Vier gewonden na aanval (jaloerse) mastiff hond in Galicië

Vier gewonden na aanval jaloerse mastiff hond in Galicië
Beeld: Faro de Vigo

OURENSE – Een hond heeft drie leden van een familie en een andere vrouw aangevallen en verwond. Een 47-jarige vrouw was er zo ernstig aan toe dat zijn met een helikopter naar het ziekenhuis werd gebracht. De aanvallende hond is van het mastiff ras en staat niet als potentieel gevaarlijke hond te boek in Spanje.

De mastiff (mastín) hond heeft vanwege het vastbinden van een loops teefje de aanval ingezet op drie menselijke leden van zijn familie en een buurvrouw. Alle gebeten personen werden met bijtwonden overgebracht naar verschillende ziekenhuizen maar de 47-jarige dochter van de eigenaresse van de hond werd per helikopter vervoerd omdat zij ernstig gewond was aan haar zij en armen.

Het voorval deed zich zondagmiddag rond 14 uur voor in het gehucht Santa María de Valdante in de gemeente O Bolo, provincie Ourense (Galicië). De aanleiding van de aanval van de mastiff was een loops teefje. Een van de dochters van de eigenaresse van de aanvaller had een loopse hond meegenomen. Op een bepaald moment wilde de vrouw haar hond aan de riem leggen waarna de mastiff agressief werd en mogelijk jaloers of ter bescherming van het teefje reageerde.

De mastiff viel de twee zussen aan, de partner van een van de zussen en een buurvrouw die toevallig ter plaatse was. Twee aangevallen personen bleven gewond op de grond liggen terwijl twee andere aangevallen personen konden vluchten. Ook de hond besloot na zijn aanval te vluchten.

Uiteindelijk kon de dierenpolitie van de Guardia Civil (SEPRONA) de hond zondagmiddag vinden in een bergachtig deel. Het vangen van de mastiff bleek echter niet zo makkelijk te zijn want men wilde in eerste instantie een verdovingsgeweer gebruiken maar dat lukte niet. Daarop werd besloten met een lasso de hond te vangen. Na de vangst is de hond naar het dierenasiel in A Rúa de Valdeorras gebracht in afwachting met wat er met de hond gaat gebeuren.

MENING: Kan een hond jaloers worden? Daar zijn experts het niet helemaal over eens. De een zegt van wel terwijl de ander zegt dat jaloezie iets menselijks is. Toch zeggen honden eigenaren dat hun hond wel degelijk jaloers kan zijn, zeker als er meer honden of jonge kinderen in de buurt zijn die soms meer aandacht krijgen en ze dat niet leuk vinden. Wat vindt jij, kunnen honden jaloers worden of niet?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

51
Reageer op dit artikel

17 Comment threads
34 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
35 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Anja Heijenrath

Is toch logisch,je neemt toch geen loopse teef mee naar n reu,hond wordt gek,wil op die teef,en ik kan me voirstellen dat die eigenaren m probeerden weg te houden,en op een of andere manier is dit verkeerd gelopen

John Bergmans

Een zeer trieste gebeurtenis,had nooit mogen gebeuren,de vraag kan een hond jaloers zijn,ja volgens mij wel,ga maar is lekker knuffelen met een andere hond bv,je eigen hond komt dan ook even aandacht vragen van het baasje, maar een goed en opgevoede hond zal dit accepteren ,,deze leider heeft volgens mij totaal geen controle,en ja dan is dit zeer gevaarlijk,en dit soort honden zijn dan uiteindelijk de dupe,neem een hond die bij je past en waar je controle over heb, anders wordt het een gevaar voor iedereen.

Leo

Klopt kies een hond die je de baas bent en steek meer tijd in zo’n dier.
Denk niet dat er een goede honden school in de buurt is.
Spreek uit ervaring de een is de andere niet.
Heb zelf een Ammstaff 5,5jr gehad welke als 3jarige bij mij kwam , maar door goede begeleiding en training een knuffelbink werd. RIP Donny 🐕mis je😢🚶🏼

Ellen Schel

Ja zeker kunnen honden jaloers zijn.
De mijne is het soms op de katten,maar ik zie aan zijn ogen dat hij het ergens niet mee eens is. Het wit van het oog is dan rood.

