De best bewaarde Romeinse muur van de wereld staat in Spanje

De best bewaarde Romeinse muur van de wereld staat in Spanje
Beeld: Canva

De best bewaarde Romeinse muur van de wereld staat in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LUGO – In Spanje, en in Europa in het algemeen, staan nog ontelbaar veel muren of overblijfselen van muren uit het Romeinse rijk. De best bewaarde van allemaal vind je echter niet in Italië of in Rome maar in de provincie Lugo, in het Noordwesten van Spanje.

Lugo is een stad in de gelijknamige provincie Lugo, die deel uitmaakt van de autonome regio Galicië. De stad heeft vandaag de dag net geen 100.000 inwoners, en was al tijdens het Romeinse rijk een erg belangrijk punt. Meer nog, de stad is zelfs vernoemd naar een Romeinse notabel, Lucus Augusti. Het oorspronkelijke Lugo werd gesticht door Paulo Fabio Maximo in naam van de keizer Augustus in het vroege 13 voor Christus. Door de stichting van deze stad wenste men het Noordwesten van het schiereiland voor eens en altijd toe te voegen aan het uitgestrekte Romeinse rijk.

De Romeinse muur van Lugo is in totaal maar liefst 2.266 meter lang. Over de hele lengte staan 85 sterke torens die als defensielinie dienden. De muur omhelst het gehele historische centrum van de stad, en werd in het jaar 2000 uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO. Sinds 2007 is de muur bovendien verbroederd met de wereldbekende Chinese muur van Qinhuangdao. In totaal beslaat de muur een oppervlakte van 34,4 hectare. Ze heeft gewoonlijk een dikte van 4,20 meter, maar bereikt om sommige punten zelfs de 7 meter.

De muur heeft dan wel een aantal aanpassingen ondergaan gedurende haar 17 eeuwenlange bestaan, maar geen daarvan heeft haar originele staat erg aangepast. Omwille van die onveranderlijkheid wordt de muur dus beschouwd als de best bewaarde Romeinse muur van Spanje. Andere bekende Romeinse muren in Spanje vind je onder meer in Zaragoza, Leon en Tarragona.

  • lugo1
  • lugo2
  • lugo3
  • lugo4
  • lugo5
  • lugo6
Ga naar de inhoud