Natuur- en bosbrand Granada nog niet voorbij met 5.100 hectare verwoeste natuur

Natuur- en bosbrand Granada nog niet voorbij met 5.100 hectare verwoeste natuur
Beeld: @Plan_INFOCA / twitter

Natuur- en bosbrand Granada nog niet voorbij met 5.100 hectare verwoeste natuur

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GRANADA – De grote natuur- en bosbrand die sinds donderdag woedt in de bossen van Los Guájares is nog niet voorbij. Inmiddels is meer dan 5.100 hectare natuur verwoest in een gebied dat 60 kilometer groot is en moesten meer dan 30 inwoners hun huizen verlaten vanwege de vlammenzee.

De brandweer heeft grote moeite om vanwege de weersomstandigheden de brand onder controle te krijgen maar de regen die nu valt zal het bluswerk enorm helpen al kunnen daardoor vliegtuigen en helikopters niet vliegen. Het probleem is echter weer dat er veel wind staat waardoor de vlammenzee vrij spel hebben om nog meer om zich heen te grijpen.

Het is op dinsdag alweer de zesde dag dat de natuur- en bosbrand alles verwoest wat ze tegenkomt op haar pad door de natuur. Terwijl de regionale autoriteiten het niveau verlaagd hebben van 1 naar 0, zijn nog steeds 17 blusvliegtuigen en -helikopters samen met 150 brandweerlieden op de grond bezig met het lastige bluswerk. Tientallen inwoners van de dorpen Izbor, Zaza en Acebuchas moesten geëvacueerd worden maar konden later weer terugkeren naar hun woningen.

Deze brand ontstond rond 13.55 uur op donderdag 8 september in het gebied dat bekend staat als Paraje de Guajar Alto en is daarna door de hoge temperaturen, droogte van het terrein en de juist omstandigheden uitgeroeid tot een van de grootste natuur- en bosbranden van de provincie Granada tot nu toe. Inmiddels heeft de brandweer de locatie kunnen achterhalen  waar de brand is ontstaan, langs de weg tussen Guájar Faragüit en Guájar Alto. Naar alle waarschijnlijkheid is deze brand aangestoken of veroorzaakt door nalatigheid van de mens.

Ga naar de inhoud