Search
menu
Search

Update natuur- en bosbrand Sierra Bermeja aan de Costa de Sol

Update natuur- en bosbrand Sierra Bermeja aan de Costa de Sol
Beeld: Twitter

Update natuur- en bosbrand Sierra Bermeja aan de Costa de Sol

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – De grote en allesverwoestende natuur- en bosbrand is na vijf dagen nog steeds niet geblust en het sein brand meester kon nog steeds niet gegeven worden. Deze natuurramp heeft inmiddels bijna 8.000 hectare natuur verwoest, heeft het leven gekost van een brandweerman en heeft ervoor gezorgd dat meer dan 3.000 inwoners in verschillende gemeenten hun dorpen moesten verlaten. Experts zijn ervan overtuigd dat de Sierra Bermeja brand is aangestoken.

De Sierra Bermeja natuur- en bosbrand is uitgeroepen tot de allereerste zesde generatie natuurbrand van Spanje waarbij direct een link met de klimaatverandering gelegd kan worden. Het gaat daarbij om een extreem gewelddadige en moeilijk te bestrijden natuur- en bosbrand met vlammen hoger dan 30 meter en meer dan 500 hectare verwoeste natuur. Inmiddels is de vijfde branddag bijna voorbij en heeft de vlammenzee over een gebied van 90 km ongeveer 8.000 hectare natuur verwoest.

Op het moment van schrijven zijn er meer dan 1.000 professionals waaronder brandweerlieden en UME-militairen bezig met de bluswerkzaamheden op land en in de lucht met tussen de 22 en 55 blushelikopters en blusvliegtuigen. Volgens de Spaanse weerdienst Aemet gaat het regenen de komende dagen aan de Costa del Sol waarbij ook het door de brand getroffen gebied te maken kan krijgen met hevige buien.

Van de 3.000 geëvacueerden zijn er nog steeds 1.600 die ergens anders moeten overnachten omdat ze niet mogen terugkeren naar hun woningen. Het gaat om zes (deel)gemeenten waaronder Jubrique, Casares, Genalguacil, Júzcar, Alpandeire, Pujerra, Faraján, Estepona en Benahavís. Er moesten ook 180 honden geëvacueerd worden uit de Refugio de animales Adana in Estepona. Het as van de brand is ook te zien op de stranden van de populaire kustplaatsen langs de Costa del Sol. Ook de enorme rookontwikkeling kan vanaf kilometers afstand gezien worden. 

Experts hebben waarschijnlijk twee brandhaarden gevonden waar deze enorme natuur- en bosbrand is ontstaan. Alles wijst ernaar dat de brand is aangestoken en dus moedwillig voor dood en verderf heeft gezorgd. Een brandweerman is overleden, een andere brandweerman raakte gewond maar is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen en een helikopter met 19 inzittenden moest een noodlanding maken maar zonder gewonden.

Ga naar de inhoud