Miel

“… De Rijksoverheid wil het risico op bijtincidenten met agressieve honden terugdringen en zoveel mogelijk voorkomen. Hiervoor wil de overheid gemeentelijke bevoegdheden en landelijke maatregelen inzetten. Vanaf 2018 moeten eigenaren met een hoog-risico hond verplicht een gedragscursus voor honden volgen. Ook werkt het ministerie van Economische Zaken aan een fok- en importverbod voor hoog-risico honden en krijgt elke gemeente een meldpunt. Er is een lijst vastgesteld van ‘hoog-risico honden’ en gemeenten kunnen deze lijst gebruiken om maatregelen op te leggen aan de eigenaren. Bijvoorbeeld om het verplicht aanlijnen van honden of de verplichting de hond een muilkorf om te doen.… Lees verder »

Martin

Vetplicht aanlijnen van honden? Bij mijn weten is die verplichting er reeds jaren

Anoniem

Dit ongeval is in Spanje gebeurd wat heeft dit met de Nederlandse wetgeving te maken? Duidelijk geen affiniteit met honden

nanouk

Je neemt toch geen loopse teef mee op bezoek bij mensen met een reu? Dan ben je toch niet goed bij je hoofd?

Gerti

Hola ! Ik heb veel dieren gehad en nu nog steeds. Nu 2 grote honden en 3 cavia’s. Bij alle dieren die ik ken, zie ik gevoelens. Gevoelens uiten zich door gedrag. Of het instinctief aangelegd gedrag is of aangeleerd gedrag, maakt niet uit. Gevoelens zijn: Blij, Boos, Bedroefd, Bang Voorbeeld: Bij een hond kun je al snel zien of hij bang (gevoel) is: staart tussen de benen, oren naar achteren, lip opgetrokken. Je kunt dus zien dat hij gevoel heeft. Wat voor gedrag daaruit voort vloeit is per hond en per situatie verschillend: de 3 FFF. Fly, Freeze or… Lees verder »

Raptor

Misschien moet u het concept FFF nog eens goed bestuderen….

Mimie

Hola. De meesten hebben hier niet geantwoord op de vraag: kan een dier jaloers zijn? Dat had een heel interessante lectuur kunnen bieden maar nee, iedereen werpt zich op de aanwezigheid van de loopse teef. Anoniem één vond ik heel interessant. Anderen zouden beter hun tekst eens herlezen want die is soms onbegrijpbaar….

Jaimy

Ik ben 22 dus op zich nog zeer jong voor te zeggen zo of zo maar ik ben geboren. En opgegroeid met 2 honden een Amerikaanse Stafford en Bordeaux dog Heb nu een Stafford en een cane corso een mannetje en een reu en ben nog nooit gebeten of bedreigd geweest door 1 van hen ik heb beide gekocht als pup en tot de dag van vandaag zijn ze altijd enthousiast om iemand te zien maar als je natuurlijk mijn mannetje bij een loops teefje zet zal hij het teefje voornemen op wat ik zeg maar zelf dan heeft hij… Lees verder »

Marco

Mijn ervaringen als jarenlange honden bezitter van een ( gevaarlijk ras ) is dat het fout loopt als het baasje geen echte baas is voor zijn trouwe viervoeter. Ik heb nooit méér dan mijn stem moeten verheffen om een gevecht tussen mijn honden te stoppen om welke reden dan ook. Loopse teef inbegrepen ! Wat wel belangrijk is, is de rangorde in de roedel. De hond staat steeds onderaan de ladder. Zo krijg je nooit problemen met kinderen en honden. Kom je thuis… groet eerst altijd duidelijk vrouw en kinderen. En een hond hoort thuis in een mand niet in… Lees verder »

John

Goed geschreven!!!!

emma c.

onbegrijpelijk

Bob

Valt mij wel altijd op dat er altijd direct en heel stellig word gezegd door honden liefhebbers dat het nooit de schuld van de hond is en altijd aan het baasje of iets anders ligt. Ik ben zelf ook een honden liefhebber, maar dit is onzin. Natuurlijk zijn er ook wel honden met een steekje los of waarbij het gewoon aan de hond ligt. En ook al neem je een loopse hond mee naar een reu dan zou ie nog steeds niet zo moeten reageren. En ja misschien ligt het ook wel aan de opvoeding. Dat weten we in dit… Lees verder »

Bertus

Miel, makkelijk praten over iets waar je geen verstand van hebt, familie van Trump toevallig? Samengevat, loopse teef bij ongecastreerde reu. Tenzij je pups wilt hebben, niet doen. Enne hangt zeker samen met niet korrekt opgevoede hond wat we hier in Spanje dagelijks zien.

