15 augustus is nationale feestdag in Spanje: Asunción de la Virgen Maria

15 augustus is nationale feestdag in Spanje: Asunción de la Virgen Maria
Beeld: via Freepik

15 augustus is nationale feestdag in Spanje: Asunción de la Virgen Maria

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

15 augustus is een nationale feestdag in Spanje, de dag waarop de Asunción de la Virgen Maria gevierd wordt, het moment dat de maagd Maria met lichaam en ziel naar de hemel opsteeg. Het is een katholieke feestdag die in heel Spanje gevierd wordt. Het is een dag dat veel winkels gesloten zijn en mensen niet werken. Op veel plaatsen in het land worden er tevens vuurwerkspektakels en andere festiviteiten georganiseerd. Omdat het in 2022 erg droog is en er gevaar voor bosbranden is, zal er op veel plaatsen waarschijnlijk minder of geen vuurwerk te zien zijn.

De ‘Asunción de la Virgen Maria’ oftewel ‘Maria-Tenhemelopneming’ of ‘Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart’ is een nationale feestdag in Spanje die haar wortels heeft in de katholieke kerk. Het is de dag waarop de opname van Maria in de hemel met lichaam en ziel wordt herdacht en gevierd. Er zullen veel Spanjaarden zijn die dit vieren in de kerk, maar voor het merendeel staat deze dag synoniem voor een vrije dag waarop niet gewerkt wordt en daarnaast symbolisch ook het einde van de drukke zomerweken.

Op 15 augustus worden in heel Spanje meer dan 2.450 feesten georganiseerd, veel met vuurwerk, muziek, dans en stierenvechten als onderdeel. De meeste dorpen vieren rond deze tijd hun zomerfeesten met de traditionele ‘verbenas’ of ‘fiestas populares die meestal bestaan uit optredens van orkesten en bands die de beste Spaanse en internationale krakers ten gehore brengen terwijl er ook vaak DJ’s voor de muziek zorgen. 

Kijk maar eens HIER voor een lijst die door Spotify is samengesteld met de meest gehoorde muziek tijdens de ‘Fiestas de Pueblo’. 

Wist je dat?

In het bisdom Antwerpen wordt Moederdag sinds 1913 op 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, Sainte- Marie of Moederkesdag) gevierd. Dat geldt dus alleen voor Antwerpen en niet heel Spanje.

Ga naar de inhoud