Toekomstvoorspelling: de zomer in Noord- en lente/herfst in Zuid-Europa

Toekomstvoorspelling: de zomer in Noord- en lente/herfst in Zuid-Europa
Beeld: via canva.com

Toekomstvoorspelling: de zomer in Noord- en lente/herfst in Zuid-Europa

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Door klimaatverandering stijgen de temperaturen in Spanje en andere Zuid-Europese landen. Dit heeft volgens veel Spaanse en internationale kranten nu al invloed op het toerisme. Er is een verschuiving gaande waarbij tijdens de heetste maanden meer toeristen naar het midden en noorden van Europa trekken, wat nadelig is voor landen als Spanje waar in de lente en herfst weer meer toeristen naar toe zullen reizen vanwege de aangename temperaturen, dat blijkt uit een internationale studie.

Uit een rapport van het Europese Gemeenschappelijk Onderzoekscentrum (JRC) blijkt dat als de temperatuur met drie of vier graden Celsius stijgt, de toeristenaantallen in de zuidelijke kustgebieden in de zomer met bijna 10% zouden dalen. Aan de andere kant zouden Noord-Europese kustbestemmingen in zo’n scenario ongeveer 5% meer toeristen trekken tijdens de zomer en aan het begin van de herfst.

Volgens hetzelfde rapport zullen in de zuidelijke gebieden, zoals Spanje, de verminderde bezoeken in de zomer enigszins opgevangen worden door meer toeristen in de overige seizoenen, zoals de lente, herfst en wintermaanden.

In 2022 was 34% van alle overnachtingen door toeristen in de EU tijdens de maanden juli en augustus, met de meest uitgesproken seizoenspieken in landen als Spanje, Kroatië, Griekenland, Bulgarije, Italië en Frankrijk, zo blijkt uit cijfers van Eurostat. Toch zijn er al duidelijke verschuivingen in het toerisme merkbaar. Volgens JRC daalde het aantal mensen dat hun vakantie tussen juni en november in landen als Griekenland, Spanje of Portugal had gepland met 4%.

Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn het zomerseizoen te verschuiven of vakanties gedurende het hele jaar te verdelen. In landen zoals België wordt dit al toegepast, waar de zomervakantie van scholen is ingekort om meer vakantieweken in andere delen van het jaar te kunnen plaatsen. Kan dit in andere landen worden toegepast? Voor Spanje zou dit een uitdaging zijn. Het aanpassen van het zomerseizoen zou een grote herstructurering vergen en zou niet alleen invloed hebben op het toerisme, maar ook op vele andere economische en sociale sectoren. Zoals bekend hebben kinderen in Spanje drie maanden zomervakantie, iets wat dusdanig in de Spaanse cultuur is verweven dat dit moeilijk aan te passen is.

Ga naar de inhoud