Hola desde Mallorca

Anoniem

Ik ben Hondengedragdeskundige zowel mensen dan wel honden kunnen jaloers worden,maar maar meestal uit zich dit tot de familie ten aanval tegen de familie komt wat minder vaak voor.ik kan ook niet zeggen ik ken de hond niet of hij dominant is,maar ja loopse teef in de buurt zit net iets anders in elkaar als bij mensen ruikt naart schijnt opwindend!ik vind niet dat deze hond afgemaakt mag worden!gr rolien heijnen

Miel

Inderdaad, Bertus, ik heb geen verstand van honden zoals de meeste mensen. Dat is ook niet nodig want ik heb er geen, heb er nooit een gehad en zal er ook nooit een hebben. Ik wil echter niet door zo een monster aangevalllen worden, zelfs al is dat dan de schuld van zijn slechte opvoeding of gewoon de aanwezigheid van een loopse teef ! Het houden van dergelijke beesten moet worden aan banden gelegd en een verplichting om buitenshuis een muilkorf te dragen en aan de !ijn tel open lijkt me niet overbodig. Berichten als dit over schatjes van honden… Lees verder »

Martin

Nou Miel, je begint gelukkig zelf al met dat je géén verstand van honden hebt. Hoe kun je dan, onwetend als je zelf zegt te zijn, oordelen over ‘zo een monster’ en daar niet door aangevallen worden? De honden die mensen of andere dieren aanvallen zijn gelukkig zeer schaars en meestal is een externe oorzaak de aanleiding van een aanval. Uiteraard wordt een aanval of incident breed uitgemeten in de media waar door het lijkt of er elk half uur een incident plaats vindt. Het tegendeel is waar, er zijn ongeveer 5,5 miljoen honden in Spanje en van die 5,5… Lees verder »

Lucía

Als we nou eens eerst ophouden met die laffe anonieme reacties of die”schuilnamen” als Miel. Pfff Dieren kennen weldegelijk jaloezie.De hond van mijn buurman,een Mastinn, ligt liever op mijn grondstuk dan bij zijn baas. Het is een goedzak,maar ik moet niet voor zijn ogen mijn eigen reu knuffelen,dat vindt hij niet leuk en kan gaan grommen.Als je daar oog voor hebt,is er niks aan de hand. Mijn paard reageert ook jaloers als ik het paard vd buurman,bij mij thuis,te lang aandacht geef. Allemaal heel natuurlijke reacties,waar je rekening mee moet houden,vooral bij grote dieren. Tja,wie brengt er nou een loopse… Lees verder »

Raptor

De hond gaat liever bij u op het terrein liggen? Zegt al iets over zijn positie in de roedel thuis…een hond bepaald helemaal niets. Grommen is dominantie naar u toe. Hij stelt zich boven u in de rangorde. Hij geeft aan dat u niet in de positie bent om wie of wat dan ook aan te raken. Ga nooit naar een hond om te knuffelen, dat is onderdanig gedrag van u. U roept de hond bij u en dan geeft u aandacht. U noemt jaloezie omdat u dat kent en dat projecteert op een dier. Een dier kent geen jaloezie…wel… Lees verder »

Anoniem

“een jaloerse reactie” degene die dit artikel schrijft heeft ook geen verstand van honden. Jaloezie is een menselijke emotie, dieren zijn zoveel sterker dan wij. Stop met ze vol te proppen met onze zwakke menselijke emoties 🙄 leer je hond kennen als een hond, en niet als “je kindje.”

JohannA

Ik heb veel verstand van honden. Die dame had nooit een loopse teef mee moeten brengen, en nooit zélfs er mee op straat lopen. En nog wat ze had dit dier moeten laten steriliseren. Laten ze andere hond niet afmaken want wat hij deed is normaal.

