behaarde man, vaak getooid met een snor en/of baard. Bears vormen binnen de homogemeenschap een subcultuur.

De term bear werd waarschijnlijk in 1979 voor het eerst gebruikt door George Mazzei, die in een artikel in het Amerikaanse homotijdscrift The Advocate schreef over mannen met een voorkeur voor behaarde, bebaarde en doorgaans dikkere mannen, die volgens Mazzei ook veel lachen en “over het algemeen goedgeluimd” zijn.

Onder bears zijn ook weer verschillende groepen te onderscheiden, zo zijn er bijvoorbeeld “musclebears”, mannen die een massief en behaard lichaam hebben en daarbij vooral opvallen door veel spiermassa, daarnaast zijn er “chubbybears”, mannen die erg behaard zijn en gezet tot dik. En dan zijn er ook nog “daddybears”, meestal al wat oudere behaarde mannen, met als subgroep de polar bears, die gewaardeerd worden om hun zilvergrijze (overdadige) beharing.

Aparte groepen in de bearscene zijn de “cubs” (letterlijk: jongen), dat zijn veelal jongere mannen die al wel de trekken van een bear vertonen maar nog wat moeten “rijpen”, en de liefhebbers van bears, die door de scene worden aangeduid als “chasers” (jagers). Deze mannen zijn vaak zelf slank maar vallen op het bearachtige type.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Mooi geschreven Remco, precies zoals het is!Vergeet je de gay-pride in Benidorm niet op 7-9? Krijg elk jaar commentaar van mensen (achteraf) dat ze het niet wisten!

 2. Ik “bear” verblijf momenteel met mijn “daddybear” vriend in hotel Ritual in Torremolinos. Dit hotel is de hoofdsponsor van dit waanzinnig leuke event. We zijn hier nu voor de derde keer en het is hier ontzettend gezellig en iedereen binnen de bear community gaat altijd gemoedelijk met elkaar om. Torremolinos zelf zie ik als het kleine gaylife broertje van Gran Canaria en je hebt hier een soort Yumbo Center maar dan in het klein. Alles is hier wat compacter en (nog) niet zo massaal. Beneden het hotel Ritual bevindt zich de gaybeach (textiel) en wij komen altijd ogen te kort van de hoeveelheid prachtige gebruinde bear-mannen die zich hier tijdens het zonnen en de vele beachparties van hun mooiste kant laten zien. Ik heb weer te veel tipjes van de sluier gegeven, merk ik. We duiken nu weer het bruisende nachtleven in. Doedoei!

  1. Mooi geschreven Remco, precies zoals het is!Vergeet je de gay-pride in Benidorm niet op 7-9? Krijg elk jaar commentaar van mensen (achteraf) dat ze het niet wisten!

 3. Geweldig! Waar zijn al die anonieme hetero gefrustreerde reacties? Of durven jullie er nu niks negatiefs van te zeggen?

  1. Nee, jij durft ,,Anoniem,, Ik vind alleen dat zij zichzelf stigmatiseren door ,,speciale,, homo feestjes te organiseren. Verder doet iedereen maar lekker zijn ding.

   1. Beste Theo,
    Ik weet niet of het hier om stigmatisering gaat. Waarschijnlijk ga jij vaak naar feestjes en realiseert jij je dan niet dat het bij uitstek hetero gekleurde feesten zijn. Als lid van een LGBHTi etc groep, ben je hier meestal alleen, een vreemdeling en voelt het niet alsof je een deel van het geheel mag/kunt zijn. Hoe bevrijdend kan het dan zijn als je eens op een feestje bent van het hierboven genoemde alfabet!
    Het zijn juist die typisch, wat men dan normaal noemt, gekleurde heterofeesten die stigmatiserend zijn t.o.v. mensen uit het alfabet.
    In mijn dorp is onlangs met veel tam-tam aangegeven dat er in de openbare bibliotheek litteratuur te vinden is voor de LGBHTi groep. Voor de duidelijkheid heeft al deze litteratuur een lila sticker gekregen. Welke jong meisje of jongen die uit de kast wil komen durft in deze hoek te zoeken? Ik hoop Theo, dat je het een beetje gaat begrijpen. Verdiep je eens in vooroordeel en discriminatie.
    Groet, Frans

  1. En vergeet Yogi Bear niet, die met zijn grappige tekenfilms uit de 60’er jaren voor de beren een plaats in de gemeenschap geschapen heeft. Ik zie hem nog voor me, met zijn maffe hoedje en stropdasje!😉😙😀😀

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by