Langstlopende Spaanse televisieserie ‘Cuéntame cómo pasó’ bestaat 20 jaar

Langstlopende Spaanse televisieserie ‘Cuéntame cómo pasó’ bestaat 20 jaar
Beeld: RTVE

Langstlopende Spaanse televisieserie ‘Cuéntame cómo pasó’ bestaat 20 jaar

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Miljoenen inwoners van Spanje zitten al 20 jaar aan de televisie gekluisterd om de avonturen van de familie Alcántara te volgen. Terwijl de hele wereld in de ban was van de terroristische aanslagen op 11 september 2001 in New York, werd in Spanje door de RTVE toch besloten om de serie voor het eerst op 13 september 2001 op TVE1 uit te zenden. Twintig jaar, 21 seizoenen en 388 afleveringen later zitten nog steeds miljoenen Spanjaarden naar de familie Alcántara te kijken.

Cuéntame cómo pasó’ ook wel ‘Cuéntame’ genoemd is gebaseerd op een combinatie van micro- en macro-historie. De serie vertelt de ervaringen van een middle class gezin, de Alcántara, tijdens de laatste jaren van het Franco-regime, de Spaanse overgang en de democratie die daarna volgde waardoor de serie een sociaal-politieke kroniek van Spanje vormt. Met meer dan 380 afleveringen, 21 seizoenen en 20 jaar in de lucht is het de langstlopende prime time-serie in de geschiedenis van de televisie in Spanje.

Seizoen 1 speelt zich af in de jaren 1968-1969 en alle veranderingen die in Spanje plaatsvinden komen aan bod. Het verhaal begint op 2 april 1968, slechts twee dagen voordat de Spaanse zangeres Massiel met het lied ‘La la la’ het Eurovisiesongfestival wist te winnen.

Daarna hebben de seizoenen steeds twee jaren of een jaar als onderwerp zoals seizoen 2 met 1969-1970, seizoen 3 met 1970 als onderwerp, seizoen 4 met 1970-1971 etc. waarbij men tot seizoen 21 en de jaren 1992-1993 gekomen is met een speciaal kort seizoen over de uitzonderlijke covid-jaren 2020-2021. In seizoen 22 gaat de serie verder met de jaren 1993-1994.

De hoofdrollen bestaan uit de vader Antonio, moeder Mercedes, de kinderen Inés, Toni, Carlos en María en de oma Herminia, moeder van Mercedes. Uiteraard zijn er gedurende al deze jaren ook veel extra rollen bijgekomen maar de familie Alcántara is de rode draad van het verhaal.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.