Oudste bier van Europa werd 6.000 jaar geleden in Spanje gebrouwen

Oudste bier van Europa werd 6.000 jaar geleden in Spanje gebrouwen
Beeld: la Encantada

Oudste bier van Europa werd 6.000 jaar geleden in Spanje gebrouwen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Archeologen en onderzoekers zijn al jaren geleden erachter gekomen dat het oudste of wellicht wel eerste bier niet uit Duitsland of een ander land komt maar uit Spanje. Om precies te zijn stamt het oudste bier uit een periode meer dan 6.000 jaar geleden en werd dit gebrouwen in Begues, op 30 kilometer van Barcelona. Het opvallende is dat dit hop-vrije bier nu nog steeds te drinken is.

Hier oudste biertje van Europa werd 6.300 jaar geleden gebrouwen en gedronken door 30 of 40 personen die in de Cueva de Can Sadurní grot in het Catalaanse Begues leefden, op slechts 30 kilometer van Barcelona. Onderzoekers van ‘Investigación de la Prehistoria y la Arqueología del Garraf-Ordal’ zijn erachter gekomen dat de gevonden voorwerpen resten bevatten van bier.

Om concreet te zijn werden er resten van kruiken gevonden waarvan het interieur overblijfselen bevatte van de gisting van dit neolithische bier, het oudste bier dat in Europa is gevonden. Het was een hele ontdekking maar nog verbluffender is dat het meer dan 6.300 oude bier nu nog steeds gebrouwen wordt.

De ontdekking werd al geruime tijd geleden gedaan waarna ‘La Encantada’ werd opgericht om op klassieke wijze het neolithische bier na te maken en opnieuw leven in te blazen. Het is een pittig, zoet en droog biertje geworden, gemaakt van gerstemout, bijvoet, citroentijm, bessen en honing. Bovendien bevat het geen hop, een van de meest voorkomende ingrediënten in bier, aangezien prehistorische bieren mengsels van kruiden en aromatische planten gebruikten, ‘gruit’ genaamd. Het bier van ‘La Encantada’ is in verschillende winkels te koop en per fles gaat een euro naar de bekostiging van het onderzoek van deze grot nabij Barcelona.

Het bier dat in Catalonië is gevonden is overigens met 6.300 jaar niet het oudste bier ter wereld. Die eer gaat naar de Raqefet-grot in Israël waar in 1956 13.000-jaar oude sporen van het brouwen van bier en mout uit een brij van wilde tarwe- en gerstsoorten, met sporen van haver, peulvruchten en lijnzaad werden gevonden.

bier1
Ga naar de inhoud