skip to Main Content
Het manifest van “los otros catalanes” die het helemaal gehad hebben met het proces van afscheiding van Spanje

Het manifest van “los otros catalanes” die het helemaal gehad hebben met het proces van afscheiding van Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Afgelopen maandag was het 11 september en een regionale feest/herdenkingsdag in Catalonië waarbij honderdduizenden Catalanen de straten van Barcelona op gingen om aan te geven dat ze een onafhankelijk Catalonië willen en op 1 oktober naar de stembussen willen gaan tijdens het referendum. Over het algemeen zijn alle deelnemers aan dit soort manifestaties juist die Catalanen die voor afscheiding zijn maar waar zijn dan die miljoenen Catalanen die tegen afscheiding zijn?

Er zijn altijd vele meningen en opiniepeilingen waarbij er veel met cijfers, nummers en aantallen gegooid wordt maar er is een feit dat zeker is: Catalonië en de Catalaanse bevolking is in tweeën gesplitst. Of men is het eens met de afscheiding of men is er tegen. Dit reflecteert zich ook in de vraag die op de stembiljetten staat waarbij slechts twee antwoorden mogelijk zijn: si of no, een andere keuze is er niet.

Er is een hele grote groep die voor afscheiding van Spanje en de stichting van de Catalaanse Republiek is en dat moet gerespecteerd worden maar er is ook een hele grote groep die tegen afscheiding is maar waar je nooit iets van hoort. Volgens velen is er een meerderheid die tegen een afscheiding is maar vooralsnog zijn er geen recente nummers bekend. Ongetwijfeld zullen er nog veel peilingen, onderzoeken en enquêtes gaan volgen waardoor de mensen buiten Catalonië een beter beeld kunnen krijgen van de aantallen voor- en tegenstanders.

De andere Catalanen

In 2015 werd via Facebook een manifest gepubliceerd door Catalanen die geen zin meer hadden in het hele, in hun ogen, onzinnige proces van een referendum en de onafhankelijksstrijd die volgens hen nergens naar zal leiden. Op dat moment werd het “manifiesto de los que están hartos del proces” gepubliceerd en dat wordt de laatste dagen weer uit de kast gehaald waarbij deze deels is aangepast naar de huidige situatie. Er is een grote verspreiding via Facebook, Twitter en WhatsApp met berichten met daarin de lange of korte tekst van het manifest van de andere Catalanen.

Er zijn veel mensen voor een eigen Republiek maar er zijn er ook veel tegen. Helaas is Catalonië nu compleet in tweeën gedeeld en is dat wellicht wel een schade aan de Catalaanse bevolking die nooit meer goed zal komen. Uiteraard is dat niet goed voor de mensen die wonen in Catalonië, niet goed voor de rest van Spanje en zeker niet goed voor het imago van Spanje in het buitenland. Ligt de schuld bij de centrale regering of is het de schuld van de Catalaanse autoriteiten … de meningen zijn sterk verdeeld zoals ook op SpanjeVandaag te zien is in de reacties van onze lezers.

Hieronder de hele tekst van het “manifest van de andere Catalanen”, in het Spaans:

Somos los otros catalanes: los que cuando vamos a manifestaciones nos comportamos como personas civilizadas, los que nunca colocaremos ninguna bandera en el balcón; somos tranquilos, tolerantes, trabajadores, pacíficos, discretos y amigos de nuestros amigos; queremos tener salud, amor y trabajo, como todo el mundo; creemos en la familia y en el esfuerzo personal y no en la donación y subvención para conseguir las cosas; amamos la paz y la libertad. Aborrecemos la corrupción, la violencia, el abuso de poder, la manipulación y la mentira.

Somos bilingües sin complejos; hacemos zapping sin problemas por todas las opciones y la película que vimos ayer ya no recordamos en qué idioma la oímos (catalán o castellano). Nos gustan los deportes y animamos igualmente a Nadal, Ferrer, Lorenzo, Alonso, al Barça, al Español y a la Selección, y nos da igual si el gol lo mete un catalán o un manchego cuando competimos por la copa de Europa o el Mundial. Y por respeto no pitamos el himno de España ni ningún otro.

