Aardbeving van 4,5 op de schaal van Richter bij Granada ook gevoeld in Málaga

Aardbeving van 4,5 op de schaal van Richter bij Granada ook gevoeld in Málaga
Beeld: 123rf

Aardbeving van 4,5 op de schaal van Richter bij Granada ook gevoeld in Málaga

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

GRANADA – Inwoners in of in de buurt van Granada en ook in de provincie Málaga hebben wellicht de aardbeving die donderdagavond laat heeft plaatsgevonden kunnen voelen. Volgens het Spaanse Geografisch Instituut (IGN) werd deze ‘terremoto’ met een kracht van 4,5 op de schaal van Richter om 23.25 uur geregistreerd op een diepte van 4 km in de nabijheid van Cijuela in de provincie Granada.

De aardbeving had volgens het Instituto Geográfico Nacional (IGN) een kracht van 4,5 op de schaal van Richter. Deze ‘zwaardere’ aardbeving werd voorafgegaan door een lichtere aardbeving of aardschok van 1,5 op de schaal van Richter in Alhama de Granada en gevolgd door aardbevingen of aardschokken van 3,1 en 1,9 op de schaal van Richter in Santa Fe.

Het gaat volgens de lokale media om de zwaarste aardbeving van dit jaar en zelfs de zwaarste sinds 2010. Er kwamen bij de autoriteiten meer dan honderd verontruste telefoontjes binnen en er is ook schade gemeld aan enkele woningen. In Santa Fe is het opnieuw raak met een aardbeving nadat in februari van dit jaar dit gebied geteisterd werd door meerdere aardbevingen.

Sinds april 2021 zijn er in de provincies Granada, Almería en Málaga circa 1.500 aardbevingen en aardschokken geregistreerd. Het zuiden van Spanje staat bekend om de grote hoeveelheden aardbevingen dus het komt vaker voor maar zelden komt dit boven de 4 op de schaal van Richter.

Inwoners van diverse gemeenten zoals Cijuela, Granada, Jaén, aan de Costa Tropical en aan de Costa del Sol of het binnenland van de provincie Málaga hebben wellicht deze aardbeving kunnen voelen. Op deze pagina kun je een lijst zien van alle gemeenten waar de aardbeving te voelen was.

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.