Het Spaanse woord of zin van de dag (74)

123rf
Beeld: 123rf

Het Spaanse woord of zin van de dag (74)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Veel lezers spreken, schrijven en begrijpen het Spaans waarschijnlijk al maar er zullen ongetwijfeld ook veel lezers zijn die de Spaanse taal nog niet zo goed of helemaal niet onder de knie hebben. Daarom behandelen we in samenwerking met Supergoed Spaans Leren elke dag een Spaans woord, gezegde of zin en geven daarbij de juiste uitspraak. Doe je ook mee!

Deze ‘palabras españolas’ ofwel Spaanse woorden zijn gebaseerd op het castellano (uitspraak: kastejano – castiliaans), het zogenaamde algemeen beschaafd Spaans. Het komt erg vaak voor dat een Spaans woord diverse betekenissen heeft of in andere hoedanigheid gebruikt kan worden. 

Jouw taalbegeleidster is Cintha van Marrewijk en zij leert iedereen snel en makkelijk Spaans via www.supergoedspaansleren.nl

Donderdag 13 augustus

El jueves 13 de agosto 2020
uitspraak: el gwebes trece (slissende c) de agosto dosmielbeente

Vorige week hadden we het over de bijvoeglijke naamwoorden. De woorden eindigend op een -O kun je veranderen in vrouwelijk. En eindigend op elke andere letter blijft het woord onveranderd.

Vandaag oefenen we een aantal kleuren:

  • Rojo – uitspraak: roggo – rood. Het algemene woord eindigt op een -O. Dus met een vrouwelijk zelfstandig naamwoord erachter dan veranderd de O in een A. Deze voorbeelden kun je bekijken in voorgaande Spaanse woorden. La flor roja of bij mannelijk dan wordt het el bolso rojo
  • Azul – uitspraak: azoel met slissende (z) – blauw en blijft onveranderd.
  • Blanco – uitspraak: blanko – wit. Het algemene woord eindigt op een -O, dus verandert mee in vrouwelijk. Bijvoorbeeld: la casa blanca – uitspraak: la kassa blanka – het witte huis.
  • Amarillo – uitspraak: amariejo – geel. Deze verandert mee in vrouwelijk amarilla
  • Rosa – uitspraak: rossa – roze blijft onveranderd.
  • Negro – uitspraak: negro – zwart. Deze verandert mee in vrouwelijk negra.
  • Verde – uitspraak: berde – groen. Blijft onveranderd
  • Marrón – uitspraak: marrón met de klemtoon op de ó. – Bruin en blijft onveranderd.

Vind je dit moeilijk? Oefen dit en plaats een aantal zinnen in de besloten Facebook groep www.facebook.com/groups/gratisspaanselessen en wij helpen je mee.

De uitspraak van het Spaanse woord

De letterlijke uitspraak volgens het castellano zet ik achter elk Spaans woord, maar soms klinkt het net iets anders. Houd daarbij in je achterhoofd dat het Spaans uit Madrid heel anders klinkt als die van Andalucia. Denk ook maar aan ons kleine kikkerlandje, een Hagenees spreekt de taal toch echt heel anders uit dan een Rotterdammer of een Amsterdammer.

Er zijn van die letters die wij in het Nederlands heel overdreven uitspreken, ik geef je dan een tussenvariant zodat het beter klinkt in het Spaans. Een Spanjaard denkt bijvoorbeeld dat ze de V uitspreken als een V, maar het klinkt toch echt een B. Soms spreken ze een tussenvariant uit van een V en een B, maar omdat wij dat niet kunnen en de uitspraak B beter in de buurt komt in het Spaans, geef ik je deze. Sommige Spanjaarden spreken de dubbel LL uit als DJ, maar een J zit toch echt beter in de buurt van het Castellano. 

Wel belangrijk is, als je een woord ziet met een leesteken ´ dan ligt daar de klemtoon, daar leg je dus de nadruk. Bijvoorbeeld bij het woord ADIÓS dan ligt de klemtoon op de Ó. En de Spanjaarden spreken in principe elke letter uit. 

Schrijvend de uitspraak doen is natuurlijk nooit makkelijk. Vandaar dat ik binnenkort weer in een Gratis LIVE Spaanse les alle woorden van Het Spaanse Woord ga doornemen en extra ga uitleggen. Wil je eens meedoen of de opname ontvangen schrijf je dan in via: https://app.enormail.eu/subscribe/e718b2f925b70b37317a5280354537dd

Un beso Cintha

Ga naar de inhoud