Estamos hartos del procés y del politiqueo en general con tanta mentira. Votamos al menos malo o por descarte.

Aborrecemos a quienes fomentan las fobias entre territorios, sean del color que sean, de aquí o de cualquier otro sitio, para ganar cuatro votos, mantener la poltrona y seguir llevándose el caldo calentito a cuenta de todos.

No creemos que la independencia sea la solución a todos nuestros problemas: no somos tan ingenuos; consideramos que la política de confrontación y sus líderes son precisamente parte del problema.
¿Por qué está todo tan crispado? ¿No tendrían que trabajar todos para sacarnos de esta crisis, dejarse de historias y no confrontarnos unos con otros? Creo que muchos pensamos así, pero no se nos ve ni se nos oye: somos los Otros. Y aunque saben que estamos nos ignoran por no pensar como ellos.

Tras el próximo fracaso del 1 de octubre habrá nuevas elecciones autonómicas. Informad a todos los que formamos parte de los Otros, a vuestros conocidos, a los indecisos, a los que piensan que esto no va con ellos, que de nuestro voto en las citadas futuras elecciones autonómicas depende que Catalunya siga siendo feudo de unos cuantos que basan su discurso en el odio a los demás pueblos de España, adoctrinando en las escuelas a nuestros niños y difundiendo propaganda y mentiras en los canales autonómicos y en los otros medios comprados con subvenciones pagadas con nuestro dinero. Exijamos que los constitucionalistas lo sean por encima de los intereses de sus partidos.

Vamos a demostrar a quienes lideran el procés que en el mundo somos catalanes y españoles. Vamos a demostrarles que no nos hemos creído la vil mentira de que “Espanya ens roba” cuando los únicos que nos han estado robando son ellos: nuestros recursos, nuestro dinero, nuestro orgullo y nuestra dignidad, intentando vanamente hacernos sentir inferiores y de segunda. Vamos a decirle a ellos y al mundo que ya basta de muestras de odio, intransigencias y amenazas de sanciones para quien no colabora o piensa como ellos. Vamos a frenar esta aventura que solo nos ha traído y traerá más pobreza económica e intelectual y más crisis a pesar de que nos prometen el paraíso.

Porque amamos Catalunya, porque amamos España, porque queremos seguir siendo europeos, ¡viva Catalunya!

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 22 reacties
 1. Blijkbaar is dit niet gepost, anders is het dubbel, sorry dan. Wat over het hoofd wordt gezien is dat Catalonië in het verleden honderden jaren een onafhankelijke staat is geweest. De laatste maal in 1934, en enkele jaren later werd het manu militari door Franco ingelijfd en werd hun eigenheid onderdrukt. Nu willen ze hun onafhankelijkheid terug. Redactie: klopt wat de “Spaanse” grondwet betreft, maar dat is voor hun de bezetter..

 2. Elk mens wil per definitie zelf zijn leven inrichten maar moet zich realiseren dat hij altijd anderen nodig heeft om doelen te bereiken. Eendracht maakt macht.
  Had Barcelona op alleen de Olympische Spelen kunnen organiseren zonder de hulp uit Madrid en wat gaan de multinationals doen na een Calexit.
  De tegenstanders van een onafhankelijk Catalonie moet eens kijken naar de gevolgen in Groot Brittannië en hun stem ook laten horen en niet afwachten en denken “manana”

 3. wat hier nogal gemakkelijk over het hoofd wordt gezien is dat Catalonië honderden jaren een onafhankelijke staat is geweest, de laatste maal in 1934. Dan is onder de dictatuur van Franco, Catalonië manu militari ingelijfd bij Spanje. Dit gepaard gaande met onderdrukking van de Catalaanse eigenheid. Vandaag zijn ze er terug, en van mij mag dat. Redactie: jullie hebben een punt, de “Spaanse” grondwet..maar de Spanjaarden gaan nooit dit belangrijk wingebied terug geven. Als de Catalanen op vreedzame wijze TERUG onafhankelijk willen worden zie ik geen probleem.

