Search
menu
Search

Hoogste temperatuur hittegolf Spanje gemeten in Valencia met 46,8 graden

Hoogste temperatuur hittegolf Spanje gemeten in Valencia met 46,8 graden
Beeld: via 123rf

Hoogste temperatuur hittegolf Spanje gemeten in Valencia met 46,8 graden

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De huidige hittegolf, wat alweer de derde van deze zomer is en meteen ook de ergste volgens de Spaanse Weerdienst AEMET, loopt op zondag op zijn einde. En deze ‘ola de calor’ heeft voor aardig wat weerrecords gezorgd, zoals de hoogste temperatuur van de afgelopen week die, vreemd genoeg, niet werd geregistreerd in Andalusië of Extremadura, maar in de Valencia regio. Op donderdag stond de temperatuurmeter bij het vliegveld van Valencia op 46,8 graden.

Hoewel AEMET voorspelde dat de temperaturen tijdelijk de 45 graden zouden bereiken op veel plaatsen in Spanje, stonden de inwoners van de stad Valencia versteld toen de thermometers een historisch record aangaven. Bij het observatorium van de luchthaven van Valencia werd afgelopen donderdag een temperatuur geregistreerd die de 43,4 graden van 6 juli 1986 overtrof. Het werd volgens de officiële meettemperatuur 46,8 graden, tevens de hoogste temperatuur tot nu toe dit jaar in Spanje.

Het all-time hitterecord van 47,4 graden dat op 14 augustus 2021 werd geregistreerd in Córdoba, is met deze 46,8 graden niet verbroken, maar de zomer is nog lang dus de kans dat dit ergens in Spanje zal gebeuren is groot. Gedurende de derde hittegolf deze zomer zijn echter meerdere andere records verbroken in Spanje.

Naast het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden, was het ook extreem warm op de Canarische Eilanden. Zaterdag werd de hoogste temperatuur van heel Spanje geregistreerd op Gran Canaria waar het in La Aldea de San Nicolas 45,8 graden werd en in San Bartolome Tirajana steeg het kwik naar 43,3 graden. Op vrijdag werd de hoogste temperatuur gemeten in Montoro (Córdoba) waar het kwik steeg naar 45,3 graden, wat ongeveer dezelfde temperatuur was als in Maspalomas op Gran Canaria waar het 45,2 graden werd.

Meetstations AEMET
De meteorologische stations van de Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) zijn de enige die de officiële temperaturen mogen meten in Spanje. Bij de meer dan 800 meteorologische stations in Spanje wordt de temperatuur van de lucht volgens internationale afspraak gemeten. Dit gebeurt in graden Celsius op een hoogte van anderhalve meter boven een open (gras)vlakte. De thermometer of de sensor staat in een wit kastje (in het Spaans garitas meteorológicas) met wanden die de vorm hebben van een open jaloezie. Daardoor heeft de wind vrij spel, maar zon en neerslag kunnen niet tot de instrumenten doordringen.

Ga naar de inhoud