SpanjeVerhaal: Extremadura …een reis terug in de tijd

SpanjeVerhaal: Extremadura ...een reis terug in de tijd
Beeld: Mérida / Pixabay

SpanjeVerhaal: Extremadura …een reis terug in de tijd

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ons nieuwe SpanjeVerhaal komt uit de autonome regio Extremadura. Een regio die niet zo bekend is bij de buitenlandse toeristen maar waar ontzettend veel te zien is, te denken valt aan de prachtige steden Cáceres, Badajoz en Trujillo maar er is nog veel meer te doen en zien in Extremadura. Vandaag wordt het SpanjeVerhaal geschreven door Cintha van Marrewijk, ook bekend bij onze lezers als de taalbegeleidster van de dagelijkse Spaanse lessen.

We zijn in Extremadura, en dit is hoe ik het beleef, gezien door mijn ogen. Extremadura het best bewaarde geheim van Europa tussen Madrid en Portugal in. Ik keek mijn ogen uit en genoot van de stilte, zoals je kon lezen in mijn vorige artikel. We rijden door Extremadura, de weg helemaal alleen voor onszelf. Overal zie je een uitgestrekt landschap met gestapelde stenen muurtjes, geweldig vind ik het en af en toe doemt er een kasteel op aan de horizon. 

Ridder te paard

Je rijdt de stad Trujillo (spreek uit troegiejo met een harde g) binnen en ineens waan jij jezelf in een ander tijdperk. Trujillo vind ik absoluut geweldig. Over de keitjes, langs eeuwenoude huisjes, door de smalle straatjes kom je bij het plein. Een levensgroot beeld van een ridder op een paard domineert het plein. Het blijkt Francisco Pizarro te zijn, één van de veroveraars van Zuid Amerika en geboren in Trujillo. 

De veroveraars uit Extremadura

In Extremadura viel destijds, en nu eigenlijk nog steeds, weinig te halen. Veel land, maar droog, nagenoeg geen inwoners, vandaar dat sommige mannen, zoals Francisco Pizarro en zijn dorpsgenoot Francisco de Orellana, Hernán Cortés, Pedro de Valdivia en een vrouw Inés de Suarez fortuin gingen zoeken in de ´nieuwe wereld´. Ze liepen naar Sevilla en gingen met de boot naar Zuid Amerika om te roven, ze noemen het zelf ontdekken. Vandaar dat je vele namen van Extremeense dorpen en steden ook in Zuid Amerika vind. Steden zoals Mérida, Guadalupe, Medellín.

Cáceres 

Vergelijkbaar met Trujillo, maar een stuk groter is Cáceres, één van de UNESCO werelderfgoederen. Prachtig en  indrukwekkend. Een stad uit het jaar 35 voor Christus, best oud dus. Als je graag een reis heel ver terug in de tijd wilt maken dan moet je absoluut eens een bezoekje brengen aan deze geweldige stad. Heerlijk op het plein zitten, genieten van heerlijke tapas. Extremadura is beroemd vanwege de allerbeste Spaanse ham (jamón ibérico), maar ook de beroemde schapenkaas Torta de Casar. Ga hier lekker in het voor- of najaar zitten. We hebben namelijk heel veel zon-uren.

Mérida – geweldige Romeinse stad

Na Trujillo en Cáceres mag Mérida, de Romeinse stad met haar indrukwekkende opgravingen, niet ontbreken. Mérida was een belangrijk onderdeel van het Romeinse rijk. En dat zie je absoluut terug als je door de stad heen loopt. Bezoek absoluut het Amfitheater en geniet van Romeinse bruggen, Romeinse badhuizen, prachtig hoor. Echt ik vind het absoluut geweldig. Plan dit bezoek niet in de zomermaanden, want dan kan de temperatuur oplopen naar 40 graden.

Steil achterover

Als mensen zeggen ja hoor Extremadura dat ken ik wel, dan val ik steil achterover, want het blijft een onbekend stukje Europa. De mensen die echter zeggen, ja hoor dat ken ik, dat zijn negen van tien absolute vogelliefhebbers. De meest bijzondere en unieke soorten zijn hier te vinden. Ga naar nationaal park, el Parque Monfragüe en de gieren vliegen overal om je  heen. Ga je eind september / begin oktober, vooral niet op zondag, want dan hoor je vooral veel Spanjaarden, en die kunnen toch een herrie maken, maar op de overige dagen hoor je overal de herten burlen, een soort leeuwengebrul, tijdens de bronstijd. La berrea heet dat. Echt schitterend.

Leef je droom

Als ik zeg dat ik in Spanje woon en ik noem Extremadura dan zeggen de Nederlanders altijd, WAAR? En de Spanjaarden zeggen altijd, wat in hemelsnaam zoekt een Nederlandse in Extremadura? En ik zeg, Extremadura is voor mij de mooiste plek op aarde. 

En toen wij in 2015 hier voorgoed gingen wonen wist ik dat ik de juiste keuze maakte. En wat ik tegen iedereen zeg: volg je gevoel en doe wat je hart je ingeeft, laat je niet tegenhouden door je omgeving, maar bewandel je eigen pad. Een verhaaltje over emigreren naar Spanje vind je via deze link: https://youtu.be/ND_wX5dQY0s

En de volgende keer zal ik meer vertellen over het leven tussen de Spanjaarden.

No espiek inglies

Oh ja mocht je graag naar Extremadura gaan, dan is het absoluut een noodzaak om Spaans te spreken, want hier ga je helaas nagenoeg niemand tegenkomen die Engels spreekt. En weet je, als je Spaans spreekt, wat gelukkig ook leuk en makkelijk kan, dan open je een geheel nieuwe wereld voor jezelf. Echt heel cool. Gratis Spaanse lessen kun je bekijken via www.supergoedspaansleren.nl/gratis

Un beso Cintha 

Ook op bezoek?

Wil je ook naar Extremadura kijk eens via https://www.turismoextremadura.com/ of via https://www.viajarporextremadura.com/

Wil je een mooi, leuk boek over reizen door Extremadura, neem dan die van Pieter Jan van der Linden die al jarenlang in Cáceres woont, hij heeft inmiddels de 3e druk uitgebracht, omdat het zo´n geweldig boek is: https://www.bol.com/nl/f/extremadura/9200000071290549/

Ga naar de inhoud