 4. Een referendum is een volksraadpleging die meestal alleen maar uitgevoerd wordt ten voordele van diegenen met de grootste mond. Inhoud is niet belangrijk, wel popiejopie en haantjes gedrag. Je zal zien dat dadelijk een kleine meerderheid van het electoraat voor afscheiding stemt zonder op de hoogte te zijn van de gevolgen en victorie kraait als in de stemming zij winnen. Ze claimen dan de stem ‘van het volk’ te zijn en dus het gelijk aan hun kant want ze zijn toch ‘de meerderheid’. Dit terwijl de echte meerderheid daar dan wel de dupe van wordt.
  Het gereedschap, het referendum, is dus vals, en de argumenten van de voorstanders meestal onzinnig.

  Als een ieder maar zich kan afscheiden van het grotere geheel zijn we binnen no time terug in de vroege middeleeuwen waar steden en streken elkaar het leven zuur maakten en de gewone burger niets meer te vertellen had.

  Nee, domme Nederlanders die tegen Europa zijn, domme Engelsen die uit de Unie willen en hele domme Catalanen die denken zonder het grote geheel beter af te zijn.
  Onze rijkdom is gestoeld op samenwerken en verdragen en het gegeven dat de sterken de zwakkeren steuen. Daarmee ophouden en zich afscheiden en alles voorzich zelf houden is een weg terug naar tijden die iedereen dacht achter zich te hebben gelaten.

  1. Niet de Nederlanders zijn tegen Europa, maar de PVV.
   Graag wel even alles in perspectief houden.

  2. Meneer Rudy Puister “met de grootste mond”: in Zwitserland gebeurd ALLES per referendum, hoor! En is dat land nu niet net een voorbeeldstaat (en zonder EU). Herzie uw mening, en laat de geschiedenis haar rechten!

   1. Maar in Zwitserland stemmen alle burgers van alle kantons! Zulke referenda zijn dus wel legaal.

    1. Als het volgens de wet gaat wel ja. Men dient zich aan de grondwet te houden maar de stugge houdinh van de PP regering zorgt ervoor dat Catalonië steeds bozer wordt

 5. ongelofelijk…Catalonië is van de Catalanen, wanneer gaan jullie dat eens beseffen ? Als ze een referendum willen het zij zo, als ze afscheiden, het zij zo. De vraag is waarom zijn ze in Madrid zo bang ? Simpel, ze zijn hun financiële melkkoe kwijt..

  1. Maar dat wil niet zeggen dat ze dan maar de wet moeten vergeten. Waar is een land als er geen wetten zijn, als de grondwet niet gerespecteerd wordt en als de politici maar doen wat ze willen omdat ze daar zin in hebben. Wat ze moeten doen is op de een of andere manier de grondwet aanpassen zodat een LEGAAL referendum eventueel een mogelijkheid zou zijn, iets wat op dit moment moelijk is met de PP aan de macht. Dat willen de Catalaanse politici echter niet omdat het dan wel eens zo kan zijn dat de meerderheid tegen zou stemmen. Tot nu toe houdt de grote meerderheid zich stil want het is een ilegaal referendum wat niet geaccepteerd wordt door Spanje en niet door Europa en niet door de hele wereld.

 6. Het gaat helemaal de verkeerde kant op met Spanje vandaag. A. Het is een Nederlands talige pagina en geen Spaans talige .B . Nu wordt het langzamerhand een politiek getinte pagina. Dit is jammer de informatie was van hoge kwaliteit .

  1. Juanito, we proberen nu juist al het actuele nieuws te laten zien, of dat nu pro of tegen afscheiding is. Dit artikel is geplaatst in zo’n beetje alle kranten in Spanje dus is het nieuws. We hebben niet de hele Spaanse tekst vertaald want dat is gekkenwerk haha. Daarnaast vragen veel mensen om informatie over de situatie in Catalonië en daar proberen we dan ook zoveelmogelijk gehoor aan te geven. Daarnaast is de opmerking ook niet goed onderbouwd want van de vele berichten die we plaatsen zijn er slechts weinig over de politiek en de situatie in Catalonië.

