Eerste giftige gele schorpioen gevonden op Ibiza

Eerste giftige gele schorpioen gevonden op Ibiza
Beeld: Twitter

IBIZA – Op 29 augustus hebben medewerkers van de Conselleria Balear de Medio Ambiente een exemplaar van de Buthus occitanus ofwel in het Spaans ‘escorpión amarillo’ gevonden. Het gaat om een schorpioenen soort die niet voorkomt op de Balearen. De vondst werd gedaan in Santa Eulària.

Het gaat in het geval van de gele schorpioen om een niet autochtone en dus invasieve soort die gevaarlijk kan zijn voor de autochtone fauna. De natuur en milieu autoriteiten van de Balearen hebben dan ook gewaarschuwd voor dit soort invasieve soorten. Men heeft tevens opgeroepen om meteen contact op te nemen met 112 om een nieuwe vondst door te geven.

Buthus occitanus is een schorpioenen soort uit de familie van de Buthidae en komt hoofdzakelijk voor in delen van Noord-Afrika, West-Azië, Zuid-Frankrijk en in sommige delen van Spanje. Deze soort is in Afrika behoorlijk giftig, maar er bestaat een tegengif tegen hun steek. Exemplaren die in Zuid-Frankrijk worden gevonden lijken aanzienlijk minder giftig te zijn. Het is niet bekend om welke soort het in het geval van Ibiza gaat.

Net zoals giftige slangen en spinnen komen er ook giftige schorpioenen voor in Spanje zoals de Buthus occitanus (escorpión común of amarillo), Buthus ibericus (Alarcrán), Euscorpius flavicaudis (escorpión negro), Euscorpius balearicus (komt wel voor op de Balearen) en Belisarius xambeui (escorpión ciego) die in Catalonië voorkomt. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

6
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Anoniem

Verdorie…in Andalusia ook al schorpioenen. Ik zie mezelf al met een mes uit Albacete een insnijding maken in mijn been maar daarna kan ik de wond niet bereiken om het gif eruit te zuigen zoals in de cowboy films. En dan sterf ik onder vreselijke krampen en pijnen.

Gerard

Hier in de Lagunas de Ruidera komt hij weinig voor. Vogels vinden ze op droge vlaktes en nemen ze mee. Vaak laten ze ze in de lucht weer los en vallen ze zomaar in je tuin. Oppassen geblazen. Hij wel giftig, maar niet dodelijk.

JP

Hier in de campo van Extremadura komen we deze gele schorpioen regelmatig tegen. En inderdaad is een steek van deze jongen een heel pijnlijke zaak.

maclaren0@gmail.com

Bij ons Almeria (el cerro Gordo ) zie je deze wekelijks

maclaren0@gmail.com

Ja deze gele rot…. K daar heb ik al een steek van gehad gezellig is iets anders

Bert meeusen

Hallo, ben deze schorpioen in juni van dit jaar al tegen gekomen in Spanje Andalusië,

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.