Torremolinos opnieuw overgenomen door beren

Torremolinos opnieuw overgenomen door beren
Beeld: Mad.bear

MÁLAGA – Al enkele dagen is de badplaats Torremolinos aan de Costa del Sol overgenomen door beren ofwel “bears” of “osos”. We hebben het hier dan niet over de echte beren die vanuit de Picos de Europa of Pyreneeën helemaal naar Andalusië zijn gekomen maar wel over de duizenden deelnemers aan het Mad.bear festival, het grootste LGTB-festival in Andalusië.

Baarden met haar op de borst en buik. Dit is het model van de homoseksuele man die Torremolinos de afgelopen week heeft gedomineerd. De Mad.bear 2019 is opnieuw het belangrijkste LGBT-evenement in Andalusië. Torremolinos is de plaats waar tussen 7 en 18 augustus de grootste concentratie van “beren” te vinden is van Spanje waarbij er deelnemers zijn uit heel Europa en zelfs de Verenigde Staten.

Dit jaar is het festival bezocht door 7.000 deelnemende bears waarvan 60% uit het buitenland komt, hoofdzakelijk uit Italië, Groot Brittannië en Duitsland. Voor het tweede jaar zijn er dit ook tientallen Amerikaanse beren naar Torremolinos gekomen om mee te feesten. In het geval van de kustplaats gaat het om het Mad.bear Beach festival terwijl tussen 3 en 9 december dit jaar het Mad.bear festival in Madrid zal plaatsvinden.

Wat zijn bears

Bear (in het Nederlands ook wel beer genoemd en in het Spaans oso) is een term uit de homoscene. Het betreft een stevig gebouwde en behaarde man, vaak getooid met een snor en/of baard. Bears vormen binnen de homogemeenschap een subcultuur.

De term bear werd waarschijnlijk in 1979 voor het eerst gebruikt door George Mazzei, die in een artikel in het Amerikaanse homotijdscrift The Advocate schreef over mannen met een voorkeur voor behaarde, bebaarde en doorgaans dikkere mannen, die volgens Mazzei ook veel lachen en “over het algemeen goedgeluimd” zijn.

Onder bears zijn ook weer verschillende groepen te onderscheiden, zo zijn er bijvoorbeeld “musclebears”, mannen die een massief en behaard lichaam hebben en daarbij vooral opvallen door veel spiermassa, daarnaast zijn er “chubbybears”, mannen die erg behaard zijn en gezet tot dik. En dan zijn er ook nog “daddybears”, meestal al wat oudere behaarde mannen, met als subgroep de polar bears, die gewaardeerd worden om hun zilvergrijze (overdadige) beharing.

Aparte groepen in de bearscene zijn de “cubs” (letterlijk: jongen), dat zijn veelal jongere mannen die al wel de trekken van een bear vertonen maar nog wat moeten “rijpen”, en de liefhebbers van bears, die door de scene worden aangeduid als “chasers” (jagers). Deze mannen zijn vaak zelf slank maar vallen op het bearachtige type.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

13
Reageer op dit artikel

7 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Frans

overigens, Remco, een prima artikel.

Ton

Mooi geschreven Remco, precies zoals het is!Vergeet je de gay-pride in Benidorm niet op 7-9? Krijg elk jaar commentaar van mensen (achteraf) dat ze het niet wisten!

Paul

Ik “bear” verblijf momenteel met mijn “daddybear” vriend in hotel Ritual in Torremolinos. Dit hotel is de hoofdsponsor van dit waanzinnig leuke event. We zijn hier nu voor de derde keer en het is hier ontzettend gezellig en iedereen binnen de bear community gaat altijd gemoedelijk met elkaar om. Torremolinos zelf zie ik als het kleine gaylife broertje van Gran Canaria en je hebt hier een soort Yumbo Center maar dan in het klein. Alles is hier wat compacter en (nog) niet zo massaal. Beneden het hotel Ritual bevindt zich de gaybeach (textiel) en wij komen altijd ogen te kort… Lees verder »

Ton

Mooi geschreven Remco, precies zoals het is!Vergeet je de gay-pride in Benidorm niet op 7-9? Krijg elk jaar commentaar van mensen (achteraf) dat ze het niet wisten!

Kat

Leuk nieuws🐻👍

Anoniem

Leuk nieuws🐻👍

Anoniem

Geweldig! Waar zijn al die anonieme hetero gefrustreerde reacties? Of durven jullie er nu niks negatiefs van te zeggen?

Mark

Deze Anonieme heet trouwens Mark. Ciao. En have a good time where ever you are in Spain!!!

Ton

Is dat nodig dan?

Theo

Nee, jij durft ,,Anoniem,, Ik vind alleen dat zij zichzelf stigmatiseren door ,,speciale,, homo feestjes te organiseren. Verder doet iedereen maar lekker zijn ding.

Frans

Beste Theo, Ik weet niet of het hier om stigmatisering gaat. Waarschijnlijk ga jij vaak naar feestjes en realiseert jij je dan niet dat het bij uitstek hetero gekleurde feesten zijn. Als lid van een LGBHTi etc groep, ben je hier meestal alleen, een vreemdeling en voelt het niet alsof je een deel van het geheel mag/kunt zijn. Hoe bevrijdend kan het dan zijn als je eens op een feestje bent van het hierboven genoemde alfabet! Het zijn juist die typisch, wat men dan normaal noemt, gekleurde heterofeesten die stigmatiserend zijn t.o.v. mensen uit het alfabet. In mijn dorp is… Lees verder »

Ger

Nou nog de cuddly bear erbij en het feest is helemaal compleet, zou zeggen geniet er lekker van.

Janus

En vergeet Yogi Bear niet, die met zijn grappige tekenfilms uit de 60’er jaren voor de beren een plaats in de gemeenschap geschapen heeft. Ik zie hem nog voor me, met zijn maffe hoedje en stropdasje!😉😙😀😀

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.