skip to Main Content
Eerste giftige gele schorpioen gevonden op Ibiza
Twitter

Eerste giftige gele schorpioen gevonden op Ibiza

IBIZA – Op 29 augustus hebben medewerkers van de Conselleria Balear de Medio Ambiente een exemplaar van de Buthus occitanus ofwel in het Spaans ‘escorpión amarillo’ gevonden. Het gaat om een schorpioenen soort die niet voorkomt op de Balearen. De vondst werd gedaan in Santa Eulària.

Het gaat in het geval van de gele schorpioen om een niet autochtone en dus invasieve soort die gevaarlijk kan zijn voor de autochtone fauna. De natuur en milieu autoriteiten van de Balearen hebben dan ook gewaarschuwd voor dit soort invasieve soorten. Men heeft tevens opgeroepen om meteen contact op te nemen met 112 om een nieuwe vondst door te geven.

Buthus occitanus is een schorpioenen soort uit de familie van de Buthidae en komt hoofdzakelijk voor in delen van Noord-Afrika, West-Azië, Zuid-Frankrijk en in sommige delen van Spanje. Deze soort is in Afrika behoorlijk giftig, maar er bestaat een tegengif tegen hun steek. Exemplaren die in Zuid-Frankrijk worden gevonden lijken aanzienlijk minder giftig te zijn. Het is niet bekend om welke soort het in het geval van Ibiza gaat.

Net zoals giftige slangen en spinnen komen er ook giftige schorpioenen voor in Spanje zoals de Buthus occitanus (escorpión común of amarillo), Buthus ibericus (Alarcrán), Euscorpius flavicaudis (escorpión negro), Euscorpius balearicus (komt wel voor op de Balearen) en Belisarius xambeui (escorpión ciego) die in Catalonië voorkomt. 

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Verdorie…in Andalusia ook al schorpioenen. Ik zie mezelf al met een mes uit Albacete een insnijding maken in mijn been maar daarna kan ik de wond niet bereiken om het gif eruit te zuigen zoals in de cowboy films. En dan sterf ik onder vreselijke krampen en pijnen.

  2. Hier in de Lagunas de Ruidera komt hij weinig voor. Vogels vinden ze op droge vlaktes en nemen ze mee. Vaak laten ze ze in de lucht weer los en vallen ze zomaar in je tuin. Oppassen geblazen. Hij wel giftig, maar niet dodelijk.

  3. Hier in de campo van Extremadura komen we deze gele schorpioen regelmatig tegen. En inderdaad is een steek van deze jongen een heel pijnlijke zaak.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken