Europese hitterecord verbroken: wat was de hoogste temperatuur ooit in Spanje?

Europese hitterecord verbroken: wat was de hoogste temperatuur ooit in Spanje?
Beeld: 123rf

Europese hitterecord verbroken: wat was de hoogste temperatuur ooit in Spanje?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Deze week is het Europese hitterecord van de hoogste temperatuur ooit verbroken. Dat gebeurde op het Italiaanse eiland Sicilië waar men vecht tegen de natuur- en bosbranden maar waar het kwik op woensdag ook steeg naar 48,8 graden. Dat is meer dan het vorige hitterecord van 48 graden dat in Athene werd geregistreerd. Maar was was de hoogst gemeten temperatuur ooit in Spanje?

Het Europese hitterecord heeft Spanje nog niet verbroken waarbij het gaat om officieel geregistreerde temperaturen. Weliswaar wordt er in de met name buitenlandse pers wel eens geschreven dat het 50 graden is ofzo maar die temperatuur is nooit bereikt in heel Europa.

Hoogste Spanje (tot nu toe)

Op donderdag 13 juli 2017 om 17.10 uur werd in de gemeente Montoro in de provincie Córdoba de tot nu toe officieel hoogste temperatuur gemeten van 47,3 graden. Daarmee werd het oude record uit 1994 met slechts een tiende graad vervangen. Op 4 juli 1994 werd namelijk bij het observatorium Alfonso X el Sabio in Murcia de tot dan hoogste temperatuur ooit gemeten (sinds dat men het meet) van Spanje met 47,2 graden. Op 23 juli 1995 kwam de stad Córdoba al eens dicht bij het oude record toen het 46,6 graden werd, net zoals die dag in Sevilla.

Er zijn meldingen dat op 11 juli 1873 in Sevilla temperaturen zijn gemeten boven de 49,8 graden. Het probleem is echter dat dit niet 100% bewezen is, de apparatuur van toen niet toereikend was en de temperatuur gemeten werd in de klokkentoren van de kathedraal.

Hoogste op de wereld

De hoogst gemeten temperatuur ooit werd geregistreerd in Furnace Creek in de Death Valley (Verenigde Staten) waar het op 10 juli 1939 maar liefst 56,7 graden werd. In Europa is de hoogst gemeten temperatuur sinds woensdag 11 augustus (2021) 48,8 graden die werd geregistreerd in Syracuse op Sicilië (Italië). Daarmee werd het oude record van 48 graden in Athene (Griekenland) dat op 10 juli 1977 werd geregistreerd verbroken.

In Spanje is dus de hoogst gemeten temperatuur ooit (tot nu toe) 47,3 graden terwijl dat in Nederland 40,7 graden is wat op 25 juli 2019 werd gemeten in Gilze-Rijen. In België is de hoogst gemeten temperatuur ooit 41,8 graden wat op 25 juli 2019 in Begijnendijk werd gemeten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.