 7. Volgens mij zijn de Catalanen al los van Spanje, alleen Rajoy heeft het nog niet door.
  Het is weer een dictatuur zoals 50 jaar jgeleden daar.

  1. Catalanen hebben, net als andere autonome deelstaten, gewoon al heel veel zeggenschap over hun belastingen, sociale zaken etc. Er spelen hier veel sentimenten mee uit een niet ver verleden, die helaas het realisme verdringen. Je losmaken van Spanje, maar wel deel uitmaken van de EU, waar datzelfde Spanje deel van uitmaakt, is niet erg logisch. Vooral niet als je weet dat Spanje dan zijn goedkeuring moet geven aan deze toetreding!

 8. Laatste nieuws volgens El Mundo.
  Het Catalaanse OM laat alle burgemeesters die meewerken aan het referendum arresteren en heeft aan Trapero ( hoofd Mossos) opdracht geveven het referendum tegen te gaan en alles dat ermee te maken heeft in beslag te nemen.
  Gelukkig wordt er nog door iemand van het gezag in Catalonië nagedacht.
  Het referendum is hiermee in feite dood. Eens kijken wanneer Bergpiek dit ook inziet en gaat aftreden.

 9. Lees net in Elmundo, dat Trapero, hoofd van de veelgeprezen mossos, zijn agenten de opdracht heeft gegeven, het referendum te verhinderen. Dit, mede omdat het CATALAANSE OM ( goed lezen) het referendum ook als illegaal bestempeld.
  Daarmee is het referendum in feite passé.
  Eens kijken of Bergpiek dit ook zo ziet. Ik gok van niet.
  Want met een plaat voor je kop zie je sowieso niet veel.

 10. Die laatste zin slaat helemaal nergens op, Miel.
  Het gaat niet om een referendum, maar om een LEGAAL referendum !
  En het gaat er dus ook niet om of je autoritair bent, maar of je je aan de wet houdt.
  U zet de boel, bewust naar mijn mening, helemaal op zijn kop.
  Er is namelijk niemand die twijfelt aan het democratisch gehalte van een LEGAAL referendum!

 11. Zo, ik bedoel maar. Weer een prima publicatie, Remco.
  En oh, wat triest weer, zo’n reactie van Miel. Waarom nou weer de suggestie van uitschot? Dat staat er toch helemaal niet? Mogen de tegenstanders dan helemaal niets zeggen of zo? Ik ben blij dat ze hun mond open doen!

  1. Rob, de spijker op zijn kop, want tegenstanders mogen niets zeggen. Zo wordt er tegenwoordig het debat gevoerd, wat dus eigenlijk helemaal geen debat meer is. En dit zie je inmiddels door heel Europa. De hardste schreeuwers proberen anderen hun mening te ontzeggen door deze te overschreeuwen! Sic.

 12. “….Somos los otros catalanes: los que cuando vamos a manifestaciones nos comportamos como personas civilizadas, los que nunca colocaremos ninguna bandera en el balcón; somos tranquilos, tolerantes, trabajadores, pacíficos, discretos y amigos de nuestros amigos; queremos tener salud, amor y trabajo, como todo el mundo; creemos en la familia y en el esfuerzo personal y no en la donación y subvención para conseguir las cosas; amamos la paz y la libertad. Aborrecemos la corrupción, la violencia, el abuso de poder, la manipulación y la mentira….ª

  … of maw : Wij zijn niet zoals dat uitschot, wij zijn de andere, de goeie Catalanen !”
  Lang geleden noemde men dat Farizeeërs.

  Voor de rest heb je een punt: er zijn twee verschillende meningen. Een referendum is echter dé manier om op democratische manier te weten te komen welke mening door de meerderheid wordt gesteund. Wie daar tegen is getuigt van weinig democratische ingesteldheid en het verhinderen van een referendum heeft eigenlijk een autoritair tintje.

  1. Een referendum waarvan de gevolgen de hele bevolking van een heel land treffen, hoort niet alleen maar voorbehouden te zijn aan de inwoners van de regio die onafhankelijk wil zijn, maar open te zijn voor alle inwoners. Terecht dat daarom dit referendum ongeldig verklaard is. Dat heet democratie!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken