Gepensioneerden Spanje krijgen gemiddeld 1,74 voor elke betaalde euro terug

Gepensioneerden Spanje krijgen gemiddeld 1,74 voor elke betaalde euro terug
Beeld: 123rf

Gepensioneerden Spanje krijgen gemiddeld 1,74 voor elke betaalde euro terug

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Banco de España heeft berekend dat het pensioenstelsel in Spanje elke gepensioneerde gemiddeld 1,74 euro uitbetaald voor elke 1 euro die door de gepensioneerden werd bijgedragen. De Spaanse Centrale Bank schrijft echter ook dat er grote verschillen zijn tussen de verschillende soorten pensioenen in Spanje.

De Centrale Bank van Spanje heeft om het rendement van de pensioenen te berekenen de gegevens van 7.627 personen die in 2017 met pensioen gingen bekeken. Met deze analyse levert het pensioenstelsel gemiddeld 1,74 euro op voor elke bijgedragen euro.

Er zijn echter ook grote verschillen opgemerkt tussen gewone pensioenen (pensiones ordinarias) met 2,03 euro, vervroegde pensioenen (pensiones anticipadas) met 1,39 euro, de vrijwillig vertraagde pensioenen (pensiones demoradas voluntariamente) met 1,74 euro en die van gedeeltelijk pensioen (pensiones de jubilación parcial) met 1,89 euro. 

Daarnaast is er ook een groot verschil tussen die pensioenen waar men het minste rendement heeft met 0,92 euro (per elke ingebrachte euro) en die met het meeste rendement met 3,16 euro. De 1,74 per betaalde 1 euro is dan ook een gemiddelde in Spanje.

In Spanje wordt alles in feite pensioen genoemd en er zijn verschillende zoals de ouderdomspensioen (pensión de jubilación), nabestaandenpensioen (pensión de viudedad en pensión de orfandad), arbeidsongeschiktheidspensioen (pensión de incapacidad permanente).

Ga naar de inhoud