Miel

Voor een wezen (mens of dier) dat zijn familie en vrienden aanvalt en verwondt heb ik inderdaad maar ëën naam: monster.
Voor de rest ben ik het eigenlijk met jullie eens: door onwetendheid brengen mensen honden in situaties die leiden tot instinctief agressief gedrag en dus tot monsters. Daarom ook ben ik van mening dat men het houden van honden die gevaarlijk kunnen worden alleen mag toelaten aan mensen die daarvoor de nodige opleiding hebben gevolgd en ik vrees dat de meesten van jullie daar niet bijhoren.

Anoniem

sorry, maar daardoor is te hond nog lang geen monster

Margie

De titel slaat ook nergens op, in de tekst staat ter bescherming van de teef, slaat ook nergens op. Heel de situatie zet ik mijn vraagtekens bij!! Geen idee hoe de hond ‘normaal’ is, maar mensen hebben niet zomaar een mastif en hij valt ook zeker niet zomaar familie aan. En nee, mensen zijn monsters, honden niet! Ik vind ook de foto bij dit artikel idioot..hij lijkt wel dood..dat is ook het eerste wat ik dacht toen ik begon te lezen..slecht artikel😑

Hilda

Ik ben het inderdaad met iemand eens , ik vind het ook een vreemd verhaal ,
Om een loopse teef, een hond die goed opgevoed is , valt nooit zijn baas aan ,
Ik heb al jaren honden , oa een cane corso
Ze moeten wel opgevoed worden , maar dan nog valt een hond niet zomaar aan
Misschien is ie ziek , heeft ie iets in zijn hoofd
Oordelen is zo makkelijk !!!!!

Anja vanDijk

Dit is niet de schuld van de hond maar de grootste fout is dat er iemand een loopse teefje meeneemt dan kun je problemen verwachten ik denk dat de aanvaller niet gecastreerd is en dat zou met dit soort honden wel moeten maar de hond is niet de hooft schuldige maar de mens heb zelf een kruising van een aantal van dit soort maar is gecastreerd en voor honderdprocend betrouwbaar

Marie

Sorry hoor
Maar wie zet er nu in godsnaam een loopse teef bij een reu.
Das toch vragen om problemen.
De reu heeft gewoon z n instinct gevolgd….loopse teef?? Paren…..
Maar zoals altijd….natuurlijk is de hond fout…of een monster zoals U het zegt.

A

De mens heeft zowiezo als veel minder waarde dan n dier! Maar iemand die durft zeggen dat ‘t monster is, ist Nie waard dat die rondloopt!

sonia.declercq@gmail.com

Geen dierenkennis en daardoor wordt de hond met de vinger gewezen. Wie was hier in fout !!!

Anoniem

Waarom neem je in godsnaam een loops teefje mee?????
Altijd worden de dieren de dupe van menselijke fouten
Denk eens na
Haat deze informatie
Zie weer wat er met zo’n hond gebeurd nu
Begin bij jezelf voordat je aan een huisdier begint.

Bob

Valt mij wel altijd op dat er altijd direct en heel stellig word gezegd door honden liefhebbers dat het nooit de schuld van de hond is en altijd aan het baasje of iets anders ligt. Ik ben zelf ook een honden liefhebber, maar dit is onzin. Natuurlijk zijn er ook wel honden met een steekje los of waarbij het gewoon aan de hond ligt. En ook al neem je een loopse hond mee naar een reu dan zou ie nog steeds niet zo moeten reageren. En ja misschien ligt het ook wel aan de opvoeding. Dat weten we in dit… Lees verder »

Banyan

Idd ben 51j, altijd omringd door honden, paarden,enz, heb ook nog nooit een beet of stamp gehad, alleen heel veel liefde, heb er 2 geadopteerd van Spanje en deze dragen zelfs geen haat terwijl ze de hel gezien hebben, mensen moeten eerst nadenken voor ze met iets beginnen!!!

Anoniem

Sorry Miel uw zogezegde monster is een hond waar je over praat !!!!!!

Johanna

Ik heb veel verstand van honden. Die dame had nooit een loopse teef mee moeten brengen, en nooit zélfs er mee op straat lopen. En nog wat ze had dit dier moeten laten steriliseren. Laten ze andere hond niet afmaken want wat hij deed is normaal.

Ger

Jaloezie is een gemoedstoestand of emotie waarbij men datgene wenst te krijgen wat een ander reeds heeft gekregen, of wenst dat de ander datgene niet had. Jaloezie is vaak ook gerelateerd aan leedvermaak, plezier in het ongeluk van anderen. Geloof mij het zit in IEDER mens en is dus zeker niet exclusief, het enige verschil is dat eenieder er anders mee kan omgaan.

Olga

Heeft niks met gevaarlijke honden te maken, dit is instinct van de hond. Veels te veel mensen nemen een hond zonder zich te verdiepen in de hond en het ras. Wie zet op een korte afstand een loopse teef bij een reu, dat is vragen om problemen tenzij het om een dekking gaat. Mensen moeten vooraf nadenken!! Hierdoor komen honden in kwaad daglicht te staan terwijl dit een mensenfout is!!!

Roos

Te gek voor woorden de hond is niet fout, maar de mensen die niet weten hoe met sommige rassen om te gaan, de eigenaars moeten worden vastgezet niet de hond, je gaat toch ook geen kinderen bij een pedofiel zetten dat is ook om problemen vragen. Meer nadenken mensen en niet de honden straffen voor de fouten die jezelf maakt

anna

niet deze reu maar diegene met die loopse hond moet ervoor zorgen uit de buurt te blijven … het verstand staat op 0 …. de natuur gaat altijd zijn gang …

Raptor

Jaloezie is een exclusieve menseneigenschap.

Miel

Klopt ! Dat monster ziet een loops teefje en wil gewoon instinctief paren. Alles, zelfs de zogeroemde liefde en trouw voor het baasje (?), moet wijken voor zijn paringsdrift ! Wanneer gaat men nu eens eindlijk inzien dat honden onvoorspelbaar en dus onbetrouwbaar en gevaarlijk zijn ? Best zou er een wettelijk verbod komen op het houden van dergelijke honden tenzij men daarvoor een degelijke opleiding heeft gevolgd. Hoevel baasjes van dit soort monsters zouden eigenlijk weten dat het bij elkaar brengen van een loopse teef met hun ‘trouwe viervoeter’ levensgevaarlijk kan zijn ? Die buurvrouw zal nu ook tweemaal… Lees verder »

Peet

Monsters? De mens zal je bedoelen. Het is in 99% altyd de schuld van de mens. En wij kunnen nog leren van de hond. Blij met de kleinste dingen, loyaal en trouw. De hond is echt hè beste vriend. Maar je moet altyd beseffen dat het een dier is wat handelt uit instinct en daar gaan wederom het monster de mens genaamd de mist mee in. Ik ben extreem gelukkig als ik bij mijn dieren ben dat kan geen mens je geven. Dus heb medelijden met de mensen die dat geluk niet hebben zoals jij.

leo

Ik ben sinds mijn geboorte al omringd door honden, ik heb nooit een dag zonder geleefd. Ben nu 54 en heb nog nooit meegemaakt dat mijn honden mij of iemand anders bijten. Mijn honden zijn mijn beste maatjes en ik vertrouw ze meer dan de medemens.

Ted

Leo je lijkt zeker zelf ook op een hond

Anoniem

Helemaal gelijk Peet !!

Pascal

Wat een lulhannes ben jij zeg met je monster.Je hebt geen flauw benul waar je het over hebt.

Peetje

Miele …. sommige mensen zouden ze op een onbewoond eiland moeten flikkeren omdat ze denken dat ze alles weten! Mensen zoals jij! Het is een hond, een levend wezen die net zoveel recht, misschien zelfs wel meer, heeft om te leven op deze aardbol en een normaal leven te leven. Het zijn de mensen die het verpesten voor de dieren!

martin

Uit alles wat u schrijft blijkt dat een hond altijd voorspelbaar is. Mits je de signalen begrijpt die een hond afgeeft.

Inez

Wij hebben een Cane Corso (Italiaanse Mastiff) op 6 maanden gecastreerd en heeft absoluut geen drift, is poeslief en gevoelig en luistert perfect. Ziet er uit als een monster maar is het niet. In Spanje vertikken ze het nog steeds om te steriliseren en te castreren en dan krijg je zo’n toestanden. Waarschijnlijk ook niet opgevoed, als hij maar waakt. Hond heeft geen schuld, is meestal voor 95% de fout van de mens.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.